Porsche Museum opnieuw open vanaf 16 maart

Het wachten is ten einde: vanaf 16 maart 2021 mag het Porsche Museum weer open voor bezoekers. Uit voorzorg tegen de verspreiding van het virus, en vooral ter bescherming van de bezoekers en het personeel, was het museum de afgelopen maanden gesloten voor het publiek. “We wilden onze bezoekers vanaf de eerste dag een onvergetelijke ervaring kunnen bieden. Daarom hebben we de tijd tijdens de sluiting benut om veranderingen die voor dit jaar waren gepland, naar voren te halen. Zo hebben we bijvoorbeeld enkele tentoonstellingsstukken veranderd, moderniseringswerkzaamheden uitgevoerd en nieuwe interactieve stations geïnstalleerd”, aldus Achim Stejskal, directeur Erfgoed en Porsche Museum.

“We hebben altijd geprobeerd om het beste te maken van het afgelopen jaar”, zegt Stejskal. “We hebben daarom flexibel gereageerd op de geldende regelgeving en altijd in het beste belang van onze fans en medewerkers gehandeld. Ondanks alle uitdagingen hebben we zelfs tijdens de crisis nieuwe kansen gevonden. We zijn nu verheugd over de heropening, die veel verrassingen belooft, en twee speciale tentoonstellingen in 2021.”

Werkzaamheden tijdens de sluiting: het team van de afdeling Erfgoed en Museum van Porsche moest tot het uiterste gaan om een spectaculaire wisseling van expositiestukken door te voeren. De Porsche 956, die voorheen aan het tentoonstellingsplafond hing, werd overgebracht naar de collega’s van Historic Motorsport. Naast de Museumwerkplaats, waar klassieke serieproductieauto’s worden gerepareerd en gereviseerd, vindt in Weissach de restauratie en het onderhoud van historische raceauto’s plaats. Hier bracht de afdeling Heritage de voormalige Le Mans-winnaar weer in rijklare staat. De Porsche 956 die werd gebruikt als testauto voor de legendarische TAG Turbo Formule 1-motor en om onderzoek te doen naar het grondeffect, staat nu op dezelfde plaats opgesteld. De speciale onderzijde van de raceauto, die is voorzien van diffusors die tijdens het rijden een vacuüm opwekken, waardoor de auto letterlijk op de weg wordt gezogen, zou het in theorie ook mogelijk maken om tegen het plafond te rijden.

Het design-DNA van Porsche strekt zich uit over alle modelreeksen en dat van de 911 gaat helemaal terug tot 1963. Bezoekers hebben nu de mogelijkheid om het design-DNA interactief te beleven. In het station “Consistent” staan zes automodellen op draaiplateaus. Voor elke modellijn één afgeleid model. De tentoonstelling combineert klassiek tentoonstellingsmeubilair met 3D-printmethoden en optische sensortechnologie. Wanneer een bezoeker de interactieve draaitafel nadert, stoppen alle auto’s met hun pauzestand en draaien ze zich naar de bezoeker toe. Zodra de draaischijf onder de 911 beweegt, draaien de andere Porsche’s synchroon mee. Intussen verschijnen op alle zes modellen rode oplichtende lijnen die het Porsche-design-DNA visueel weergeven en die in de multimediagids uitvoerig worden toegelicht. Het interactieve tentoonstellingsmeubilair wordt nu een vast onderdeel van de permanente tentoonstelling. Dat is samen met de 80 auto’s en meer dan 200 kleine tentoonstellingsstukken.

Porsche Museum - e-sport
Foto: Porsche Museum

Voor wie op zoek is naar een echte coureurservaring, is er goed nieuws: met de Porsche Racesimulatoren kunnen museumbezoekers nu het echte gevoel van autosport ervaren. Bezoekers kunnen games spelen en racen in E-Sports competities op alle moeilijkheidsniveaus, afhankelijk van de doelgroep. Het gebogen scherm en het stuurwiel uit de Porsche 911 GT3 Cup staan garant voor een uiterst spannende ervaring. De nieuwe Porsche Racesimulator is voorzien van krachtige pedalen om de respons zo direct en realistisch mogelijk te maken. De racestoel biedt uitzonderlijke zijdelingse steun tijdens het nemen van bochten. Ondertussen beweegt het D-BOX Motion System de bestuurder in verschillende richtingen.

Een van de grootste dromen van veel Porsche-liefhebbers is plaats te nemen in een echte Porsche. Voor bezoekers van het museum kan deze droom nu werkelijkheid worden. Ze kunnen zelfs een souvenirfoto mee naar huis nemen. Bezoekers die een foto willen laten maken, nemen plaats in de aangeboden auto uit het actuele modelprogramma. Het fotohokje werd tijdens de sluiting volledig vernieuwd. Zo zijn er nu nieuwe achtergronden. Die plaatsen de bezoeker en de auto in verschillende decors door middel van image cut-out technologie. De gewenste achtergrond en eventuele fotofilters kan je kiezen bij het afhaalstation. Vervolgens kan men een gratis afdruk mee naar huis nemen. Ook kan je de foto laten mailen. Zo is het mogelijk om deze bijvoorbeeld te delen op je eigen sociale media.

De nieuwe Corona-verordening van de deelstaat Baden-Württemberg van 8 maart 2021 schrijft voor dat bezoekers van het Porsche Museum zich vooraf moeten laten registreren. Dat is afhankelijk van de actuele incidentiegraad. Wanneer de incidentie zeven dagen na elkaar tussen 50 en 100 ligt, is registratie vooraf verplicht. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor een bezoek aan het museum door contact op te nemen met de Bezoekersdienst. Wanneer de incidentie gedurende zeven dagen minder dan 50 is, is registratie vooraf niet nodig. Het dragen van een FFP2 of medisch masker is in het hele museumgebouw verplicht. Het Porsche Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00 uur. Het museum geeft op zijn website ook informatie over de lopende maatregelen en de geleidelijke openstelling van de bezoekersprogramma’s. Alles is in overeenstemming met de officiële voorschriften.

(Persbericht en foto’s met dank aan Porsche Press en Porsche Museum (gebouw))

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws