Wat gebeurde er vorig jaar tijdens de Rallye Monte-Carlo?

Zestien proeven stonden vorig jaar op het menu om het World Rally Championship 2020 te openen. Het was de enige wedstrijd die een normaal verloop kende vorig jaar, wisten we toen veel wat ons te wachten stond.

Dag 1:
Twee proeven dienden er afgelegd te worden: Malijai-Puimichel en Bayons-Bréziers, goed voor 17.47km en 25.49km. Beide proeven werden verreden in het donker en Sébastien Ogier was meteen wakker tijdens de eerste test tegen de tijd. Hij was 1.8s sneller dan Ott Tänak en 1.9s op Elfyn Evans. Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul namen vrede met een vierde tijd op 6.4s. Onze landgenoten lieten echter meteen in hun kaarten kijken tijdens de tweede proef, de Hyundai met Belgische kleuren was maar liefst 25.5s sneller dan de Fransman Ogier! Thierry Neuville dus meteen aan de leiding aan het einde van dag 1, 19.1s voor op Sébastien Ogier en 25.1s op Ott Tänak.

Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Dag 2:
Zes proeven of 2 lussen van drie proeven goed voor 61,29 kilometer per lus vol verraderlijke wegen. En het was vooral Elfyn Evans die indruk maakte tijdens de eerste drie proeven, drie keer een snelste tijd en meteen had hij de leiding in handen. Gestart met een voorsprong van 29.9s op Elfyn Evans moest Thierry Neuville nu toezien op een achterstand van 8.9s ten opzichte van de Toyota rijder.

Tijdens de tweede lus was het opnieuw Toyota die het best van start ging, nu echter met Sébastien Ogier die meteen twee snelste tijden liet optekenen. De laatste proef van de dag was voor Thierry en Nicolas.

Spannend was het zeker: Ogier aan de leiding, 1.2s voor op Evans en 6.4s op Neuville. Sébastien Loeb op plaats vier moest dan al 1:06.9 toegeven op het trio voor hem. Het ging hatd vooraan, zoveel was duidelijk.

Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Dag 3:
Twee lussen van twee proeven: St-Léger-les-Mélèzes – La Bâtie-Neuve en La Bréole – Selonnet. Thierry Neuville won de openingsproef op dag drie nipt voor Sébastien Ogier en Elfyn Evans. Echter tijdens de tweede proef moest hij opnieuw 13.8s toegeven op Evans waar door het verschil in het klassement terug opliep tot 16.6s.

De twee proeven in de namiddag gingen Neuville opnieuw die zijn achterstand op Evans kon verkleinen tot 6.4s. Tussen Neuville en de leider stond ook nog Ogier, met een voorsprong van 1.5s op onze landgenoot. Sébastien Loeb op plaats vier volgde dan al op 2:24.3.

Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Dag 4:
Vol voor de overwinning was het motto in de Hyundai met nummer 11 op de deuren, en daar hadden ze vier proeven de tijd voor. Neuville liet meteen weten dat hij wakker was, snelste tijd op proef 13, 5s sneller dan Elfyn Evans. Nog 1.4s achterstand op de leider!

Proef veertien, opnieuw 5.4s sneller dan Evans, Neuville ging er vol voor. Na deze proef kwamen Thierry en Nicolas opnieuw aan de leiding met een voorsprong van 4s.

Proef vijftien, opnieuw 1.4s sneller dan Ogier en ook nog eens 7.1s op Evans. Het Belgische duo laat hun voorsprong groeien tot 11.1s op Evans. Deze laatste ziet nu ook Ogier in zijn spiegels naderen tot op 1.5s.

Power Stage, proef zestien! Thierry Neuville neemt de volle buit na een snelste tijd ex aequo met Sébastien Ogier. De Fransman neemt ook de tweede plaats over van zijn temagenoot Elfyn Evans, het verschil tussen beide 1.7s.

Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Schitterende editie was het vorig jaar, vol spanning tussen drie teams die er vol voor gingen. Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul schreven geschiedenis door deze magische wedstrijd op hun naam te schrijven!

Foto: Jaanus Ree Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws