De Dakar Rally 2021, een aantal weetjes

We konden begin dit jaar genieten van een eerste editie in Saoedi-Arabië, dit na jaren spanning en actie in Afrika en Zuid-Amerika. Iets meer dan 2.2 miljoen vierkante kilometer groot het koninkrijk, bestaande vooral uit woestijn en grenzend onder meer aan Jordanië, Koeweit, Bahrein, Qatar en Irak. Saoedi-Arabië is één van de machtigste oliestaten ter wereld, de eerste druppel olie kwam trouwens in 1938 naar boven vanonder het zand. De oppervlakte en de hoeveelheid aan woestijn in het land zorgt ervoor dat tijdens de komende editie geen enkele meter van de rallyproeven dezelfde zal zijn als dit jaar, de mogelijkheden zijn enorm.

De Dakar Rally op zich werd voor het eerst gereden in 1979 onder inititatief van Thierry Sabine die iedereen de kans wou geven te proeven van de extreme omstandigheden die hij zelf had beleefd in 1977, toen hij verdwaalde in de Libische woestijn. De rally vond plaats jaar op jaar tot in 2008. Net voor de start werd de wedstrijd dat jaar gannuleerd wegens terroristische dreigingen tijdens de wedstrijd. Dat verklaart meteen ook de verhuis naar Zuid-Amerika in 2009, waar de wedstrijd van start ging in Buenos Aires. Tien edities verder landde men dus dit jaar in Saoedi-Arabië. De overwinning ging naar Carlos Sainz in de Mini John Cooper Works Buggy.

De editie 2021 trekt zich op gang op 2 januari met een proloog van 11km In Jeddah zelf. Het echter werk begint echter de dag erna met een proef van 277 kilometer, een opwarmertje. Tijdens de tweede proef op 4 januari staan meteen al de eerste duinen te wachten. Op 9 januari is een rustdag voorzien in Ha’il. Twaalf proeven later op 15 januari kennen we de winnaars.

Enkele nieuwigheden dit jaar:

Roadbook op tablets: het digitale roadbook wordt 10 minuten (voor de auto’s) of 20 minuten (voor de motoren) voor de start van elke special uitgereikt om alle rijders, piloten en bijrijders op gelijke voet te brengen als het om navigatie gaat.

Auditieve alarmen: het roadbook markeert al gevarenzones, maar vanaf nu krijgen deelnemers ook auditieve waarschuwingen bij het naderen van gevarenniveau 2 en 3 om hen alert te houden. Bovendien zullen bepaalde bijzonder lastige en gevaarlijke sectoren worden gecategoriseerd als “langzame zones” waar de snelheidslimiet wordt aangepast.

Banden: bij de motorfietsen mogen slechts zes achterbanden gebruikt worden over gans de wedstrijd.

Foto: Willy Weyens Dakar 2020

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws