Bjorn Syx terug op het podium

Afgelopen weekend waren er in de Ypres Historic Rally heel wat ogen gericht op Bjorn Syx en co Ari Vanrobaeys. Hun overwinning in 2019, als toen voor velen de grote onbekenden, bombardeerde hen meteen tot één van de grote favorieten voor de editie 2021.

“We gingen als eerste wagen van start bij de historics. Op de eerste proef, Dikkebus, kwamen we aan de finish met een tweede tijd, slechts 1 seconde trager dan Stefaan & Joris. Het startschot was gegeven!
In de regroup net voor de tweede proef kwam er een lichte regenbui, het was al snel duidelijk voor ons dat het een zwaar nadeel zou zijn tegenover de 4X4’s. We probeerden toch een strak tempo aan te houden om de schade te beperken tegenover de Ford Sierra Cosworth van Stefaan Stouf en Joris Erard. Maar we gingen tweemaal rechtdoor in een remzone en verloren zo kostbare tijd. We kwamen na de eerste ronde binnen als derde, net na teamgenoten Cedriek Merlevede & Laury Callens.

Na een uurtje service konden we terug van start.
Op de tweede doortocht van Dikkebus viel het helemaal tegen. De auto viel driemaal stil door een slecht contact in een schakelaar. We verloren een 22 tal seconden volgens de onboard beelden.
We probeerden alles uit de auto te halen om het tijdverlies dicht te rijden maar kregen daar bovenop nog 10 seconden straftijd, dit omdat het elektrisch probleem net buiten de voorziene tijd werd opgelost.
In een flinke strijd met de collega BMW rijders probeerden we terug te komen tot op de tweede plaats, net na de onklopbare Stefaan & Joris met hun Ford Sierra.
Op de voorlaatste proef reden we nog 9,4 seconden sneller dan Paul Lietaer. Zo kwamen we terug tot op 1,5 seconden van de Opel Manta 400.
De allerlaatste proef: Monteberg, was dus cruciaal. Erop of eronder!
Helaas troffen we aan het eind van de proef Cedrek Merlevede aan die niet meer verder konden en de weg versperde. Er volgde een normtijd voor alle deelnemers, bij gevolg bleef de eindstand ongewijzigd en bleven we op steken op de derde podiumplaats.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws