FIA RX2e in de hoofdrol tijdens de Race of Champions 2022

Sinds zijn debuut in 1988 heeft de Race of Champions plaatsgevonden op enkele van de meest prestigieuze sportlocaties ter wereld. Dat gaat van het Chinese Olympische Vogelneststadion in Beijing tot het Parijse Stade de France en het iconische Wembley en Olympische stadions in Londen. De wedstrijd heeft fans geboeid in Mexico City en Miami, Barbados en Bangkok. In 2022 zal de wedstrijd voor het eerst in Scandinavië plaatsvinden, omdat de Scandinavische regio 12 van de vorige winnaars heeft voortgebracht. Zeven individuele titels en vijf als onderdeel van teams in de ROC Nations Cup.

Pite Havsbad zal in Zweden de komende vijf jaar gastheer zijn van het multidisciplinaire evenement op een speciaal aangelegd circuit in de bevroren Baltische Zee. Het circuit ligt minder dan 100 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. De FIA RX2e zal een belangrijk onderdeel vormen van het spektakel.

Het allereerste FIA-kampioenschap voor elektrische rallycross heeft al voor heel wat opschudding gezorgd in de internationale motorsportwereld. Tijdens de tests heeft de auto de coureurs stelselmatig verbaasd. Dat komt door zijn onmiddellijke koppel en vermogen, bliksemsnelle acceleratie, uitstekende balans en stabiliteit en geavanceerde functies aan boord. De auto is ontwikkeld door Olsbergs MSE en QEV.

De auto is een vierwielaangedreven ‘pocket rocket’. Hij is gebouwd rond een spaceframe-chassis. Ook bevat hij twee onafhankelijke aandrijflijnen en een 30 kWh-accu. De motoren genereren een vermogen van 250 kW (335 pk) en een koppel tot 510 Nm.

Na een test eind vorig jaar beschreef Johan Kristoffersson de RX2e-auto als “indrukwekkend”, “een echte stap in de goede richting” en “een geweldige springplank naar het wereldkampioenschap”. Kristoffersson is drievoudig FIA World Rallycross-kampioen. In 2019 was hij de Race of Champions Nations Cup-winnaar. Hij keert ook terug om zijn ROC-kroon in 2022 te heroveren. Hij is ook de meest succesvolle rallycrosscoureur van de laatste tijd.

De Zweed is overigens lang niet de enige die gewonnen is voor de auto. Collega World RX-winnaar Kevin Eriksson en landgenoot Anton Marklund hebben de RX2e vorige week ook uitgeprobeerd op het ijs. Marklund is meervoudig podiumfinisher op het hoogste niveau van de sport. Eriksson en Marklund waren vol lof over de prestaties van de auto.

(Persbericht en video en foto’s met dank aan FIA RX2e Championship Media)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws