Dakar, enkele leuke weetjes


Om ons voor te bereiden op de komende Dakar Rally geven we jullie graag wat achtergrond mee over dit evenement.

Stéphane Peterhansel mag zich mister Dakar noemen, hij heeft op dit moment 7 overwinningen op zijn naam staan bij de wagens. Niemand minder dan Ari Vatanen staat op de tweede plaats met vier overwinningen.

22 overwinningen bij de wagens waarvan de piloot afkomstig was van Frankrijk, een groot verschil met plaats twee, Finland met vijf overwinningen. België heeft ook één overwinning op zak, Jacky Ickx in 1983.

Het meest aantal overwinningen per automerk is overduidelijk in handen van Mitsubishi met twaalf stuks. Op de tweede plaats zien we Peugeot met 7 en op drie staat Mini met 5.

Het meest aantal proeven gewonnen staat nog steeds op naam van Ari Vatanen met 50 stuks, dit isinclusief de proloog. De Fin heeft er drie meer dan Peterhansel en 14 meer dan Sainz. Mitsubishi staat dan los op kop wat betreft het aantal snelste proeven doorheen de geschiedenis, 150 stuks. Peugeot volgt als tweede met 78 en Citroën met 59.

Peterhansel is dan weer absolute reordhouder als je het aantal gewonnen proeven optelt die hij behaalde bij de motoren en wagens, 80 in totaal.

Pierre Lartigue slaagde erin 10 proeven te winnen tijdens de editie van 1994. Jacky Ickx reed 9 keer de snelste tijd tijdens de editie van 1984.

Foto: A.S.O. Charly lopez

Bij de trucks is Kamaz het merk met de meeste overwinningen, 17 in totaal tegenover 6 voor Tatra en 5 voor Mercedes. Rusland heeft hier de meeste overwinningen in handen, 17. Onze Noorderburen behaalden echter ook 4 overwinningen bij de trucks, 3 met De Rooy en 1 met Stacey.

Sinds 2019 wordt de rally verreden in 1 land, dit is echter ooit anders geweest. Tijdens de eerste editie bijvoorbeeld werden vijf landen aangedaan: Frankrijk, Algerië, Nigeria, Mali en Senegal. Het record staat op 11 landen, de editie van 1992. Toen was de start in Frankrijk om vervolgens Libië, Nigeria, Tsjaad, Centraal Afrikaanse Republiek, Kameroen, Gabon, Congo, Angola, Namibië en Zuid-Afrika te doorkruisen.

Frankrijk was reeds 21 keer de startplaats voor deze rally, terwijl Senegal 26 keer thuisland was voor de aankomst.

Foto credtis: A.S.O. Florent Gooden / DPPI and A.S.O. Charly Lopez

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws