ŠKODA’s MONTE CARLO-modellen bestaan tien jaar

Jubileum voor ŠKODA’s MONTE CARLO-modellen. Tien jaar geleden introduceerde de Tsjechische autofabrikant een uitrustingsniveau vernoemd naar het stadsdistrict in het Vorstendom Monaco. In eerste instantie was dat exclusief voor de FABIA. De sportieve look met zwarte bekleding werd later toegevoegd aan andere modellen, waaronder de CITIGO, YETI en RAPID SPACEBACK. Momenteel ook de SCALA en KAMIQ. Hij herinnert aan de successen van het merk in de Rally van Monte Carlo en de ŠKODA POPULAR MONTE CARLO van 1936. Nadat ŠKODA als tweede eindigde in de Monte, produceerde het 85 jaar geleden 70 voertuigen als roadsters of gestroomlijnde coupés. Daarbij werd voor het eerst de aanduiding MONTE CARLO gebruikt. De vierde generatie van de FABIA, die dit jaar op de markt komt, zal ook in een MONTE CARLO-uitvoering verkrijgbaar zijn.

Monte Carlo staat niet alleen symbool voor lifestyle en elegantie, maar ook voor autosport van topklasse tijdens de beroemde rally met dezelfde naam. Sinds 2011 herdenken de MONTE CARLO-versies van verschillende compacte series de grote successen van ŠKODA op de Monte gedurende de 120-jarige motorsportgeschiedenis. Daartoe behoort de tweede plaats van de ŠKODA POPULAR 85 jaar geleden. Ook de dubbele overwinningen in hun klassen van de ŠKODA 130 RS in 1977 en de ŠKODA FABIA R5 in 2017 niet vergeten.

ŠKODA MONTE CARLO - Jubileum

In januari van dit jaar zette de huidige FABIA Rally2 evo het succesverhaal van het merk op de Monte voort. Die bezorgde ŠKODA’s derde overwinning in de WRC2-categorie in de afgelopen vijf jaar. Met meer dan 1.250 overwinningen en talrijke titels over de hele wereld is de FABIA R5 momenteel ‘s werelds meest succesvolle rallyauto.

Na een speciale serie van 70 ŠKODA POPULAR MONTE CARLO-modellen in 1936 heeft ŠKODA tien jaar geleden de MONTE CARLO-benaming opnieuw geïntroduceerd voor de FABIA. Sindsdien associëren mensen het epitheton met de compacte modellen van de Tsjechische autofabrikant als een dynamische uitrustingsvariant met lifestyle-elementen. Die zijn traditioneel gekenmerkt door zwarte accessoires en een sportief interieur.

ŠKODA MONTE CARLO - 10 jaar

In 2014 presenteerde ŠKODA de MONTE CARLO-uitvoeringen voor de FABIA van de derde generatie. De uitrustingslijn breidde uit naar andere series. De ŠKODA CITIGO MONTE CARLO en de ŠKODA YETI MONTE CARLO verschenen als eerste. Kort daarna volgden de ŠKODA RAPID SPACEBACK MONTE CARLO. De sportieve YETI bleef tot 2017 in het gamma. De RAPID SPACEBACK was leverbaar tot 2018 en de CITIGO maakte tot 2019 deel uit van het portfolio. Deze drie modellen werden eind 2019 opgevolgd door de ŠKODA SCALA MONTE CARLO en de ŠKODA KAMIQ MONTE CARLO. Later dit jaar zal de aankomende ŠKODA FABIA van de vierde generatie ook leverbaar worden als MONTE CARLO-variant. Daarmee wordt de traditie voortgezet.

(Persbericht en foto’s met dank aan ŠKODA Press)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws