Veel vooruitgang voor Tom Rensonnet in Vogezen

Zonder grote rally-ervaring stonden Tom Rensonnet en Renaud Herman vrijdag en zaterdag aan de start van de moeilijke en op verraderlijke bergwegen verreden Rallye des Vosges. Het duo in de kleuren van het RACB National Team haalde als elfde in de Franse Clio Trophy de finish. De tijden die in de loop van de laatste lus werden neergezet bewezen duidelijk dat er op het nochtans heel lastige parcours veel vooruitgang werd geboekt.

In lastige omstandigheden leert men het meest. Op dat vlak werden Tom Rensonnet en Renaud Herman al verwend: na de verraderlijke rallywegen van het noorden van Frankrijk kregen ze dit weekend met de chronoritten in het middengebergte zo goed als het tegenovergestelde voorgeschoteld. Zowel in Le Touquet als in de Vogezen wisten onze landgenoten zich echter meer dan behoorlijk uit de slag te trekken.

“Ik heb alles gegeven”, pufte Tom Rensonnet aan het eind van de twee wedstrijddagen in de Rallye des Vosges. “Qua fysiek ben ik nog zo fris als een hoentje, maar op mentaal vlak kon ik niet veel meer aan. Dit was een heel beknopte en geconcentreerde rally, en we hadden geen moment rust. Vanaf we de motor konden uitschakelen legden we ons toe op het ‘herhalen van de les’, door onboardbeelden te bekijken. In dit soort rally’s kan je eenvoudigweg niet op zicht rijden. Niet alleen volgen de bochten zich hier heel snel op, maar meestal zijn het ook blinde bochten. Ik had er alle belang bij om aandachtig naar de nota’s van Renaud te luisteren.”
Ondanks hun gebrek aan ervaring wist het duo in de zwart-geel-rode Clio alle valstrikken te vermijden.

“Ik heb op vrijdag de eerste lus allicht veel te voorzichtig aangepakt”, stelde Tom Rensonnet met wat spijt in de stem. “Nadien konden we het ritme wat verhogen, zeker tijdens de laatste lus op zaterdag. De wedstrijd met een vijfde tijd kunnen afsluiten, op slechts zes tellen van de beste Clio van de Trophy, dat doet heel veel deugd. Vooral omdat de beste rijders in die monomerkencup tot op de streep alles geven.” “We hebben het voordeel dat we met een competent team aan de slag kunnen en van de goede raad van Marc Duez, coach van het RACB National Team, kunnen gebruik maken”, stelt corijder Herman. “Beroep kunnen doen op de aanwijzingen van een ervaren rijder als hij is een niet te onderschatten voordeel.”

Over twee weken komen Tom Rensonnet en Renaud Herman met de Renault Clio van het RACB National Team aan de start in de South Belgian Rally, om het er op te nemen tegen de rijders van de Belgische Clio Trophy.

Wat de andere Belgen betreft in deze rally: Eric Cunin moest al vlug de Skoda Fabia aan de kant plaatsen met mechanische problemen. William Wagner(Citroën C3 Rally2) en Maxime Potty(Ford Fiesta Rally2) waren beiden goed voor een top-10 notering, met respectievelijk een 8e en een 10e plaats.

Foto’s: RACB National Team

Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws