Dubbel programma in Frankrijk voor Maxime Potty

Nadat hij in 2016 met glans de overstap van het karten naar de toerwagenracerij maakte, besloot Maxime Potty vorig jaar om zijn carrière een andere wending te geven en zich helemaal op het rallyrijden toe te leggen. In 2021 wil de 21-jarige Belg zijn leerproces versnellen door aan twee Franse rallykampioenschappen deel te nemen: één op asfalt en één op onverhard. Maxime gaat aan de slag met een Ford Fiesta Rally2 uit de ateliers van TM Compétition en krijgt Loïc Dumont als corijder.

Hoei, 2 november 2019. Na als kind heel wat keren als toeschouwer de Condrozrally te hebben meegemaakt staat Maxime Potty voor het eerst zelf aan de start van de Belgische klassieker. Een ware revelatie wordt zijn deel! De jongeman uit Hamoir heeft net zijn vierde seizoen in TCR er op zitten, maar beseft dat hij zich voortaan op de rallysport wil toeleggen. Tijdens het seizoen 2020 kon hij om de welbekende redenen amper drie wedstrijden afwerken, waarbij wel de finale van het WK rally in Monza. Aan de vooravond van het seizoen 2021 wil de 21-jarige dus zo snel mogelijk de verloren tijd goedmaken.

“Met het Frans asfaltkampioenschap en zijn evenknie op onverhard hebben we een fantastisch programma weten samen te stellen”, stelt hij verheugd. “In totaal is dat immers goed voor niet minder dan 16 wedstrijden! Het doel is duidelijk: zoveel mogelijk ervaring opdoen en op beide terreinen vooruitgang boeken. Het team TM Compétition kan buigen op een nieuwe samenwerking met M-Sport, dat de Ford Fiesta Rally2 bouwt, en zorgt zo voor een uitstekende omkadering. Het is geen kleine uitdaging, maar ik sta te popelen om ze aan te gaan.”

Daarbij zal Maxime uitstekend omringd worden. In het rechterzitje van zijn bolide zal Loïc Dumont de nota’s voorlezen. “In mijn familie bestaat er een ware passie voor de rallysport, en ik ben er trots op dat ik de traditie gestart door mijn grootvader kan verder zetten”, stelt de 23-jarige jongeman uit Waremme, kleinzoon van de betreurde Jean-Louis Dumont (in de jaren ’70 en begin de jaren ’80 één van de grote namen van de Belgische rallysport). “Ik begon mijn carrière als corijder, en ben dan ook even zelf achter het stuur gekropen. Maar omdat ik weet dat ik nogal rechtlijnig en georganiseerd ben, kan ik me in het rechterzitje meer ontplooien. Dankzij Charles Maquet, zijn vorige corijder, kon ik in december samen met Maxime de Rally van Monza afwerken. Ik was meteen onder de indruk van zijn rust en zijn stuurtalent. Uiteraard mist hij nog wat ervaring, hij heeft niet eens tien rally’s op de teller staan, maar ons doel is om samen progressie te maken. Onder andere door het op punt stellen van een notasysteem dat hem helemaal ligt.”

Met de Ford Fiesta Rally2 beschikken Maxime en Loïc bij onze zuiderburen over een relatief zeldzame bolide. “Voor ons eerste seizoen met de auto beschikken we over de klantenondersteuning van M-Sport en we zijn er van overtuigd dat de Ford in Frankrijk onmiddellijk competitief zal blijken”, stelt Thomas Anacleto, de baas TM Compétition. “Maxime moet nog alles leren, maar dat motiveert ons alleen maar extra. Hij krijgt bovendien de goede raad van Quentin Gilbert, in 2015 Junior-Wereldkampioen, die in het asfaltkampioenschap onze kopman zal zijn en het hele seizoen lang een rol binnen het team zal vervullen. Op onverhard zal de ervaren Stéphane Consani de andere wagen besturen, wat Maxime meteen een goede referentie oplevert. Druk om resultaten neer te zetten is er niet. Het doel wordt om maximaal te leren en rally na rally vooruitgang te boeken.”

Ter voorbereiding, en in zoverre de omstandigheden het toelaten, zullen Maxime Potty en Loïc Dumont op 19 en 20 februari de Rallye de la Côte Fleurie in de Calvados afwerken. Het Frans asfaltkampioenschap begint op 18-20 maart met de Rallye Touquet Pas-de-Calais. Voor hun debuut op onverhard moeten de jonge Belgen wachten tot het eerste weekend van april, met de Terre de Causses. De start van een groot avontuur!

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws