Wereldwijde titelstrijd begonnen voor Fanatec GT World Challenge

Het 2021 Fanatec GT World Challenge Powered by AWS seizoen is van start gegaan na het Amerikaanse openingsevenement op Sonoma Raceway (6-7 maart). De inaugurele Australische wedstrijd dit weekend op Phillip Island (12-14 maart) volgt snel.

Zeven merken hebben zich nu gecommitteerd aan het wereldwijde programma na de bevestiging dat McLaren het concept in 2021 zal ondersteunen. De Britse constructeur zal het opnemen tegen de Duitse rivalen Audi, BMW, Mercedes-AMG en Porsche, alsook tegen de Italiaanse merken Ferrari en Lamborghini. Dat valt samen met de toevoeging van Fanatec GT World Challenge Australia Powered by AWS. Dat wordt de vierde continentale categorie naast de gevestigde series in Europa, Azië en Amerika.

Het seizoen 2021 zal bestaan uit 29 evenementen, waarbij zowel sprint- als enduranceraces deel zullen uitmaken van het programma. In elke categorie krijgt de best geklasseerde GT3-auto per deelnemend merk. De eindposities in de top-10 bepalen de scores en dat zonder herverdeling van punten van niet-deelnemende merken. Het bekende 25-18-15-systeem wordt gebruikt voor races die 60 of 90 minuten duren. Er zijn dubele punten voor evenementen van drie en zes uur. Er is een verviervoudiging van punten tijdens de Total 24 Hours of Spa.

De scores worden vervolgens vermenigvuldigd met het aantal auto’s dat in elke categorie meedoet. Een team dat bijvoorbeeld zijn categorie wint in een sprintrace met een veld van tien wagens, krijgt 250 punten voor zijn constructeur. De tiende plaats levert dan tien punten op. De punten per merk in alle categorieën worden opgeteld om de eindscore voor de race te bepalen. Dat zorgt ervoor dat elke klasse een bijdrage levert en eerlijk wordt beloond naar gelang het competitieniveau. De punten van de vier continentale reeksen worden samengeteld.

Na het eerste evenement van het seizoen op Sonoma Raceway staat Mercedes-AMG aan de leiding van het klassement. Het Duitse merk verzamelde 447 punten op de locatie in Californië, waar vooral de Pro-Am resultaten belangrijk bleken. Tegenover een competitieve klasse van negen auto’s eindigde DXDT Racing als tweede in race één. Het behaalde de overwinning in race twee. Dat leverde Mercedes-AMG respectievelijk 162 en 225 punten op.

GT World Challenge - Stand

(Persbericht en foto’s met dank aan SRO Motorsports en GT World Challenge (Facebook))

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws