Bahrain Raid Xtreme, de outsiders voor de komende Dakar?


De grote onbekende voor de komende Dakar is het nieuwe team BRX, dat meteen heel hoog mikt bij zijn eerste deelname. Het team dat is opgericht door Prodrive International is een partnerschap tussen Prodrive en Mumtalakat, een soeverein fonds van de regering van het Koninkrijk Bahrein. De wagen werd dus gebouwd door Prodrive, dit onder leiding van David Richards. Prodrive…rallywagens, dan weet je genoeg lijkt ons. Twee wagens gaat men inzetten, één voor Sébastien Loeb en één voor Nani Roma. Dit team komt duidelijk niet voor een bijrol, zoveel is duidelijk!

Sébastien Loeb – Daniel Elena:
2016 was hun eerste deelname met de Peugeot 2008 DKR, 9de plaats was het eindresultaat maar wel vier snelste tijden. In 2017 reed de Fransman zijn beste resultaat tot nu toe, een tweede plaats, 2018 moest hij opgeven terwijl 2019 goed was voor een derde plaats. Nadat hij de eerste editie in Saoedi-Arabië had overgeslagen, heeft hij de krachten gebundeld met het Bahrain Raid Xtreme-team, dat vertrouwt op de Prodrive-structuur.

Sébastien: “De eerste tests die we deden met Prodrive waren redelijk goed, we hadden niet veel problemen. We hebben de motor, versnellingsbak, transmissie of schokdempers niet beschadigd. Daar ben ik best tevreden over en hij rijdt net als de auto’s die ik gewend ben in het WRC. Het is een 4×4, terwijl de Peugeot een tweewielaangedreven buggy was die zeker veelzijdiger was op ruw terrein. Het is dus heel anders, maar het lijkt me goed, ik rij er in ieder geval graag in. Het doel is om te vechten voor de overwinning en daarvoor moet de auto betrouwbaar zijn, ik hoop dat dit het geval zal zijn. We weten heel goed dat de auto’s die in oktober klaar zijn met bouwen en in januari aankomen in de Dakar zelden winnen. Ondanks alles hoop ik dat het vanaf het begin lukt en dat we goed zullen presteren. Het doel is in ieder geval niet de 5e plaats.”

Nani Roma – Daniel Oliveras Carreras:
Nani’s indrukwekkende Dakar-carrière omvat negen edities op twee wielen en 15 op vier. In 2004 won hij op een KTM in de dagen van de Dakar in Afrika. En in 2014 won hij met MINI in Zuid-Amerika. Nani Roma gebruikte consistentie en snelheid om tweede te worden op de Dakar 2019 achter Qatari Nasser Al-Attiyah, wat een zoete wraak was na zijn grote crash in de Dakar 2018.

Het prototype van het BRX team voltooide zijn eerste 2.000 kilometer rond Milbrook (Engeland), terwijl het in november op de proef werd gesteld in de woestijnen van Dubai op terrein dat sterk leek op dat van Saoedi-Arabië. Enthousiast na zijn eerste kennismaking met de auto, garandeert Nani de betrouwbaarheid ervan: “Ik heb er alles aan gedaan om hem kapot te maken … en het is me niet gelukt!

Nani Roma: “Iedereen in het BRX-team is ambitieus, dat motiveert me enorm. Ik kijk uit naar deze reis met het team en om mijn ervaring op alle vlakken te gebruiken om voor de overwinning tijdens de Dakar te gaan. Dit is een kans die we niet mogen missen. De combinatie van Mumtalakat in hun steun aan de motorsport, met de ervaring van David Richards en Prodrive bij het bouwen van winnende auto’s, is een teken van echte verandering in de Dakar.”

Foto: FB Bahrain Raid Xtreme

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws