“Je krijgt niet het tintelende gevoel tijdens de tests”

Over precies twee weken begint de Formule E aan haar nieuwe seizoen. Dat is het eerste officiële FIA-wereldkampioenschap. In aanloop naar de twee races in Diriyah (Saoedi-Arabië) praten Lucas di Grassi en René Rast over de tintelende sensatie voor de start, een belofte aan de fans en heel bijzondere vrijetijdsbestedingen.

Zes en een halve maand zonder een Formule E-race, hoe was die tijd voor jullie?
Lucas di Grassi: “Als je goed kijkt, hebben we in een jaar tijd maar één week geracet in de Formule E. Natuurlijk waren er tests, maar dat is niet hetzelfde, want dan is er niet de routine van de voorbereiding op een racedag. En ook de spanning en de adrenaline. Dat moet dus allemaal zo snel mogelijk terugkeren.”
René Rast: “Gelukkig was de pauze voor mij niet zo lang: na de Formule E-finale in augustus kwam het DTM-seizoen pas echt op gang. Er waren nog 16 races. Het eindigde voor mij heel goed met de rijderstitel in november.”

Wat was het meest ongewone wat je in die periode hebt gedaan?
Rast: “Mijn verloofde en ik hebben onze zoon leren skiën. Hier in Oostenrijk waren de skiliften volgens alle geldende regels open voor de plaatselijke bevolking. Daar hebben we intussen gebruik van gemaakt en hij doet het nu al heel goed.”
Di Grassi: “Voor mij was dat absoluut het idee en de oprichting van een wereldkampioenschap voor elektrische scooters. Het idee is om een wereldwijde raceserie te hebben midden in de steden, er is veel prijzengeld en veel aandacht voor micromobiliteit. Een heel spannend project. De aankondiging was afgelopen zomer en op dit moment zijn de eerste tests aan de gang. We willen de eerste race voor het einde van 2021 houden.”

Wat mis je het meest aan racen?
Di Grassi: “De druk, de adrenaline en het gevoel dat ik met mijn raceauto op de limiet zit …”
Rast: “Het tintelende gevoel één minuut voor de start. Het gevoel dat je weet dat je er vanaf nu helemaal alleen voor staat en dat de strijd gaat beginnen. Die strijd van 45 minuten voelt dan aan als tien seconden. Dat gevoel krijg je niet tijdens de tests of een dag in de simulator.”
Di Grassi: “En het gevoel om na een geslaagde race naar het podium te lopen. Natuurlijk het liefst door een zee van fans. Iets wat we hopelijk binnenkort weer kunnen meemaken.”

De twee nachtraces in Diriyah zijn het begin van het eerste seizoen als een officieel wereldkampioenschap. Wat betekent dat voor jullie?
Rast: “Een wereldkampioenschap. Die woorden alleen al zijn heel bijzonder en ze maken iets los in iedere racecoureur. Ik heb er in ieder geval altijd van gedroomd en ik ben er ook echt trots op om deel uit te maken van dit wereldkampioenschap.”
Di Grassi: “De titel van een wereldkampioenschap geeft de Formule E wereldwijd nog meer betekenis. Voor de rijders en teams is de druk net zo hoog als voor het begin van ieder seizoen. De spannende vraag is: zal het in Diriyah ook zo kort bij elkaar liggen zoals tijdens de tests in Valencia? Met twee races in één weekend is er bovendien de extra spanning voor een race in het donker.”

Wat zijn de speciale uitdagingen van een nachtrace?
Di Grassi: “We zullen zien hoe goed het circuit in Diriyah verlicht is. Op Le Mans bijvoorbeeld is het ’s nachts pikdonker. Je kunt niet eens de apex van de bochten zien. Hopelijk is dat in de Formule E een beetje anders. Anders moeten we misschien toch koplampen op de auto’s zetten.”
Rast: “Ook al hebben de meesten van de rijders waarschijnlijk ooit al eens een nachtrace of een 24-uursrace gereden, toch zijn er nog heel wat vraagtekens: is de verlichting consistent, word je ergens op de baan verblind? Voor mij is het zeker de eerste race in een single-seater in het donker.”

Wat kunnen de fans verwachten van het nieuwe seizoen?
Rast: “De rijders moeten vooral zichzelf kennen en dat maakt de Formule E zo uniek en zo anders dan de Formule 1. Het is bijvoorbeeld altijd hectisch in de Formule E, altijd onvoorspelbaar. En vergeet niet: meer dan de helft van alle teams en coureurs kan winnen.”
Di Grassi: “Alles wat het hart van een autosportfan begeert, kunnen we zeker beloven: harde races, close gevechten, veel verschillende winnaars en zeker een spannende strijd om de eerste officiële wereldtitel tot het einde toe.”

(Persbericht en foto’s met dank aan Audi MediaCenter)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws