Nieuwe Defender speelt sleutelrol bij terugkeer Land Rover in Dakar 2021

Land Rover gaat met zijn veelzijdigste en duurzaamste 4×4 de ultieme uitdaging in het terreinrijden aan, nu twee Defender 110’s als ondersteuningsvoertuigen meerijden in de Dakar Rally 2021. De rally is een van de lastigste sportevenementen ter wereld en deze productiemodellen rijden mee met Bahrain Raid Xtreme (BRX), een nieuw en ambitieus team dat gesteund wordt door Dakar Rally en Prodrive.

Achter de schermen: De nieuwe Land Rover Defender krijgt een sleutelrol in de extreemste autorace ter wereld, de Dakar-rally. Twee productiemodellen rijden mee als ondersteuningswagens van Bahrain Raid Xtreme (BRX).

Doelbewuste duurzaamheid: Twee Defender 110-modellen begeleiden de twee coureurs, het medisch personeel en de technici van het team tijdens dit loodzware evenement, 13 dagen, 12 etappes en 7.646 kilometer lang.

Palmares: Land Rover deelt een rijke geschiedenis met de wedstrijd, die begon met de overwinning van een Range Rover in de allereerste Parijs-Dakar in 1979 en in de editie van 1981.De nieuwe Defender 90 is in België verkrijgbaar vanaf €51.100 en de 110 vanaf €56.800. Meer info via www.landrover.be.

7.646 kilometer lang moeten de nieuwe Defender 110 4×4’s extreme omstandigheden trotseren en woestijnduinen, modder, kameelgras en rotsen doorkruisen met levensnoodzakelijke middelen, apparatuur en teamleden van de BRX-coureurs. Die laatsten zijn trouwens niet de minsten: de Fransman Sébastien Loeb, negenvoudig wereldkampioen rally met twee Dakar-titels op zijn naam, en de Spanjaard Nani Roma. De showroommodellen zullen essentiële ondersteuning bieden aan de leden van de crew, die erin zullen kamperen, eten en slapen tijdens twaalf slopende etappes in de woestijn.

De exemplaren in Indus Silver worden aangedreven door een P400-benzinemotor uit de Ingenium-familie, een 400 pk sterke zes-in-lijn van Land Rover die bijgestaan wordt door mild hybrid-technologie. Verder zijn ze uitgerust met het Explorer Pack, dat een Expedition-imperiaal, een verhoogde luchtinlaat, wielkastbescherming en een buiten aan de zijkant gemonteerde accessoiredrager omvat. Een uitklapbare dakladder biedt dan weer vlotte toegang tot een dakkoffer, waarin een deel van de vereiste uitrusting voor BRX wordt vervoerd.

Finbar McFall, Jaguar Land Rover Customer Experience Director, vertelt: “Land Rover heeft een uniek erfgoed in de Dakar-rally, dat begint met een overwinning in 1979, tijdens de eerste editie. De rally blijft ook de ultieme duurtest voor terreinauto’s. De Defenders strijden dan wel niet mee om de titel, toch worden ze cruciaal in de ondersteuning van het team terwijl dat zich een duizenden kilometers lange weg baant door een hels woestijngebied. Dat deze auto’s hun fabrieksspecificaties behouden, toont aan dat terreinvaardigheid en duurzaamheid intrinsiek zijn aan onze legendarische 4×4, die het zwaarste programma voor technische tests en ontwikkeling in onze geschiedenis heeft doorstaan.”

In zijn ondersteunende rol wordt de Defender, en zijn naam als expeditievoertuig, tot in het extreme op de proef gesteld door het technische team. Met een maximaal laadvermogen van 900 kg en een maximale dynamische daklast van 168 kg zijn beide wagens ideaal voor de vracht en voorraad die ze moeten vervoeren. De geavanceerde Terrain Response 2-technologie, die met Configurable Terrain Response een wereldprimeur omvat, laat de bestuurders hun auto dan weer tegelijk op hun rijvoorkeuren en op de moeilijke omstandigheden afstemmen.

BRX wordt ondersteund door de experts van Prodrive, wereldleiders in de autosport, en teambaas Paul Howorth merkt op: “De crew moet erop kunnen rekenen dat onze ondersteuningsvoertuigen alle nodige materiaal kunnen vervoeren en de leden zelf naar de volgende servicelocatie kunnen brengen, ongeacht de omstandigheden. De nieuwe Defender biedt een unieke combinatie van terreinprestaties, robuuste functionaliteit en comfort – cruciaal in de onvoorspelbare situaties van de Dakar-rally en na lange dagen achter het stuur.”

Na zijn wereldpremière op het salon van Frankfurt in 2019 werd de nieuwe Defender niet alleen onthaald op een ongekende vraag, maar ook op wereldwijde lof: sinds zijn debuut won de 4×4 28 internationale onderscheidingen.

Land Rover introduceerde een gamma krachtige en efficiënte Ingenium-dieselmotoren, zescilinders-in-lijn die ondersteund worden door mild hybrid-technologie. Het lanceerde ook zijn geavanceerde P400e, een plug-in hybride aandrijflijn met een zuiver elektrisch rijbereik tot 43 km* en een CO2 -uitstoot van 74 g/km.

De nieuwe Defender is verkrijgbaar als 90 en als 110. Meer info via www.landrover.be.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws