Vergne wint in Rome na einde achter safety car door crash Vandoorne

Jean-Eric Vergne (DS Techeetah) heeft in Rome de derde ePrix van het Formule E-seizoen gewonnen. Hij won de race die eindigde achter de safety car. Voor Vergne zijn het de eerste WK-punten van het seizoen. Sam Bird (Jaguar) is de nieuwe WK-leider.

De race begon achter de safety car, omdat het net voor de start een beetje had geregend. De FIA wou geen risico’s nemen om het hele pak opeengepakt door de eerste bocht van de eerste ronde te sturen. Na twee ronden achter de safety car begon de race echt met Stoffel Vandoorne (Mercedes-EQ) aan de leiding. Enkele bochten verder ging het al meteen mis. André Lotterer (Porsche) wou Vandoorne inhalen waar er weinig ruimte was. Ze haakten in elkaar en verloren elk veel plaatsen. Vandoorne kwam terecht op plaats 13. Lotterer enkele plaatsen ervoor, maar hij kreeg nog een tijdstraf van vijf seconden, waardoor hij helemaal achteraan eindigde.

Door het incident tussen Vandoorne en Lotterer kwam Oliver Rowland (Nissan e.Dams) aan de kop, maar hij kreeg een drive through als straf omdat hij tijdens de start te veel energie had gebruikt. Zo verzeilde Rowland in de achtergrond. Zo kwam Lucas di Grassi (Audi Sport ABT Schaeffler) aan de leiding met achter hem Jean-Eric Vergne en Robin Frijns (Envision Virgin). In de achtergrond begon Vandoorne aan een inhaalrace door snel twee keer de attack mode te gebruiken. Zo schoof hij op naar de zesde plaats.

Voorin was er een tactisch steekspel aan de gang. De belangrijkste positiewissels waren er door het gebruik van de attack mode. Vergne kwam aan de leiding, maar met nog minder dan tien minuten te gaan liet hij zich met weinig weerwerk door di Grassi inhalen om energie te sparen. Achter hem reden Bird en Mitch Evans (Jaguar) op plaats 3 en 4. Ondertussen kon Vandoorne ook al zijn ploegmaat Nyck de Vries inhalen. Door gebruik te maken van de fanboost, reed Vandoorne zo op de vijfde plaats.

Met nog iets meer dan vier minuten en een ronde te gaan, begon di Grassi opeens veel trager te rijden door problemen met de aandrijflijn. Vergne, Bird en Evans konden zonder problemen hem inhalen. Vandoorne probeerde hem buitenom in te halen, maar daar was net een bobbel op het circuit, waardoor hij tegen de muur terecht kwam. Ook de Vries kwam in dezelfde situatie terecht. Beiden moesten opgeven, net zoals di Grassi. Het gevolg was een safety car met Vergne aan de leiding. Achter hem reden Bird en Evans die ook nog eens de snelste rondetijd neerzette en zo een extra punt pakt. De race eindigde achter de safety car en zo pakt Vergne zijn eerste ePrix van het seizoen.

In de WK-stand neemt Sam Bird de leiding over van Nyck de Vries. Bird heeft 43 punten en dat is 9 punten meer dan Frijns. De Vries is nu derde met 32 punten. Vergne klimt naar de vijfde plaats met 25 punten. Vandoorne blijft vijftiende met zeven punten. Hij heeft er drie extra dankzij zijn polepositie. Jaguar blijft de beste constructeur met 74 punten gevolgd door DS Techeetah (40 punten) en Mercedes-EQ (39). De volgende afspraak is morgen al. Dan is er de vierde ePrix van het Formule E-seizoen. Ook die is in Rome.

(Foto met dank aan FIA Formule E (Twitter))

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws