Met 2CV en C1 op de bankings van Zandvoort

Vandaag en morgen trekken de deelnemers van de 2CV Racing Cup en de C1 Racing Cup naar het Circuit van Zandvoort voor de vierde afspraak van het seizoen en dat voor een wedstrijd over 6 uur. Dat is meteen het einde van het eerste deel van het seizoen, waarna de deelnemers een lange zomerpauze krijgen die eindigt in oktober ter gelegenheid van de 24 uur voor de 2CV, waarover later meer. Ondertussen wordt er dus nog geracet op het circuit waar de naam Max Verstappen hoog in het vaandel wordt gedragen, een circuit ook met twee bankings.

De #42 BNLL 1 in Zolder, de #17 MCC Team Seventeen Hafa en de #33 FKR-M1 in Mettet, de #129 Classico in Magny-Cours: er lijkt geen twijfel over te bestaan dat het eerste deel van het seizoen zeer open verlopen is. De Nederlandse etappe van het seizoen kan mogelijk nog een feestje voor een ander team betekenen en dan denken we onder meer aan de The Golden Horse équipe van de familie Blaise, met de #14 van André Blaise, Jean-Marc Louys en Jean-Claude Kaufman, en de #16 van Jean-Pierre Blaise, Gérard Schmidt en Sébastien Piette, die in Mettet en Magny-Cours reeds met de zege flirtten, zonder echter te kunnen zegevieren. De beide gele bolides zullen in Zandvoort zeker vooraan te vinden zijn.

2CV Racing Cup

De concurrentie zal absoluut van de partij zijn met JMCE Racing dat al meer dan eens een dosis pech kende en nu echt wel bovenaan het klassement wil eindigen. De #1 JMCE Racing 1 is er weer bij en dat in de handen van Léonard Licops en Maxime Bertho, terwijl de #10 JMCE Racing 10, het doet met Etienne Licops en Patrice Lacroix aan het stuur. Vervolgens zien we een hele groep wagens die een tweede zege in 2021 najagen, waaronder de leiders in het kampioenschap: BNLL 1, met in de #42 nog steeds Clément Nopère, Michaël Jassogne en Mathieu Devos, de #17 MCC Team Seventeen Hafa van Christian Tiggeler en Jean-Michel Hery zonder Alec Graham, de #33 FKR-M1 van Mehdi-Rik Bouchereau, Laurent Bressan en de eeuwige comebackman Lino Pecoraro, zonder de #129 Classico te vergeten, met Robert Van Gysegem ditmaal in het gezelschap van Oliver Renaud.

In de categorie Hybride kunnen we rekenen op de aanwezigheid van de #3 Mickey Racing van Michaël Berben, Philippe Marquet en Dominique Speleers, de #11 Team Manitou 11 van André Vandermosten en Freddy Moureau, weinig gezien dit seizoen, de #22 Bubblebee by WAMB Racing van Nicolas en Alexandre Busschaert samen met Olivier Meurisse, waar we zeker iets van verwachten, de #65 BNLL 2 van Claude, Bernard en Michel Crespin, een vaste waarde, de superbe #70 CGS-Racingteam van Christophe en Steve Hooreman weer samen met David Dermont, en de #92 Les Papys d’Yves Marchandisse van Roland Delfosse en Yves Grégoire.

In de categorie ‘Classique’, zien we één auto, de oer-Hollandse #49 Automotive Engineering van de thuisrijders Vincent Spijker en Bart Nolte.

Gaban Motorsport 1, het te kloppen team!

In de C1 Racing Cup zien we een duidelijk ander beeld, want na de zege van de #233 KMD 233 van Chloé Van Hove, José Close en Eric Van Baele in Zolder, ging de rest van de eer en glorie naar de #218 Gaban Motorsport 1 van Andy Gaban, Lancelot en Maxime Alsteens! De dubbele winnaars van Mettet wonnen later ook in Magny-Cours, wat dus betekent dat ze met die hattrick de kloof hebben geslagen in de titelstrijd. De concurrentie moet nu dus echt wel een tegenzet doen!

C1 Racing Cup

En met bijna 30 C1 Racing Cup aan de start van de 6 uur van Zandvoort, zal het aan concurrentie niet ontbreken. We denken dan in de eerste plaats aan die teams die sinds de start van het seizoen druk op de leiders in het kampioenschap hebben gezet: de #233 Kimy Racing van Régis en Arnaud Matot, de #225 Fléron Automobiles van Olivier Renaud, Sylvain Priarolo en Emmanuel Rigo, de #230 Revteam by Kimy Racing van Gaël Frère, Thomas Gouverneur en Julien Lefevre-Bauthière, de #232 Néo Speed by Kimy Racing van Massimo Petralia, Laurent Do, Christophe Devis en Thierry Le Leu, de #237 AG Racing Box 237 van Gérard en Christopher Abrahams met Jerry Houben, de #254 United Motorsport Company -van Jef Van Mechelen, Bart Ooms, Rogier Van Kuyk en Mathias Ronzani, de #257 Mecaperformance van Olivier Fontana, Romain Demeyer en Christophe Cagnina, de #258 Canal Performance van Manu Canal-Roblès, Steve Gathy, Goran Selak en Antoine Roiseux, de #259 GPC Motorsport van Pieter Ooms en Sylvester Van Herzele, de #265 Oeste Kart 1 van het sterke duo Tristan Foldesi en Calvin De Groot, of de #269 Global Home van Philippe Les, Steve Roskam en Didier Haufmann.

C1 Racing Cup

Maar er zijn er meer en dan denken we aan de #212 Jacky en Michel RT van Jacky Delvaux, Benoît Petit, Alain Henrard en Claude Corthals, de #222 Angels Racing Team van de ‘ladies’ Evelyne François, Laurie De Wolf en Ellen Van Mechelen samen met een…man in de persoon van Olivier Debroux, de terugkeer van de #246 Oak3 Racing Team van Xavier Schene, Thierry Lefin en Lye Renkens, de #248 KGRT van Yannick Kupper en Philippe Soussan samen met Julien Collette, de #266 BRV-Racing by Whaleblocks.io van Bruno Vermeeren, Sam Marcoen en Steve Claeys, de nieuwe #271 Oeste Kart 2 voor Fabrice Cornelis, Maarten Bijnens en Yentl Baert, terwijl we in de #280 Solutions d’Eau, François Jeukenne het samen met Patrick Van Billoen zien doen. De man achter de Hundred Series by BGDC heeft de smaak van de C1 Racing Cup dus duidelijk te pakken…

Niet iedereen is vermeld, maar iedereen start vrijdag tussen 15u50 en 17u50 wel in een lange kwalificatiesessie, terwijl de race van 360 minuten op zaterdag geprogrammeerd staat tussen 12u00 en 18u00.

Foto’s met dank aan Jacques Letihon.

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws