Christophe Merlevede meteen in het goede ritme

Een Belgisch, zelfs West-Vlaams, podium in de rally van Le Touquet bij de Historics. Primus werd Poperingnaar Christophe Merlevede, die met zijn BMW M3 Paul Lietaer (Opel Manta 400) en neef Cedriek Merlevede (BMW) het nakijken gaf.

“En zeggen dat ik enkele dagen voordien er nog aan dacht om forfait te geven. Mijn vaste co-piloot Giljan Vandromme zat in quarantaine, het was superdruk in de zaak. Maar toen stond ik er eventjes bij stil dat het intussen al 15 maanden geleden was dat ik nog eens het rallystuur in handen had. En mijn deelname in 2020, met een tweede plaats als eindresultaat, deed me beslissen om toch maar naar Noord-Frankrijk te trekken.

Jasper Vermeulen nam de taak van navigator voor zich, en in het ochtendvroege en korte vrijdaggedeelte schoten we het best uit de startblokken. Het ritme zat meteen perfect, het vertrouwen in de co was er, en zo konden we een kloof slaan. Ik moet ook wel zeggen dat het parcours me wel ligt, ondanks het feit dat het een hoge moeilijkheidsgraad heeft, met een opeenvolging van blinde toppen en snelle waaiers. De opgedane ervaring vorig jaar speelde niet zo’n grote rol, gezien het traject meer dan de helft was gewijzigd. In het zaterdaggedeelte konden Paul en Cedriek de besttijden onder elkaar verdelen, maar wij bleven goed consolideren en moesten telkens maar een drie à vier seconden toegeven. Voornaamste was natuurlijk om geen fouten te maken en de concentratie niet te verliezen.

En zo konden we onze seizoensopener op het hoogste schavotje plaats nemen. Na afloop kwamen de Franse technische commissarissen vragen om de bougies te verwijderen zodat ze de cilinders konden opmeten. Maar alles was conform. Misschien vroegen ze zich wel af hoe de Franse BMW-rijders een paar minuten moesten toegeven op de Vlamingen…

Nu maken we ons op voor Wervik en de Ypres Historic Rally. In laatstgenoemde rally zal het zeker niet zo simpel zijn om deze prestatie te herhalen, gezien de zwaardere tegenstand. En een flink deel van de deelnemers het parcours ook meer dan goed kennen. Maar een top-drie notering zou zeker al een grote genoegdoening geven.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws