Terlaemen 200 met een eerste zege voor de Porsche Cayman

In de paddock van het circuit van Zolder was de brede glimlach de meest verspreide gezichtsuitdrukking op zaterdag tijdens de Terlaemen 200. Iedereen was enorm blij om eindelijk te kunnen koersen na talloze frustrerende momenten en tegenwind in de afgelopen maanden. De glimlach stond dus op de gezichten van iedereen bij alle teams. Het was het sein voor een adembenemende wedstrijd van 200 minuten die bol stond van de plotwendingen. Wie zich voor de start had gewaagd aan een voorspelling met deze tiercé, die had men gek verklaard.

De MARC BMW V8 #7 van Van Woensel-Mertens-Van Egdom had de pole position gepakt. Tijdens de race installeerde Raphaël van der Straten zich al snel aan de kop van het klassement met de MARC Focus V8 #20 van het team VDS Racing Adventures. Hij hield dat vol tot het moment dat een zekere Fred Bouvy vanuit het niets kwam aangevlogen met de Porsche Cayman No Speed Limit #16. Bouvy was van achteraan op de startgrid vertrokken nadat hij elektrische problemen kende tijdens de kwalificatie. De bekende Brusselaar nam de leiding en gaf daarna het stuur door aan zijn ploeggenoot Denis Van Mol. Hij ging aan de Bianchibocht in de fout en verloor zo veel kostbare minuten in het avontuur.

Na de problemen met de alternator op de Peugeot 308 #23 van Caren Burton en Jérôme Heinen, een ander paar zegekandidaten, ging het onuitgegeven duo Raphaël van der Straten en Pierre-Yves Paque opnieuw naar de eerste plaats van het algemene klassement. Ze zouden die niet meer uit handen geven tot 5 minuten voor de finish! Geharrewar aan de Jacky Ickx-chicane was de aanleiding voor een tikje tussen Guy Katsers (Vauxhall Astra Coupé #777) en Raphaël van der Straten. Met een beschadigde voorwielophanging bleef de MARC Focus V8 staan in de pitlane. Als troostprijs was er voor hen de zege in de Divisie 3 en in de Klasse S+.

Nicolas Vandierendonck en Didier Rousseau konden het zich niet beter wensen en sprongen naar de leidersplaats en snelden uiteindelijk ook naar de zege. Voor de Porsche Cayman #169 was het de eerste keer dat ze wonnen in de Hundred Series by BGDC. Zowel in het algemene klassement als in hun Divisie 4.

Terlaemen 200 - Zolder

De bolides van de Divisie 4 hadden trouwens het laatste woord. Hakan en Recep Sari realiseerden een mooie inhaalrace om op een zeer gevleide tweede plaats terecht te komen met de BMW M4 #234. Zij wonnen de Klasse X terwijl de winnende Cayman de Klasse G+ pakte. De top 3 van de Divisie 4 werd vervolledigd door een tweede Porsche Cayman, de #63 van Gunther Van Den Bergh, Arthur Peeters en Koen De Mulder. Zij gingen voor aan de #16 van Bouvy-Van Mol.

Het algemene podium van deze Terlaemen 200 werd nog volgemaakt door de Volkswagen Golf GTI #17 van Michael Mazuin. Hij werd vergezeld van zijn kinderen Louis en Camille. Voor de eerste wedstrijd van deze bolide verbond het familieteam zich met Jean-François Hemroulle. Die moest het strategische aspect onder zijn hoede nemen. Hij wist alle valstrikken te vermijden en haalde het in de Divisie 2 (Klasse E). Problemen met de bougies noodzaakten Manfred Verbeke en Denis Smets om de wedstrijd op lage snelheid uit te rijden met de Seat Leon #444. Ze behielden ondanks alles de tweede plaats in de divisie en de klasse. Andere bolides van de Klasse E liepen tegen problemen aan. Het was een waterval aan problemen die de kans gaf aan de Klasse F om zich te tonen. De BMW Z4 #94 van Guillaume en André Patzé, die werden vergezeld van de Michel Schmitz, vervolledigde de top 3 van de D2.

Terlaemen 200 - Mazuin

Dan blijft er nog de Divisie 1, waar uiteraard de Vauxhall Astra Coupé #777 van Philippe Ménage en Guy Katsers het voortouw nam. Op een twintigtal minuten voor het einde kregen ze elektrische problemen. Dat kwam allemaal ten goede aan de Toyota Celica GTI #24 van José Close, Yves Wanson en Alain Henrard, die een foutloos parcours aflegden en de categorie domineerden. Ze geraakten zelfs binnen de algemene top 10. Tot ook bij hen alles als een kaartenhuisje in elkaar stortte vlak voor de finish met een gebroken aandrijfas. Alle voordeel dan aan de Renault Clio Cup #37 van Hervé Deger, Olivier Debroux en François Jeukenne, die nooit verzwakten en het uiteindelijk haalden voor Patrick Van Billoen en Navric De Laet. Hun Honda Civic #6 beëindigde de wedstrijd aan de poorten van de top 10.

Het is een bolide van de allerkleinste categorie, de Klasse A (1600cc), die het podium vol maakte binnen de D1. Het ging om de Renault Clio #69 van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten. Zij namen 14 seconden voorsprong op de achtervolgers, de Honda Civic #48 van Alain De Coninck, Yannick Van Espen en Christophe Cagnina. De Renault Clio Cup #510 van Nicolas Busschaert, Nicolas Van Zandycke en André Fernandes pakte de laatste podiumtrede in de Klasse B.

Terlaemen 200 - Hundred Series by BGDC

Na de Terlaemen 200 gaat de Hundred Series by BGDC nu naar Magny-Cours. Daar is een dubbele afspraak tussen 13 en 16 mei.

(Persbericht en foto’s met dank aan Hundred Series by BGDC)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws