WRC-fabrikanten bevestigen driejarige overeenkomst hybride wagens

Alle drie de huidige WRC-fabrikanten hebben het spannende nieuwe hybride tijdperk van de sport omarmd. Ze hebben zich ingeschreven voor en zullen dus deelnemen aan het FIA World Rally Championship van 2022 tot 2024.

Hyundai, M-Sport Ford en Toyota hebben hun toekomst toegezegd aan de op productieauto’s gebaseerde serie. Die zal in 2022 een historische verandering ondergaan. Vanaf dan zal een mix van een elektrische motor en de huidige verbrandingsmotors de auto’s uit de topklasse aandrijven.

De overeenkomst voorziet in een gelijke bijdrage van de FIA en de constructeurs in de ontwikkelingskosten van de nieuwe technologie. Die zal sterk gericht zijn op duurzaamheid, veiligheid en kostenbeheersing.

De introductie van hybride technologie werd in 2019 aangekondigd. Een nauwe samenwerking tussen de fabrikanten, WRC Promoter en FIA leidde ertoe dat de technische reglementen groen licht kregen tijdens de World Motor Sport Council van deze maand.

WRC Promoter managing director Jona Siebel prijst de inzet van het trio als een nieuwe positieve stap voor de toekomst van het kampioenschap.

“Het is niet overdreven om te zeggen dat de introductie van duurzame hybride technologie voor de hoofdcategorie van het WRC een van de grootste mijlpalen in de geschiedenis van de sport is”, zegt Siebel. “Het is passend dat zo’n belangrijke vooruitgang wordt verwelkomd in het 50-jarig jubileumseizoen van het kampioenschap.

“Samen met de FIA en de fabrikanten zet de WRC Promoter zich volledig in voor de introductie van groenere auto’s. De hybride aandrijflijn vormt een integraal onderdeel van de auto-industrie naarmate de wereld zich ontwikkelt in de richting van een duurzamere toekomst. Ook is het essentieel dat het WRC op één lijn zit met deze evolutie.”

“Dit is rallyrijden met een doel. Een perfect R&D-platform aanbieden voor de auto-industrie om haar nieuwe technologie te communiceren.”

“Het WRC blijft het zwaarste kampioenschap in de autosport voor productieauto’s. Het leiderschap van deze teams is een positief signaal over de toekomst van het kampioenschap voor andere fabrikanten die overwegen zich bij het kampioenschap aan te sluiten.”

De FIA voert voor de constructeurs een driejarige verbintenis voor het kampioenschap in. Uiteindelijk wil de FIA voor meer stabiliteit en betere planningsmogelijkheden op lange termijn zorgen. Dat in plaats van eenjarige overeenkomsten.

Vanaf 2022 wordt een nieuw systeem in het kampioenschap ingevoerd. Daarbij bezitten de drie huidige constructeurs en de FIA elk een van de vier licenties.

De hybride aankondiging volgt op de bevestiging van de plannen van het WRC voor duurzamere brandstof voor de deelnemende auto’s en groenere energiebronnen in het servicepark.

Er zijn aanbestedingen uitgeschreven voor:

  • Duurzame brandstof. Daarbij levert de leverancier een brandstof of reeks brandstoffen die door de deelnemers in de verschillende kampioenschapsklassen worden gebruikt.
  • Branding van de plug-in hybride oplaadstations in de serviceparken.
  • Duurzame energieopwekking en -voorziening in het servicepark om te voldoen aan de behoeften van de plug-in oplaadelementen van de World Rally Cars en de algemene energiebehoeften van het servicepark.

(Persbericht en foto met dank aan WRC Promoter GmbH)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws