ŠKODA viert feest met gelimiteerde ŠKODA FABIA Rally2 evo Edition 120

In 2021 viert ŠKODA zijn 120e verjaardag in de autosport. In de loop der decennia ging het bedrijf van langeafstandsraces met motoren naar heuvelbeklimmingen, circuitraces en rally’s op vier wielen. Onderweg behaalde ŠKODA ontelbare overwinningen, waarvan de meest recente in de WRC2/WRC2 Pro-categorie van het FIA World Rally Championship.

Om de 120-jarige racetraditie van het merk te eren, presenteert ŠKODA Motorsport een gelimiteerde editie van zijn succesvolle klantenrallyauto. De ŠKODA FABIA Rally2 evo Edition 120 zal in slechts twaalf exemplaren worden verkocht. Elk van hen zal niet alleen het merendeel van de technische upgrades van de 2021 ŠKODA FABIA Rally2 evo bevatten. Er komt ook een verscheidenheid aan extra functies bij. Naast de standaarduitrusting van het nieuwste model, omvat de ŠKODA FABIA Rally2 evo Edition 120 een set groen gelakte magnesium wielen en een volledige pod van extra LED-lampen plus LED-hoekverlichting.

“De gelimiteerde productie ŠKODA FABIA Rally2 evo Edition 120 is een all-inclusive versie van de in 2021 opgewaardeerde auto. Met het pakket van verbeterde onderdelen biedt het niet alleen een verder ontwikkelde versie van onze kampioenschap winnende auto. Met zijn exclusieve kenmerken is de gelimiteerde Edition 120 ook een echte verzamelaarsauto,” zegt Michal Hrabánek, Hoofd van ŠKODA Motorsport. De ŠKODA FABIA Rally2 evo Edition 120 beschikt over alle niet-optionele onderdelen van het algemene 2021 upgradepakket. Deze updates hebben betrekking op de verbeterde motor. Het doel voor de technici was daarbij om de gasuitwisseling en mengselbereiding in de verbrandingskamer te verbeteren. Dat werd gerealiseerd met een nieuw ontworpen en efficiëntere intercooler, een geoptimaliseerd uitlaatspruitstuk, een nieuwe kleptiming en een nieuwe configuratie van de elektronische mapping. Die wijzigingen verbeteren de algemene prestaties en karakteristieken van de motor. Ze verhogen ook het maximumvermogen met twee kW tot 214 kW, afhankelijk van de brandstofkwaliteit. Nieuw gekalibreerde dempers zorgen voor nog betere tractie en stabiliteit van de auto op alle soorten ondergrond. Daardoor krijgt de bestuurder meer vertrouwen in de auto.

Naast nog betere prestaties was verbeterde betrouwbaarheid een belangrijk onderwerp voor de 2021-upgrades van de ŠKODA FABIA Rally2 evo. Een sterker subframe van de achteras minimaliseert het risico op schade op ruwe wegen. Voor de gravelversie van de ŠKODA FABIA Rally2 evo komt er een speciale koelvoorziening voor de achterremmen, die oorspronkelijk alleen voor asfaltgebruik gehomologeerd was. De motor van de ŠKODA sFABIA Rally2 evo in 2021 spec (dus van de ŠKODA FABIA Rally2 evo Edition 120) is uitgerust met een herontworpen smeersysteem met verbeterde functie in dynamische modes. De wijzigingen omvatten een nieuw ontworpen inlaatzeef en een geoptimaliseerde geometrie van de keerplaten in het oliecarter om de olietoevoer naar de turbocompressor en de betrouwbaarheid ervan te verbeteren. Een ander resultaat van deze wijzigingen is een lager oliepeil. Nieuw geplaatste stuurwielknoppen, tot acht voor verschillende functies, en een nieuw ontworpen bevestiging voor de krik zorgen voor nog meer comfort voor de bemanning. Alle upgrade-onderdelen voor de nieuwste versie van de ŠKODA FABIA Rally2 evo zijn al gehomologeerd.

Kopers van de gelimiteerde ŠKODA FABIA Rally2 evo Edition 120 kunnen kiezen om meer opties toe te voegen. Daartoe behoort een langere versnellingsset. Daardoor is de versnellingsbak beter geschikt voor rally’s met hoge gemiddelde snelheden door de topsnelheid te verhogen tot 202 km/u. Speciaal voor ondergronden met weinig grip biedt ŠKODA Motorsport ook een derde set differentiëlen (48/70). Die kunnen zowel op grind- als op asfaltstroken worden gebruikt.

SKODA FABIA

(Persbericht en foto’s met dank aan SKODA en D’Ieteren Automotive)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws