Maserati brengt een ode aan de A6G 2000

De toekomst van Maserati begint bij de oorsprong van het merk. Merkwaarden als exclusiviteit, een uniek design en 100% Italiaans DNA zijn ontsprongen aan de modellen uit het verleden en komen vandaag-de-dag in een vernieuwde vorm terug in de modellen die het nieuwe tijdperk van Maserati inluiden. In dat licht viert Maserati de 70ste verjaardag van de A6G 2000.

De A6G 2000 symboliseert de A6-serie die door Maserati van 1947 tot 1956 werd gebouwd en is als eerbetoon vernoemd naar Alfieri Maserati (vandaar de letter A) met een 6 die het motortype aangeeft (6-in-lijn). Het eerste exemplaar van de A6G 2000 werd precies 70 jaar geleden geleverd, in februari 1951. Het nieuwe model was de vervanger van de sportwagen uit de A6 1500-serie en de naam verwees naar het gietijzer (of “ghisa”) van het carter (“G”) en de cilinderinhoud van 2.000 cc.

De noodzaak om het vermogen te verhogen als reactie op de algemene trend op de Italiaanse markt van veeleisende, beter presterende auto’s, deels als gevolg van de verbeterende economische omstandigheden in het land, bracht Maserati ertoe om de A6GCS-tweelitermotor om te bouwen, om maximaal gebruik te maken van het potentieel van het chassis van de A6.

De grotere cilinderinhoud ten opzichte van het vorige A6-model werd bereikt door precisie-engineering aan de boring en slag van de 6-in-lijn motor. De verbeterde krachtbron, met een cilinderinhoud van 1.954,3 cc, behaalde afhankelijk van de uiteindelijke versie een vermogen van 90 tot 100 pk en een topsnelheid van 180 km/u.

Achterwielaandrijving, een versnellingsbak met vier gangen plus een achteruit en een droog gemonteerde enkelplaatskoppeling completeerden de kenmerken van de nieuwe A6G 2000. Een andere highlight was de onafhankelijke wielophanging voor en achter, bestaande uit een starre as met bladveren. Hydraulisch bediende trommelremmen op alle vier de wielen en massief stalen of spaakwielen completeerden de zorgvuldig gekozen mix van vakmanschap en technologische innovatie, waardoor deze auto – gebouwd voor de happy few – een icoon werd in de autoscene van die tijd.

(Persbericht en foto’s met dank aan Maserati Media)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws