Toyota schrijft geschiedenis in Spa

Toyota GAZOO Racing heeft met de #8 GR010 Hybrid dankzij Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Kazuki Nakajima vandaag op het Circuit de Spa-Francorchamps geschiedenis geschreven met de allereerste overwinning van een Hypercar en dit tijdens de TOTAL 6 Hours of Spa.

FIA World Endurance Championship, Circuit de Spa-Francorchamps

De eer was weggelegd voor Sebastien Buemi die de #8 GR010 na een veelbewogen race over de finishlijn mocht rijden. Andre Negrao, Nicolas Lapierre en Matthieu Vaxiviere reden in de #36 Alpine A480-Gibson allemaal sterke stints, een indrukwekkend debuut dus voor het Franse team dat op de tweede plaats eindigde.

FIA World Endurance Championship, Circuit de Spa-Francorchamps

De andere Toyota, die met het nummer 7 op de deuren, kwam na twee derde van de race in de grindbak terecht en was de leiding kwijt. Kamui Kobayashi wist alsnog de derde plaats veilig te stellen.

United Autosports USA domineert in LMP2

In LMP2 pakte het team van United Autosports USA met Filipe Albuquerque, Phil Hanson en Fabio Scherer in de #22 Oreca 07 de overwinning. Aanvankelijk was de #28 JOTA Oreca 07 met onze landgenoot Stoffel Vandoorne, samen met zijn teamgenoten Sean Gelael en Tom Blomqvist, op weg naar een mooie tweede plaats in de LMP2 ware het niet dat ze na contact met de Alpine Hypercar gestraft (drive-through) werden waardoor de #38 Jota Oreca 07 van Roberto Gonzalez, Antonio Felix da Costa en Anthony Davidson de tweede plaats in de schoot geworpen kreeg.

FIA World Endurance Championship, Circuit de Spa-Francorchamps

Racing Team Nederland met van der Garde, Van Eerd en Van Uitert eindigden in de #29 Oreca 07 als vierde en won bij de LMP2 Pro/Am.

Het Belgische Team WRT, dat in Spa debuteerde in de WEC, reed aanvankelijk vooraan goed mee in de #31 Oreca 07 van Frijns, Habsburg en Milesi, maar moest tijdens het vierde uur lange tijd de pits in omwille van problemen met de koppeling. WRT eindigde op een 12de plaats in LMP2.

Tweede opeenvolgende overwinning in Spa voor de #92 Porsche

In de klasse LMGTE Pro ging de overwinning naar de #92 Porsche 911 RSR met Kevin Estre en Neel Jani, een comeback om van te dromen want het is voor Jani al de vijfde overwinning. Tweede werd de #51 AF Corse Ferrari 488 GTE Evo van Alessandro Pier Guidi en James Calado. De #52 Ferrari van Miguel Molina en Daniel Serra werd derde.

FIA World Endurance Championship, Circuit de Spa-Francorchamps

AF Corse Ferrari zegeviert in LMGTE Am

De overwinning in de LMGTE Am ging naar de #83 AF Corse Ferrari 488 GTE Evo bestuurd door Francois Perrodo, Nicklas Nielsen en nieuwkomer Alessio Rovera. Het zilver was er voor Ben Keating, Dylan Pereira en Felipe Fraga in de #33 TF Sport Aston Martin Vantage. Cetilar Racing met Lacorte, Sernagiotto en Fuoco pakte het brons. Landgenoot Picariello leek met teamgenoten Haryanto en Seefried in de #88 Dempsey-Proton Racing Porsche richting het podium te rijden, maar een late bestraffing deed het trio terugvallen naar een vijfde plaats.

FIA World Endurance Championship, Circuit de Spa-Francorchamps

Foto’s met dank aan FIA World Endurance Championship.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws