Rovanperä out, Neuville profiteert

Een verraderlijke Croatia Rally, zo kunnen we het kort en bondig omschrijven. De eerste lus van vier klassementsproeven zit erop en het is onze landgenoot Thierry Neuville die de voorlopige leiding neemt. Al is “tricky” hier misschien de juiste term om die eerste lus te benoemen. Zo mocht de jongste WK – leider Kalle Rovanperä dit aan de levende lijve ondervinden.

Slechts enkele kilometers heeft Rovanperä zich kunnen bewijzen, helaas geraakte de Fin niet aan de finish wegens een sortie. Gelukkig bleef de crew ongedeerd en zal er gekeken worden of het mogelijk is om te herstarten. Een ideale gelegenheid voor Neuville om de leiding op zich te nemen. Na een tal van testen de afgelopen weken lijkt het vertrouwen alleen maar te groeien in de wagen tussen Thierry en zijn copiloot Martijn Wydaeghe.

Foto met dank aan Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
Foto met dank aan Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Dat de wegen in Kroätie er vuil bij liggen, heeft iedereen wel geweten. Ook Sébastien Ogier, die voorlopig met een derde plaats moet tevreden zijn. Tijdens de eerste proef moest hij die afwerken op drie benen nadat een band van de velg geraakte. Ogier moet hierdoor ook zijn teamgenoot Elfyn Evans laten voorgaan, die een voorlopig stabiele wedstrijd rijdt.

Ook de Est Ott Tänak heeft het niet gemakkelijk. Er is zeer weinig grip op de wegen waardoor we hem maar op een voorlopig vierde plaats zien staan. Op dit ogenblik is er een verschil van 13 seconden op zijn teamgenoot Neuville, wat toch veel is voor de Wereldkampioen van 2019. Een vijfde plaats is dan weer voor Craig Breen, die nog wat meer vertrouwen moet zoeken.

Foto met dank aan Hyundai Motorsport
Foto met dank aan Hyundai Motorsport

Wie wel verrassend uit de hoek komt, is Adrien Fourmaux. In de kleuren van Redbull schittert hij met de Ford Fiësta WRC op een voorlopige zesde plaats. De Japanner Katsuka parkeert zich op een negende plaats, hij moest Gus Greensmith en Pierre – Louis Loubet laten voorgaan na een klein foutje op de vierde klassementsproef. Mads Ostberg sluit de top tien af. Die laatste neemt voor het ogenblik de leiding in het WRC2 klassement.

Foto met dank aan @World Photography
Foto met dank aan @World Photography – FB

In het WRC3 klassement zien we nog een paar Belgen aan de start. Zo kan Sébastien Bedoret tevreden zijn met een voorlopige zevende plaats en ook Cédric De Cecco sluit net na Bedoret aan op plaats acht. Deze namiddag staat er nog een tweede lus van vier klassementsproeven voor de boeg. Omstreeks 18u15 kennen we de voorlopige leider van dag 1 in de Croatia Rally 2021.

Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws