Een EVO III in het noorden van Frankrijk

Jonas Langenakens bezorgde afgelopen vrijdag de al ietwat oudere rallyliefhebber een schitterende ‘throwback’ (zoals dat tegenwoordig genoemd wordt). Via zijn Facebook stelde Jonas vanuit de ateliers van Smets Motoren te Sint-Truiden met enige trots de Mitsubishi Lancer EVO III voor. De wagen van weleer stond er in de fel rode en groene kleuren van Castrol als nieuw bij. Meer nog, op de flanken van de wagen prijkten terug de namen van Pascal Smets en Jean-Paul S’Heeren. Hoeveel ‘moderne rallygeschiedenis’ kan een wagen hebben?

Hans Calsius, specialist in de categorie ‘historic’, nam voor RallyandRaces even contact op met Jonas Langenakens en ging op zoek naar het verhaal achter de Mitsu.

Op naar Frankrijk …

“In 2018 kreeg ik van Hendrik Debackere, ooit zelf nog actief in de rallysport en vader van …, een telefoontje dat er ergens in het noorden van Frankrijk een Mitsubishi Lancer EVO III moest staan, een wagen met een zeer gekende geschiedenis. Velen weten dat ik een redelijk diep gewortelde passie heb voor de vroegere Mitsubishi’s en Subaru’s en ik werd geprikkeld door het verhaal. Van het een kwam het ander en zonder eigenlijk goed en wel te beseffen waar we ons aan konden verwachten reden we richting Frankrijk. De wagen stond daar helemaal achterin in een garage en was zeker en vast niet te koop zo bleek. Uren en uren werd er over de geschiedenis van de wagen gepraat maar … de wagen was echt niet te koop want de eigenaar wou de EVO opmaken om er zelf mee te gaan rijden,” laat Jonas weten.

“Maar het toeval wil dat ik ongeveer een jaartje later in de omgeving passeerde en met een kleine omweg stond ik weer voor zijn deur. Het opmaken van de wagen, daar was nog altijd niets van in huis gekomen en zijn idee om er zelf mee te gaan rijden was ook nog ver weg. De wagen stond trouwens nog steeds achteraan in die garage, op dezelfde plaats, met een extra laagje stof … en nog altijd niet te koop.”

Jonas Langenakens, Kenneth Delvaux, Mitsubishi Lancer, Smets Motoren, Pascal Smets

De aanhouder wint …

“Slapeloze nachten hield ik er, bij wijze van spreken, aan over. Ik kreeg die wagen maar niet uit mijn hoofd. Derde keer goede keer, dat moet ik op een bepaald moment gedacht hebben en ik ben een tijdje later en zonder afspraak opnieuw naar het noorden van Frankrijk gereden met maar één strak plan in het achterhoofd. Ik moest en zou die wagen mee thuis krijgen. De blik van die eigenaar toen hij mij zag arriveren … zo van: ‘Ben je daar nu weer?’ sprak boekdelen. Maar ik boekte wel resultaat want er kon gepraat worden en dat was al een hele stap in de goede richting. Ook dat strak plan wat ik in mijn hoofd had draaide zeer positief uit. Met de belofte dat ik geen handelaar was die de wagen zou opmaken en met veel winst zou doorverkopen … liet hij de wagen aan mij. Ik kon mijn oren niet geloven. Die woensdag ben ik thuis gereden en op zaterdag stond ik daar terug, klaar om de wagen mee naar Sint-Truiden te nemen. Ik wil hier de rol die mijn copiloot Kenneth Delvaux gespeeld heeft zeker vermelden want op zakelijk gebied heeft hij zo veel ervaring die geholpen heeft bij de aankoop van de EVO, bedankt daarvoor.”

Jonas Langenakens, Kenneth Delvaux, Mitsubishi Lancer, Smets Motoren, Pascal Smets

Magische letters …

“Als ik het me goed herinner werd de wagen in 1998 een laatste keer gebruikt. De wagen hing dan ook compleet onder het stof, zelfs de sporen van de laatste rally waren nog zichtbaar. Op naar Smets Motoren in Sint-Truiden dus, nu met de Mitsubishi EVO III. We konden aan de wagen beginnen en dat is uiteraard een werk van lange adem. Kenneth heeft er onwaarschijnlijk veel uren in gestoken en hij kreeg ook geregeld wat hulp van de mannen van de eigen crew. Chapeau kerels! Ook verkregen we de nodige info van twee oud gediende medewerkers van Colsoul Motorsport, Lis en Dirk, die beiden kunnen puren uit 40 jaar ervaring van bij Colsoul Motorsport. Het waren bijzondere momenten, andermaal kwamen de verhalen en de herinneringen weer naar boven. Zelfs bij het demonteren van de wagen kwam je nog onderdelen tegen waarin de letters ‘CRS’ in gegraveerd stonden. Magische letters in de kleine wereld van de Belgische rallysport. Maar ze waren natuurlijk niet meer bruikbaar en samen met tal van andere onderdelen vlogen ook deze de vuilbak in. Het kloppend hart van de EVO en alles wat nodig was werd vervangen en dat was een hele hoop werk natuurlijk. Maar de livery in de settings van Castrol, die moest behouden blijven want toen ik als klein ventje met mijn nonkel mee naar de rally ging kijken was ik zot van die wagen. Ik ben trouwens nog van andere dingen zot, dus als iemand een Subaru Impreza of Legacy in gr.A uitvoering weet staan.”

Ieper, 0-wagen

Wat de plannen voor dit jaar zijn is nog niet echt duidelijk. Met andere woorden, er staat nog niets concreets op de agenda. We wachten nog even af en zien wel wat er ons pad kruist. Maar één event staat wel al vast want ik heb Alain Penasse voorgesteld om met de EVO III als 0-wagen te fungeren tijdens de Ieper Historic Rally, wat na enkele telefoontjes ook toegezegd werd. Zalig toch om met een wagen die in 1996 de gr.N won in dezelfde kleuren door de velden van Ieper te … scheuren. Ik wil bij deze ook nog wel even meegeven dat mijn deelname aan de moderne rally’s met een jongere EVO niet in de vergeethoek is gekomen natuurlijk.”

Foto’s met dank aan Jonas Langenakens.

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws