Waarom Magnus meteen een topper werd in WTCR

Het talentenprogramma dat Stoffel Vandoorne en Thierry Neuville op weg hielp naar respectievelijk Formule 1- en World Rally Championship-sterrendom, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van een ander Belgisch talent, Gilles Magnus, tot een WTCR-topper bij zijn eerste poging in 2020. Ondanks zijn beperkte ervaring blonk Magnus uit in het WTCR in een met Goodyear uitgeruste Audi RS 3 LMS van Comtoyou Racing. De 21-jarige won niet alleen de FIA Rookie Driver Title, maar behaalde ook vier podiumplaatsen, werd vijfde in het algemeen klassement en eindigde als tweede in de WTCR Trophy.

foto uit persbericht WTCR

“We werken er hard aan om Gilles terug op de WTCR-grid te krijgen,” zei RACB National Team General Manager Geoffroy Theunis in de laatste editie van de FIA Sports Newsletter. “Hij verdiende het met zijn Rookie-titel. Het zal fantastisch zijn om Gilles in het tweede jaar te zien en ik hoop dat hij een van de koplopers zal zijn. Het is een geweldig kampioenschap voor de jonge jongens.”

Sinds 2008 heeft het RACB National Team, het talentzoekprogramma van de Royal Automobile Club of Belgium, het tot zijn missie gemaakt om sterren van de toekomst op te sporen en hun prille carrière te bevorderen. Jongeren uit het hele land kunnen zich jaarlijks inschrijven voor beurzen in circuitraces en rally’s en een van de laatste jonge talenten die zich bij het RACB National Team heeft aangesloten, is Magnus, die in 2018 een beroep deed op het programma toen zijn eigen single-seatercarrière vastliep door een gebrek aan financiële steun.

foto uit persbericht WTCR

“Ik ben echt dankbaar, want het is aan hen te danken en dankzij hen [de RACB] dat ik hier ben,” legde Magnus uit. “Voor velen is het een kans om hun leven te veranderen. Het heeft mijn leven volledig veranderd.” Magnus, die in 2019 ook de zilveren medaille won bij de inaugurele FIA Motorsport Games in Vallelunga, zei: “Het is niet alleen de financiële steun die me in staat stelt om hier te zijn, maar ook de fysieke voorbereiding, de mentale voorbereiding, ook de communicatie. Ze zorgen voor alles en voor mij is het echt een luxe om in deze positie te zijn. Het is een geweldige kans.”

foto uit persbericht WTCR

Om de weg naar het WTCR te kunnen inslaan, moest Magnus een high-profile jury – bestaande uit vooraanstaande namen waaronder de legendarische Belgische autosportallrounder Marc Duez en negenvoudig Le Mans 24 Uurs winnaar Tom Kristensen, de voorzitter van de FIA Drivers’ Commission – ervan overtuigen dat hij de waardige ontvanger was van een door Comtoyou bestuurde Audi. “Ik ben vol lof over RACB National Team voor hun prachtige initiatief,” zei Kristensen. “In de loop der jaren is de autosport steeds duurder geworden en daardoor steeds minder toegankelijk voor jonge coureurs. In mijn begintijd was het al erg moeilijk, maar sommige coureurs wisten het op puur talent te redden. Tegenwoordig is talent alleen zeker niet meer genoeg. Daarom zijn programma’s als deze nu harder nodig dan ooit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws