Autoworld: de geschiedenis van Skoda

RallyandRaces ging vandaag langs in Autoworld te Brussel waar een tentoonstelling over de geschiedenis van het Tsjechische merk Skoda plaatsvindt, en het was de moeite.

125 jaar geschiedenis samen op één plaats, er staan zelfs exemplaren tussen die rechtstreeks uit het Skoda Museum komen in Mladá Boleslav, iets unieks. Van oud tot nieuw, van circuitwagen tot rallywagen, van Freddy Loix tot Sébastien Bedoret!

Het begon allemaal met een fiets, de L&K Slavia, ontworpen door Václav Laurin en Václav Klement. Beide heren werden fietsproducenten alvorens het bedrijf overging op het maken van auto’s.

In 1905 kwam de eerste auto uit de fabriek gerold, de Voiturette A. Deze wagen had toen nog de initialen L&K. We zijn nu 2021 en doorheen de geschiedenis heeft het merk zich naar een gevestigde waarde opgewerkt, in het dagdagelijkse verkeer zie je heel wat Skoda’s rondrijden.

In de autosport herinnert iedere fan zich de Skoda Ocatvia WRC en uiteraard de huidige Skoda Fabia Rally2. En wanneer we Skoda aan autosport koppelen in België dan denkt iedereen meteen aan Freddy Loix uiteraard.

Het is echter niet alleen geschiedenis die te zien is, ook de nabije toekomst kan je bekijken. De nieuwe ENYAQ, 100% elektrisch, is voor het eerst te zien in België, een heuse primeur dus. Het bereik van deze wagen, afhankelijk van de versie, bedraagt 510 kilometer. In maart of april zou deze op de wegen te zien moeten zijn!

Op onderstaande foto’s is een F3 te zien waarvan er vier gebouwd werden tussen 1965 en 1970. Deze wagens bestonden uit een stalen buizenchassis met een koetswerk uit aluminium, later zelfs glasvezel. Ze waren vooral te zien in Oost-Europese kampioenschappen en met succes.

De Skoda Spider uit 1972 werd gebouwd voor circuitraces en heuvelklims. De motor was een prototype, beschikbaar in verschillende cilinderinhouden nl.: 1500, 1600, 1800 en 2000CC. In zijn eerste seizoen werd Jaroslav Bobek meteen Tsjechisch kampioen.

In 1950 werden er drie Supersports gebouwd voor het circuit, deze werden ingezet door het fabrieksteam van 1950 tot 1956. De wagen op onderstaande foto is in het bezit van het Skoda Museum sinds 2007 en is een waardevol stuk.

En uiteraard mag Freddy Loix niet ontbreken op deze tentoonstelling, alsook de wagen van Sébastien Bedoret:

Andere beauty’s:

De tentoonstelling loopt nog tot 24 januari!

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws