Circuit Zolder gaat mee in elektrificatie

Circuit Zolder heeft zijn toekomstvisie en de kalender in 2021 voorgesteld. Bij de opstelling van de kalender gaat Circuit Zolder ervanuit dat er tot begin juli geen publiek is toegelaten. Enkel vips zullen tot dan een evenement mogen bijwonen. Met een vip bedoelen ze personen die geregistreerd zijn, maar dat kunnen ook gewone racefans zijn. De vips moeten dan verschillende maatregelen volgen die coronaproof zijn. Naar de toekomst toe zal Circuit Zolder vier pistes volgen.

Een eerste piste is de optimalisatie van het circuit. Dat is niet alleen voor auto’s en moto’s, maar ook voor fietsen. “Er zal weer drie keer per week in de avond kunnen gefietst worden op het circuit”, zegt Harry Steegmans algemeen directeur van Circuit Zolder. “Ook zal het BMX-parcours meer gebruikt worden. Dat is ook internationaal. Op 10 en 11 juli organiseren wij het EK BMX.” In de toekomst komt er ook de Velodroom. Dat is de nieuwe wielerpiste. Er wordt verwacht dat die tegen begin 2023 zou kunnen openen.

PC Circuit Zolder - Kalender

Daarnaast ziet Circuit Zolder ook dat de verschillende merken volledig elektrisch willen worden. “We moeten daarin meegaan.” Op de kalender staan er ook kampioenschappen met elektrische wagens. “In het eerste weekend van juli verwelkomen wij de Pure ETCR. Dat is een nieuwe competitie voor elektrische toerwagens. Daarin strijden drie merken tegen elkaar. Die merken zijn CUPRA, Hyundai en Alfa Romeo. Ze zullen elke keer battles rijden tegen elkaar en de winnaars racen daarna tegen elkaar.” In dat weekend gaat ook de 24 uur van Zolder door. Al kan het zijn dat die naar september verhuist als er begin juli nog geen publiek is toegelaten. Nog in dat weekend gaat de ERA Cup voor elektrische eenzitters door. Verder zullen er ook drie testdagen voor elektrische wagens komen in 2021. “Daarbij nauw aansluitend is er ook de digitalisering en de e-sport. Er zal onder meer een Virtual Belcar-kampioenschap komen.”

“De tweede piste van onze toekomstvisie zet in op de beleving op en rond het circuit. Alles moet een gebeuren zijn voor iedereen. We willen zo veel mogelijk mensen naar het circuit lokken. Daarbij is het café belangrijk. Het café gaat een nieuwe naam krijgen: Café Circuit. Daar vertrekken verschillende wandelingen en fietstochten. Er is ook ruimte voor de mountainbike en er komt ook een padelclub. Onze partner Food & Beverage investeert daarin mee.” Op termijn moet Café Circuit een infopunt voor Toerisme Limburg worden. Circuit Zolder vindt daarnaast ook dat er voldoende ruimte is om beurzen aan te trekken. Een grote fietsbeurs staat al op het programma.

Een andere visie is het commerciële. “Op dit moment horen wij op commercieel vlak bij de besten van de klas. We gaan verder evolueren via loges en vergaderzalen.” De laatste visie gaat over de kwaliteit van de evenementen. “We stellen kwaliteit boven kwantiteit en mikken op vier of vijf topevents per jaar. Dat gaat dan over het vernieuwde DTM die 7 en 8 augustus naar Zolder komt, maar ook de 24 uur van Zolder. We kunnen al zeggen dat er voor het DTM-weekend al veel tickets zijn verkocht.”

Dan nog enkele belangrijke datums die werden meegegeven. In het weekend van 8 en 9 mei komt er het New Race Festival. Dan is er de Belcar Series en de Belcar Sprint Cup. “Hopelijk kunnen we dan ook vips verwelkomen.” Op 21 en 22 augustus is op dit moment de Historic Grand Prix voorzien, maar sinds vorige week valt die samen met de 24 uur van Le Mans. “Op dit moment houden we die datum, omdat we denken dat het om verschillende interessegebieden gaat. Het is ook nog te vroeg om conclusies te trekken. We gaan wel kijken wat de beste oplossing is. Het kan even goed ook zijn dat Le Mans binnen enkele weken weer met een nieuwe datum komt en dan lost het probleem zichzelf op.” Tijdens de Historic Grand Prix zullen er verschillende races zijn en is er de Concours d’élégance. “Het wordt een aanrader met verschillende merken.” Tijdens het tweede weekend van september zal de ETRC langskomen. In het tweede weekend van oktober zijn er de American Festival NASCAR Finals. Voor de volledige kalender kan je hier terecht.

24 uur van Zolder 2021

(Foto’s met dank aan Circuit Zolder)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws