IAME Series Benelux : verrassingen en bevestigingen in Mariembourg

Iets meer dan een maand na de seizoensopener in Mariembourg, mochten de piloten opnieuw naar het circuit van de Karting des Fagnes afzakken voor de tweede afspraak van het kampioenschap. Van de oefensessies tot de Finales, met onderweg de kwalificaties, was het spektakel van de partij. De terugkeer naar deze proef gaf de mogelijkheid aan sommigen om hun statuut te bevestigen, terwijl anderen voor verrassingen zorgden.

De organisatoren van de IAME Series Benelux hebben tijdens deze atypische periode alle betekenissen van het woord veerkracht leren kennen. De tweede afspraak van de IAME Series Benelux, die oorspronkelijk geprogrammeerd stond te Ostricourt, moest uiteindelijk doorgaan in Mariembourg gedurende het laatste weekend van april. Bij het werkwoord “organiseren” staat er voortaan ook nog een ander, namelijk “aanpassen”. Dat is ook nodig indien men de piloten de kans wil geven om hun competitie verder te zetten. De maatregelen die genomen worden zijn impressionant: voor iedereen een Covid test, beperkt aantal metgezellen, een evenement in twee delen… Een zeer strikt gezondheidsprotocol dat de gezondheid van iedereen moet garanderen.

Het is dus in een hyperbeveiligde context en onder een mooie zon dat de bijna 250 kartmen in actie konden komen dit weekend. Op zaterdag waren het Elie Goldstein en Clément Outran die de overwinningen pakten in de X30 Senior- en X30 Junior klasse, terwijl Sam Claes (X30 Super Shifter), Fabrice Frété (X30 Master), Gilles Herman (Mini Rookie) en Jason Bralic (Mini) dit hen op zondag hebben nagedaan in hun respectievelijke klassen.

X30 Senior: Goldstein slaat opnieuw toe

Evan Giltaire behaalde de pole tijdens de oefensessies, was leider na de kwalificaties en kwam als eerste voorbij de geblokte vlag in de Finale, waardoor hij dacht het perfecte weekend te hebben gerealiseerd in de X30 Senior klasse (14-30 jaar). Maar tijdens een Finale die getekend werd door de sortie van Noa Mengal en de tijdelijke stillegging van de wedstrijd, liep hij een straftijd op van 10 seconden voor het voorbijsteken onder gele vlag, wat hem meteen terugsloeg naar de 17de plaats. Deze sanctie liet huidig titelhouder Elie Goldstein uiteindelijk toe om voor de tweede maal dit seizoen de overwinning te behalen voor Sam Balota. Net achter de twee leiders uit het kampioenschap vonden we O’Neill Muth, die de auteur was van een mooie remonte vanaf de 12de plaats. De Top 5 werd vervolledigd door Alessandro Tudisca en Noah Maton. De eerste Rookie ging hiermee Bart Ploeg en Cian Shields voor. Deze hiërarchie kon evenwel helemaal anders geweest zijn: Ariel Elkin (15de) en Enzo Lévêque (27ste) reden op kop bij het ingaan van de laatste ronde toen ze met elkaar in aanraking kwamen en in hun avontuur vele seconden verloren zagen gaan… Tot slot hebben we nog een speciale vermelding voor de beste dame van het peloton, Sita Vanmeert, die op een mooie 12de plaats eindigde.

IAME Series Benelux, Mariembourg, karting

X30 Junior: Outran op de goeie weg

Eén ding is zeker, Clément Outran zal mooie herinneringen overhouden aan dit weekend in Mariembourg. Van de kwalificaties tot de Finale heeft hij de eerste plaats geen seconde afgestaan in de X30 Junior klasse (12-15 jaar). Na een eerste moeilijke meeting (waar hij niet kon starten in de Finale), is hij door deze dominantie opnieuw op de goeie weg in functie van het kampioenschap. De andere mooie prestatie van de dag kunnen we toekennen aan Thibaut Ramaekers. Door als tweede te eindigen in het tussentijds klassement en in de Finale, heeft de kampioen van 2020 in de Mini klasse zijn competitiviteit bewezen met een heel volwassen wedstrijd. Niet slecht voor zijn eerste jaar in deze categorie! De Belg ging Nathanaël Den Hondt, Julian Kamen en Youri Bonte voor. Paul Alberto, tevens eerste Rookie, kon zich als 6de klasseren voor Pacome Weisenburger, Victor Louis, San van Voskuilen en Aaron Ferrazzano. Kimmy Abraham deed daarentegen een slechte zaak. De eerste winnaar van het seizoen moest zich na een straftijd van 5 seconden (voor een losgekomen voorbumper) tevreden stellen met de 15de plaats.

In het kampioenschap is het Nathanaël Den Hondt die het commando overneemt met een voorsprong van 10 punten op Julian Kamen en 23 op Kimmy Abraham, gevolgd door Aaron Ferrazzano (op 29 punten) en Clément Outran (op 32).

Mini: Dubbelslag voor Bralic

Net zoals in de X30 Junior klasse waren we getuige van een ware dominantie in de Mini klasse (10-12 jaar). Met een pole, twee overwinningen in de kwalificaties en een succes in de Finale kon Jason Bralic de volle pot scoren in Mariembourg. Een resultaat waarmee hij de leiding neemt in de IAME Series Benelux met een voorsprong van 4 punten. De Nederlander ging in de Finale zijn landgenoten Luuk Taal en Roberto Baas voor. De laureaat van de eerste manche in maart kon op het nippertje de bronzen medaille pakken met 27 duizendsten voorsprong op Arthur Hoang en 58 op Mick Blankespoor. Spannend! Na het vijftal vonden we Matthéo Dauvergne en Elouan Bienaimé. Bij de dames in het peloton dook Eva Dorrestijn de Top 15 in terwijl Maerle Taylor de Finale afsloot met een 25ste plaats.

IAME Series Benelux, Mariembourg, karting

Mini Rookie: Herman doet het opnieuw

De Mini Rookie klasse (7-10 jaar), de nieuwe categorie in het IAME Series Benelux landschap, zag Gilles Herman voor de tweede maal een overwinning in de Finale op zijn palmares toevoegen dit seizoen. Maar dit was alles behalve een makkelijke klus! De leider in het kampioenschap, die als 5de op de startgrid stond, moest een remonte maken, om dan tegen het einde van de wedstrijd te moeten afrekenen met Edouard Godfroid (2de) en de polesitter en leider na de kwalificaties, Zdenek Babicek (3de). Na het winnende trio, was de strijd in de finale zeker niet minder met vier piloten die streden om de 4de plaats. Mats Van Rooijen, Noah Grignet, Antoine Venant en Flavio Caira konden uiteindelijk in deze volgorde de finish bereiken… in dezelfde seconde! Priam Bruno maakte ook deel uit van dit groepje, maar liep een straftijd op van 5 seconden voor een losgekomen voorbumper, wat hem terugsloeg naar een 11de plaats. Maël Le Marchand en Louis Baziret hadden zeker ook een ereplaats kunnen viseren zonder een aanrijding in de eerste ronden. We noteren eveneens een 16de plaats voor beste dame Yinthe De Smet.

Met een tot nu toe zo goed als foutloos parkoers, is het Gilles Herman die de dans leidt in het kampioenschap. Hij heeft een voorsprong van 13 punten op Zdenek Babicek en 25 op Edouard Godfroid, maar er is nog niets beslist op drie proeven van het einde!

X30 Super Shifter: Claes wint in stijl

Sam Claes werd altijd al genoemd als één van de favorieten voor de overwinning in de X30 Super Shifter klasse (175cc karts met versnellingsbak) en hij heeft zijn status het voorbije weekend bevestigd. Deze keer was er niemand die hem kon weerhouden om de hoogste trede op het podium in te palmen, zelfs geen Christof Huibers (2de) die domineerde in het begin van de Finale. Sam Claes, die reeds op kop stond na de kwalificaties, profiteerde van dit succes om de leiding in het kampioenschap te pakken met een gelijk aantal punten als de titelhouder.

En waar bevindt Matteo Raspatelli zich in dit verhaal? De poleman verloor heel wat tijd door een probleem met de bougie tijdens de eerste van de twee kwalificaties. De eerste winnaar van het seizoen kon evenwel nog terug opklimmen van de 10de naar de 4de plaats in de Finale na de ex-X30 Seniorpiloot Nick Smit en voor Corentin Grégoire. Genoeg dus om te blijven meestrijden voor de titel met slechts 8 punten achterstand op de leiders.

Ten slotte noteren we dat Kevin Delcroix de gouden medaille behaalde in de subcategorie, de Master klasse (+30 jaar).

IAME Series Benelux, Mariembourg, karting

X30 Master : eerste succes voor Frété

Wat een weekend! Na een afwezigheid van vele maanden in de kartcompetitie kon Fabrice Frété opnieuw zijn opwachting maken in de X30 Master klasse (+25 jaar of zwaarder dan 75kg). En de Franse motorpreparateur schitterde tijdens zijn eerste deelname in de IAME Series Benelux! Met de Pole, de kwalificaties en de Finale (met 5 seconden voorsprong!) haalde hij alles binnen op het circuit van de Karting des Fagnes. Maar in werkelijkheid waren er twee grote winnaars in Mariembourg: Thierry Delré, die derde werd in de Finale op 24 duizendsten van een seconde van Fabio Kieltyka, kon Mariembourg verlaten met de leidersplaats in het kampioenschap.

Mark Smit, die alomtegenwoordig was in de kop van de wedstrijd sloot zijn wedstrijd af aan de voet van het podium voor Hubert Bauthier. Ondanks twee aanrijdingen tijdens de eerste kwalificatie, kon de kampioen van 2019 de schade beperken door terug te keren van de 13de naar de 5de plaats in de Finale. Zelfs al moet hij het commando afstaan, toch blijft Hubert volop meedoen in de titelstrijd! De top 10 van de dag werd vervolledigd door Nicolas Jussy, Quentin Henry, Don Van der Voort, Matthieu Delbauf en Nicolas Chapelle, die terugkeerde van een 29ste plaats. Bij de Gentlemen (+40 jaar) was het Fabio Kieltyka die de bovenhand nam voor de dame van het peloton Stéphanie Biélande (22ste plaats) en Mathieu Bourdon (23ste).

In het kampioenschap is het desondanks Thierry Delré die aan de leiding staat met 11 punten voorsprong op Hubert Bauthier, maar gezien de vele mogelijke wendingen kijken we nu al uit naar het vervolg. Volgende afspraak op 26 en 27 juni in Francorchamps!

Foto’s met dank aan Pascal Verheuge.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws