IAME Series Benelux start goed in Mariembourg

In het kader van een zeer streng gezondheidsprotocol en met alle vereiste veiligheidsmaatregelen gingen de IAME Series Benelux dit weekend van start op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg. Met een afwisseling van opklaringen en maartse buien, was het weer een van de animatoren van de eerste afspraak van het seizoen.

Eén ding was alvast niet veranderd van de ene dag op de andere: het grillige weer! Regen, windstoten, maar evenzeer een paar mooie opklaringen hebben de zenuwen van de piloten en de mecaniciens serieus op de proef gesteld. Er werd voortdurend gezocht naar het beste compromis voor de wisselende omstandigheden. Meer dan eens moesten de piloten zich aanpassen aan de omstandigheden op het circuit. Vaak stonden niet de juiste banden op hun kart. Maar ook daar ligt de kunst van het rijden.

Elie Goldstein, titelverdediger in de X30 Senior klasse (14-30 jaar), was ontegensprekelijk de te kloppen man in die klasse. En ondanks de wisselende condities en de talrijke valstrikken in een weekend als deze, tekende de Brusselaar present. Door zijn efficiëntie en regelmatigheid tijdens de kwalificatiemanches kon hij het maximum van de punten op zijn naam schrijven. Ook had hij de pole voor de finale behaald. Goldstein kon na een mooie strijd met Sam Balota in de eerste ronde als leider wegrijden en onverbiddelijk de overwinning binnenhalen.

Kimmy Abraham

Kimmy Abraham, kampioen in de Mini klasse in 2017 bevestigde dit weekend dat hij tot de favorieten in de X30 Junior klasse (12-15 jaar) voor het seizoen 2021 behoort. Hij was vicekampioen in de X30 Cadet klasse in 2019 en 5de in de X30 Junior klasse vorig jaar. Door de finale met brio te winnen op een doornatte piste, kon de Ittrois, die derde was na de kwalificatiesessies, de leiding nemen in het kampioenschap voor een verrassende Nathanaël Den Hondt. Als tweede in zowel de manches als de finale is hij één van de mooie verrassingen van het weekend.

Roberto Baas

De 31 jonge piloten van de Mini klasse (10-12 jaar) maakten verschillende weersomstandigheden mee. Ze hebben zowel op een nat als een droog circuit moeten rijden. De Nederlander Jason Bralic, die de oefensessies domineerde, kon het voordeel behouden na de kwalificatiesessies. Hij kreeg een stevige tegenstand van zijn landgenoot Roberto Baas. De twee jongens konden elk een manche op hun naam schrijven. Arthur Hoang was als derde de eerste Belg voor Tyron Kinard. Maar de terugkerende regen keerde de hiërarchie om! Roberto Baas ging meteen in de aanval en stevende af op een duidelijke overwinning. Tyron Kinard werd verrast door een gebrek aan grip. Jason Bralic en Arthur Hoang (die ook bestraft werd voor een inhaalactie onder gele vlag) voelden zich minder op hun gemak in deze omstandigheden. Zij vielen respectievelijk terug naar de 6de en de 10de plaats.

Gilles Herman

De Mini Rookie klasse (7-10 jaar) is een nieuwe categorie in het IAME Series Benelux landschap. Die klasse bood de ganse dag een prachtig duel aan tussen Gilles Herman en Edouard Godfroid. Met slechts 19 duizendsten van een seconde verschil tijdens de oefensessies, behaalden ze elk een overwinning tijdens de kwalificatiemanches. Tijdens de finale was het Edouard Godfroid die de leiding had tot in de voorlaatste ronde terwijl hij moedig weerstond aan de druk van zijn rivaal. Maar door een gemiste remzone en een ongecontroleerde glijpartij moest hij de duimen leggen. Zo kon Gilles Herman Mariembourg dus verlaten met het maximum van de punten.

Matteo Raspatelli

Matteo Raspatelli, vicekampioen in 2020 na kampioen Christof Huibers, is vastberaden om revanche te nemen tijdens dit seizoen in de X30 Super Shifter klasse (175cc karts met versnellingsbak). In Mariembourg toonde de man uit Sambreville duidelijk zijn ambities met een beste tijd tijdens de oefensessies. Hij had ook de leiding na de kwalificaties. De finale won hij autoritair. Titelhouder Christof Huibers pakte de tweede plaats in de kwalificaties en de finale. Hij blijft op die manier dicht bij de leider. Dat is alvast een aankondiging van mogelijk een spannend seizoen.

Thierry Delré

Het weer speelde een rol in verscheidene categorieën, maar in de Finale van de X30 Master klasse (ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 75kg) gooide het de ganse Finale door elkaar. Thierry Delré hoopte, door te kiezen voor regenbanden, dat hij zijn ingewikkelde weekend nog kon goedmaken. Hij kon slechts als 11de op de startgrid de finale aanvangen, maar hij nam vanaf de eerste ronde het commando over. Twintig minuten later reed hij als eerste voorbij de geblokte vlag. Jentsen Adriaenssens reed een tijdje aan de leiding toen de piste lichtjes opdroogde, maar hij kon zijn voorsprong niet behouden toen de regen terugkeerde. Hij moest zich dus tevreden stellen met een 2de plaats voor de Nederlander Mark Smit en Michaël Honnay. Honnay werd 4de in de finale na te hebben gestart op de 25ste plaats.

(Persbericht met dank aan IAME Belgium en foto’s met dank aan Pascal Verheuge)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws