Top drie voor Hyundai Motorsport

Daar waar Toyota gisteren tijdens de shakedown, op Ott Tänak na, overtuigend de top 5 inpalmde, was het tijdens de eerste vier proeven van de WRC Vodafone Rally de Portugal duidelijk de beurt aan de drie Hyundai i20 Coupé WRC.

WRC Portugal, Hyundai Motorsport, Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe

In de eerste klassementsproef, Lousa 1, stonden onze landgenoten Thierry Neuville en zijn co Martijn Wydaeghe enige tijd aan de leiding, maar dat was buiten teamgenoten Ott Tänak en Dani Sordo gerekend. Ondanks het feit dat Tänak heel even in de fout ging en op die manier wat tijd verloor, slaagde hij er alsnog in om de snelste tijd (9:04.7) op de tabellen te zetten. Het verschil met de plaatsen twee en drie was miniem, slechts 0,4 en 0,5 seconden. Greensmith in de Ford reed exact dezelfde tijd als Neuville.

WRC Portugal, Hyundai Motorsport, Ott Tänak

Een praktisch zelfde beeld zagen we terug in de tweede en derde klassementsproeven, nl. Gois 1 en Arganil 1. Maar hier waren het Dani Sordo en Borja Rozada die van plaats wisselden met Ott Tänak en Martin Järveoja.

WRC Portugal, Hyundai Motorsport, Martijn Wydaeghe

Onze Belgen Neuville en Wydaeghe reden twee maal de derde tijd en volgden op respectievelijk 5,5 en 4,4 seconden van Sordo. Het gaat de Hyundai’s blijkbaar goed af daar op het Portugese onverhard want het verschil met de Toyota’s was merkbaar groter.

WRC Portugal, Toyota Gazoo Racing WRC, Kalle Rovanperä

Tot in de vierde klassementsproef (Lousa 2) een zekere Kalle Rovanperä, genavigeerd door Jonne Halttunen, daar anders over dacht. In vergelijking met zijn eerste doortocht was de zoon van op de kop vijf seconden sneller en pakte daarmee in een tijd van 9:02.6 de scratch. Het duo Gus Greensmith-Chris Patterson was in de M-Sport Ford Fiesta verrassend tweede, gevolgd door Sordo-Rozada op de derde plaats. Onze landgenoten Neuville-Wydaeghe reden de vierde tijd, gevolgd door Evens-Martin.

Adrien Fourmaux, die genavigeerd wordt door die andere landgenoot, Renaud Jamoul, klokte op de eerste twee kp’s de negende tijd, reed een vijfde tijd op de derde kp om vervolgens op de vierde terug een negende tijd neer te zetten.

In totaal staan er in Portugal 20 klassementsproeven op het programma. 1/5 werd er dus al gereden en de drie Hyundai’s staan bovenaan de algemene rangschikking. Aan de leiding gaan Dani Sordo en Borja Rozada gevolgd door Ott Tänak en Martin Järveoja op 7,6 seconden. De derde plaats is in handen van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe, zij volgen op 10 seconden.

WRC Portugal, Toyota Gazoo Racing WRC, Elfyn Evans

De vierde plaats is voor Elfyn Evans en Scott Martin (+18,5 sec.), Takamoto Katsuta en Dan Barrit (+20,5 sec.) vervolledigen de top 5.

Met Gois 2, Arganil 2, Mortagua en Lousada staan er vandaag nog vier proeven op het programma.

Foto’s met dank aan Hyundai Motorsport en Toyota GAZOO Racing WRC (beiden facebook)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws