Lewis Hamilton houdt Max Verstappen af na een thriller

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft de eerste grand prix van het nieuwe Formule 1-seizoen gewonnen. Hij kon Max Verstappen (Red Bull Racing) in Bahrein maar net afhouden aan het einde van de race na een thriller.

Het nieuwe seizoen begon nochtans met een valse noot. Tijdens de formatieronde viel de wagen van Sergio Pérez (Red Bull Racing) opeens stil. De ploegmaat van Verstappen kreeg zijn wagen wel weer aan de praat, maar hij moest wel vertrekken vanuit de pitstraat. Door het incident met Pérez was er een extra formatieronde en een wedstrijdronde minder.

Uiteindelijk vertrok de race voor 56 ronden. Verstappen kon zijn polepositie verdedigen en Hamilton bleef tweede na hem. Een paar bochten verder was er al een safety car. Nikita Mazepin (Haas) was in bocht vier van de baan gegaan. De debuutrace van Mazepin eindigde zo met een opgave. Na de herstart kon Verstappen Hamilton opnieuw voorblijven.

Na een kwart wedstrijd liet Lewis Hamilton zijn mediumbanden vervangen door een set harde banden. Tijdens de eerste ronden op die harde banden reed Hamilton snelle rondetijden. Daardoor kwam Verstappen vier ronden later na zijn pitstop achter Hamilton terecht.

Halfweg de race reed Hamilton opnieuw de pitstraat in voor een nieuw setje harde banden. Ondertussen had ook Fernando Alonso de strijd al moeten staken. De eerste race van zijn comeback eindigde door remproblemen. Na drie kwart van de race te hebben afgelegd, kwam ook Verstappen nog eens binnen. Hij moest dat sowieso nog eens doen, omdat je verplicht bent om met minstens twee verschillende types banden tijdens de race te hebben gereden. Ook Red Bull koos voor de harde band.

Nadien volgden nog zo’n vijftien ronden waarin Verstappen probeerde om eerst een achterstand van ruim acht seconden goed te maken op Lewis Hamilton en om die dan nog eens in te halen. Verstappen nam zijn tijd om die tijd in te halen. Uiteindelijk reed Verstappen onder meer door een foutje van Hamilton in de tiende bocht op minder dan een seconde achter de Brit. Vanaf dan mocht Verstappen het DRS-systeem gebruiken.

Op enkele ronden van het einde kon Verstappen Hamilton inhalen in bocht vier, maar Verstappen ging breed in die bocht en gaf Hamilton daarom weer de koppositie. Nadien probeerde Verstappen nog Hamilton in te halen, maar de Nederlander slaagde daar niet meer in en zo wint Hamilton in Bahrein de eerste grand prix van het seizoen. Hij had aan de finish 0.745 seconden voorsprong op Verstappen. Meer dan een halve minuut later finishte Hamiltons ploegmaat Valtteri Bottas als derde en pakte in de laatste ronde nog de snelste ronde (1:32.090) en het extra punt daarvoor af van Max Verstappen.

In de achtergrond kon Pérez nog oprukken naar de vijfde plaats. Ook Lando Norris (McLaren) reed een sterke race. Hij startte als zevende, maar kon als vierde finishen. Pierre Gasly (AlphaTauri) kende een pechrace. Hij startte als vijfde, maar na een contact verloor hij zijn voorvleugel, waardoor de rest van de race anoniem achterin reed.

Het klassement is na één grand prix makkelijk om op te stellen. Hamilton leidt met 25 punten die tijdens de race ook een nieuw record van Michael Schumacher verbrak. Hamilton heeft nu de meeste ronden ooit op kop gereden in de Formule 1. Verstappen is tweede met 18 punten. Bottas derde met 16 punten. Mercedes is de beste constructeur met 41 punten. Red Bull Racing staat tweede met 28 punten. De volgende afspraak voor de Formule 1-rijders is in het weekend van 16 en 18 april op het circuit van Imola voor de grand prix van Emilia-Romagna.

(Foto met dank aan FIA Formule 1 (Twitter))

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws