Een knallende start van het seizoen voor Gaban Motorsport

Aan het einde van het seizoen 2020, dat door de huidige gezondheidscrisis tot een minimum werd gereduceerd, herziet het Gaban Motorsport-team zijn plannen: “Net als veel andere sectoren moeten we op veilig spelen”, zegt teammanager Pascal Gaban. “Vorig jaar ging mijn zoon, Andy, meedoen in de Ford Fiesta Sprint Cup. We hadden een auto gekocht, maar hij kon maar aan één race deelnemen. Geconfronteerd met de vele onzekerheden, besloten we deze te verkopen. Onze Porsche 997 GT3, waarmee ik me in 2019 in enkele rondes van het Belgian Rally Championship had onderscheiden, zou dezelfde weg moeten volgen. Aangezien er sinds het begin van de pandemie nog maar een handvol evenementen op de weg zijn georganiseerd, had het geen zin om hem te houden, en daarom hebben we hem te koop gezet.”

Gaban Motorsport

Het team uit Jemeppe-sur-Meuse heeft besloten om opnieuw aan de C1 Racing Cup te beginnen, met het doel om de titel zoals dit voor Andy reeds het geval was in 2019. Met Maxime en Lancelot Alsteens, twee teamgenoten bij uitstek, speelde het trio meteen voor de overwinning tijdens de openingsmanche van de 1000 km van Zolder, waar de C1 #228 er in slaagde als tweede te eindigen, 54″ achter de winnaars. Vastbesloten om het daar niet bij te laten, hebben de 3 coureurs tijdens de 2x 6 Uren van Mettet, midden april, de puntjes op de ‘i’ gezet door niet meer en niet minder dan de 2 races die op het programma stonden te winnen! “In Zolder speelden we liever op veilig door twee maal onze remblokken te vervangen, wat ons de eerste plaats kostte. Voor Mettet hadden we twee verschillende strategieën opgezet en het lijkt erop dat ze allebei hun vruchten hebben afgeworpen! Het was onze eerste overwinning in de C1 Cup, en het feit dat we erin slaagden om de dubbele winst te halen, gaf ons een echte boost voor de toekomst”, zegt Maxime, de oudste van de broers.

Gaban Motorsport

Drie weken geleden, trokken alle animatoren van de meest betaalbare monomerken wedstrijd van het land naar Frankrijk en het beroemde circuit van Magny-Cours voor een lange race van 12 uur. Andy Gaban startte vanaf de laatste startplaats na een misverstand over een rode vlag in de kwalificatie, en hij begon aan een wervelend herstel, waarbij hij in de regen een kostbare bondgenoot vond. Zozeer zelfs dat het slechts 3 ronden duurde voordat de #228 aan de leiding van de race lag en dat Andy het stuur aan zijn teamgenoten gaf. Zij wankelden niet en behaalden hun derde opeenvolgende overwinning. “Ik denk dat we hebben laten zien dat we zowel op droog wegdek als in de regen snel kunnen zijn. Ik maakte gebruik van mijn ervaring op nat wegdek om te beginnen en dat loonde. Deze overwinning verstevigt onze voorsprong in het kampioenschap, maar we moeten geconcentreerd blijven, want de strijd om de titel is nog lang niet voorbij”, verklaarde de uittredend kampioen (in 2020 is geen titel toegekend), Andy Gaban.

Een tweede auto is nu beschikbaar voor verhuur, maar deze was afwezig in Frankrijk. In Zolder eindigden Dimitri Sanders, Willem-Jan Machtelinckx en Fabrice Cornelis als 20e in de race, door problemen met de alternator.

Gaban Motorsport

In Mettet bracht Dimitri Sanders, ditmaal vergezeld door Kevin Vannerom en Kenneth De Maeyer de #231 naar de 6de (race 1) en 7de (race 2) plaats in de eindrangschikking.

Vermeldenswaard is dat aan het einde van de race te Magny-Cours, een verzegeling werd aangebracht op de winnende auto, om over te gaan tot een conformiteitscontrole van de motor in het begin van de opeenvolgende week. Deze technische controle door het RACB heeft het mogelijk gemaakt de conformiteit van de #228 aan te tonen. Dit was genoeg om de kwade tongen het zwijgen op te leggen en het trio A.Gaban/M. Alsteens/L. Alsteens om hun leiderschap in het kampioenschap te verstevigen.

De volgende afspraak voor het team staat gepland voor 4 en 5 juni op het F1 Circuit van Zandvoort, met een 6-uurs race op het programma waar de #228 zal proberen om de pas van…vier te halen!

Foto’s met dank aan Ramiro Jorge Photography.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws