Goed voorbereid op het rallyseizoen 2021: Škoda Fabia Rally2 evo krijgt upgradepakket


Škoda Motorsport werkt de winnende Škoda Fabia Rally2 evo bij voor het seizoen 2021. Technische verbeteringen in de auto zijn bedoeld om zijn concurrentievermogen op rallywegen over de hele wereld veilig te stellen. De nieuwe componenten zijn vanaf 4 januari 2021 beschikbaar voor klanten, op tijd voor de seizoensopener, de Rallye Monte Carlo (21 – 24 januari 2021).

In de motorsport geldt een vuistregel: stilstaan ​​betekent achteruit gaan. Škoda Motorsport is zich hiervan volledig bewust en stopt niet met het voortdurend verbeteren van zijn uiterst succesvolle Škoda Fabia Rally2 evo. Klaar voor het seizoen 2021 introduceert ŠKODA Motorsport een aantal technische verbeteringen. De prestatiedelen van het 2021-pakket omvatten een nieuwe motormapping voor de 1,6-liter turbomotor en een opnieuw ontworpen intercooler en uitlaatspruitstuk. Deze aanpassingen verbeteren niet alleen de algemene kenmerken van de Škoda Fabia Rally2 evo-krachtbron, maar verhogen ook het maximale vermogen met twee kW tot nu toe 214 kW, afhankelijk van het brandstofverbruik.


Er is ook een langere versnellingsset beschikbaar, waardoor de versnellingsbak beter geschikt is voor rally’s met hoge gemiddelde snelheid door de topsnelheid van de Škoda Fabia Rally2 evo te verhogen van 187 naar 202 km/u. Speciaal voor oppervlakken met weinig grip homologeerde Škoda Motorsport een derde set differentiële oprijplaten (48/70) die zowel op grind- als asfalttrappen kunnen worden gebruikt. Een nieuwe specificatie van ZF-dempers in asfalt- en grindopstelling zorgt voor een nog betere tractie en auto-stabiliteit op alle soorten oppervlakken. Škoda Motorsport biedt ook upgrades aan van bestaande dempers naar de nieuwe specificatie.

Omdat rally’s in gebieden met hoge temperaturen in combinatie met lage snelheden vaak problemen veroorzaken met het verdampen van brandstof, heeft Škoda Motorsport een nieuw omrolventiel ontwikkeld voor de leidingen van de brandstofcel. De nieuwe klep verhoogt de veiligheid door overdruk in het systeem tijdens alle omgevingscondities van een rally te vermijden.

Verbeterde betrouwbaarheid was ook een belangrijk onderwerp voor de nieuw gehomologeerde onderdelen voor de Škoda Fabia Rally2 evo. Zo minimaliseert een sterker subframe van de achteras de kans op schade op ruwe wegen. Een speciaal koelapparaat voor de achterremmen – oorspronkelijk alleen gehomologeerd voor gebruik op asfalt – kan nu ook worden gebruikt in de grindopstelling. Het beschermt het remsysteem effectief tegen oververhitting. Het systeem moet worden geïnstalleerd in combinatie met een speciale beschermplaat voor het achterdifferentieel. Omdat het is gehomologeerd als de zogenaamde “Variant Option”, is het gebruik van het nieuwe koelapparaat niet verplicht. Afhankelijk van specifieke wensen kan het ook buiten de auto worden gelaten.


Voor nog meer betrouwbaarheid is de Škoda Fabia Rally2 evo 2021 uitgerust met een opnieuw ontworpen motorsmeersysteem met verbeterde werking in dynamische modi. Wijzigingen omvatten een nieuwe inlaatdemper en keerplaat in het oliecarter, evenals verbeterde olietoevoer van de turbocompressor en een verlaagd oliepeil. Nieuw geplaatste stuurwielknoppen, maximaal acht voor verschillende functies en gemakkelijk bereikbaar zonder de handen van het stuur te halen, verbeteren het bestuurderscomfort. En als een band door de bemanning zelf moet worden vervangen, maakt een herontworpen bevestiging voor de krik ook het leven van de bijrijder comfortabeler.

De hele reeks technische upgrades voor 2021 zal ook beschikbaar zijn voor alle kopers van een nieuwe Škoda Fabia Rally2 evo, sommige standaard, sommige als optie. De nieuwe componenten, met homologatie van kracht vanaf 1 januari 2021, verbeteren de prestaties, het rijgedrag, de betrouwbaarheid en de veiligheid van de auto verder, verlengen de levensduur van geselecteerde onderdelen en geven de bemanning wat meer comfort aan boord.

Michal Hrabánek, directeur van Škoda Motorsport, zegt: “Tot op heden heeft de Škoda Fabia Rally2 evo meer dan 1.255 overwinningen behaald in zijn categorie en zijn bemanningen naar 2.948 podia gebracht. De doorontwikkelde onderdelen van de upgrade voor 2021 zijn gemaakt om het succes voor onze klanten wereldwijd te behouden. We hebben deze nieuwe componenten uitgebreid getest met Jan Kopecký, Oliver Solberg, Kris Meeke, Pontus Tidemand, Andreas Mikkelsen en Emil Lindholm. Ik ben ervan overtuigd dat de upgrades voor 2021 onze klanten een nog snellere en betrouwbaardere Škoda Fabia Rally2 evo bieden. ”

Škoda Motorsport heeft al 372 FABIA’s in rallyversie aan klanten verkocht. 132 teams in 65 landen strijden met de auto uit de Tsjechische Rally2-klasse in internationale, regionale en nationale kampioenschappen, waarbij tot dusver ongeveer 8.300 starts zijn verzameld. In het FIA World Rally Championship 2020 veroverde ŠKODA-klantenteam Toksport WRT de titel bij de fabrikanten en het team.

Foto: Jaanus Ree Red Bull Content Pool & Skoda Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws