Krachtigere batterij en groter rijbereik: upgrade voor de Audi plug-inhybrides Q5, A6, en A7

De plug-inhybrides Audi Q5 TFSI e en Audi Q5 Sportback TFSI e en ook de A6 Berline, A6 Avant en A7 Sportback hebben nu een lithium-ionbatterij van bruto 17,9 kWh achterin. Netto is dat 14.4 kWh. Vroeger was de brutocapaciteit 14,1 kWh. Daardoor stijgt het elektrisch rijbereik tot 91 kilometer (A6 Berline 50 TFSI e) in de NEDC (73 km volgens WLTP). Wat afhankelijk is van het model. De maximale oplaadcapaciteit bedraagt 7,4 kW. Hierdoor kunnen de Audi PHEV-modellen in ongeveer tweeëneenhalf uur volledig worden opgeladen. Als ze ten minste op een voldoende krachtige elektriciteitsaansluiting zijn aangesloten. De afmetingen van de lithium-ionbatterij zijn niet veranderd, ondanks de grotere energie-inhoud.

De bagageruimte, de bruikbaarheid en de veelzijdigheid blijven ongewijzigd. Afhankelijk van het model bedraagt de bagageruimte tussen 405 liter (A6 Avant) en 465 liter (Q5). Met de achterbank neergeklapt neemt de maximale bruikbare bagageruimte toe tot respectievelijk 1.535 liter (A6 Avant) en 1.405 liter (Q5). De vloer van de bagageruimte is in alle modellen nog steeds vlak, d.w.z. ontworpen zonder opstap.

De A6 Avant 50 TFSI e quattro, die nu het PHEV-gamma uit Ingolstadt vervolledigt, is bijzonder aantrekkelijk voor pendelaars en fleetklanten. Hij levert een systeemvermogen van 220 kW (299 pk) en een maximumkoppel van 450 Nm. De aandrijving wordt verzorgd door een 2.0 TFSI en een elektromotor met een vermogen van 105 kW. Het gecombineerd brandstofverbruik in l/100 km is 1,6–1,5. Het gecombineerd elektrisch verbruik in kWh/100 km is 18,1–17,5. De gecombineerde CO2-uitstoot in g/km is 37–34. Zijn prijs begint in België aan 65.600 euro.

De vijf gedeeltelijk elektrische voertuigen hebben nog een nieuwigheid. Naast de bekende bedrijfsmodi EV, Auto en Hold is er nu ook een vierde bedrijfsmodus, de Charge-modus. Zo kan de batterij indien nodig tijdens het rijden door de verbrandingsmotor worden opgeladen, bijvoorbeeld voor het binnenrijden van milieuzones. De modellen Q5, A6 Berline en A7 Sportback zijn zoals vroeger verkrijgbaar in twee vermogensversies: als 55 TFSI e met een systeemvermogen van 367 pk en als 50 TFSI e met 299 pk. Beide versies combineren een 2.0 TFSI-motor met een elektrische motor die geïntegreerd is in de S tronic zevenversnellingsbak.

Met de batterij-upgrade voor de PHEV-modellen Q5, A6 en A7 en het nieuwe A6 Avant 50 TFSI e quattro-model, zet Audi zijn elektrificatiestrategie voort. De compacte modellen A3 Sportback, Q3, en Q3 Sportback, en ook de full-size klasse en luxemodellen Q7, Q8, en A8 zijn beschikbaar als plug-inhybrides.

(Persbericht en foto’s met dank aan Audi Press)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws