Terug naar 1981 met Walter Röhrl

Ter gelegenheid van de 40e verjaardag van het rallyseizoen 1981 verraste de afdeling Erfgoed en Museum van Porsche de tweevoudig wereldkampioen Walter Röhrl met de pas gerestaureerde 924 Carrera GTS van toen. Samen met zijn co-piloot Christian Geistdörfer behaalde Röhrl in de goud-zwarte 924 “Monnet” vier algemene overwinningen in het Duitse Rally Kampioenschap 1981. Het was het eerste en enige rallyseizoen dat Walter Röhrl voor Porsche uitkwam.

Problemen met de 924 bezorgden het Porsche-team problemen in de eerste van zeven wedstrijden, de Rally van Metz in mei 1981, maar de prestatie was toch nog goed genoeg om als 2de te eindigen in het algemeen klassement. Röhrl en Geistdörfer zegevierden vervolgens in de Hessen Rally, en er volgden nog drie overwinningen in de Serengeti Safari Rally, Anterior Palatinate Rally en Baltic Rally. In 1982 werd de “testauto 924 GTS” overgedragen aan het Porsche-museum. De herinbedrijfname van het museumstuk vond plaats op dezelfde locatie waar de auto 40 jaar geleden was gebouwd: in de historische autosportafdeling in Weissach.

Duurste productie-Porsche aller tijden

De basis van de rallyauto, de 924 Carrera GTS, was in 1981 met een prijs van 110.000 mark de duurste auto uit het modellengamma, een prijskaartje dat hem tevens de duurste productie-Porsche aller tijden maakte tot op dat moment. Met de Carrera-modellen uit de 924-serie bewees Porsche dat het transaxle-concept ook in de autosport succesvol kon zijn. De 924 Turbo (Type 931) vormde de basis voor verdere ontwikkeling. De verbeterde 924 Carrera GT (Type 937) met 210 pk werd in juni 1980 gepresenteerd en gehomologeerd voor Groep 4. De krachtigere doorontwikkelde versie was de 924 Carrera GTS (Type 939). De standaard GTS leverde 240 pk en de Clubsport-variant 275 pk, terwijl de GTR, die uitsluitend voor gebruik op het racecircuit was ontworpen, een vermogen van 375 pk behaalde. De productieaantallen bleven klein: tussen februari en april werden 50 linksgestuurde 924 Carrera GTS gebouwd, allemaal gespoten in de kleur Guards Red. Met inbegrip van alle prototypes, werden in totaal 59 auto’s geproduceerd.

Test auto nr. 5

De op 12 december 1980 gebouwde 924 Carrera GTS Rally was ook een van de voorserie-auto’s, en was de vijfde van negen gebouwde prototypen. De gemonteerde tweeliter viercilinder turbomotor was ook een testmotor: het was een motor zonder serienummer die in 1981 een volledig rallyseizoen zonder schade overleefde, en die de zwart-gouden 924 in 2021 nog steeds tot uitstekende prestaties stuwt. Hij heeft vandaag de dag 10.371 kilometer op de klok staan.

Bij de herinbedrijfname stond de volledige originaliteit tot in het kleinste detail centraal. Zelfs de licht door de zon verbleekte rode gordelriemen onder de grote glazen koepel zijn nog de originelen. Een grote R is geborduurd op het harnas aan de bestuurderszijde, en de combinatie CG aan de passagierszijde: Röhrl en Christian Geistdörfer.

Het patina moet behouden blijven

Afgezien van de slijtageonderdelen, een aantal chassiscomponenten en het brandstoftoevoersysteem werden de bestaande componenten tijdens de heringebruikname zonder uitzondering gereviseerd en opnieuw gemonteerd – van de originele 911 Turbo remklauwen tot en met de laadluchtkoeler met handgelaste behuizing. Een endoscopisch onderzoek van de motor en de aangesloten KKK 26 turbocompressor leverde geen bevindingen op, terwijl de versnellingsbak om veiligheidsredenen werd gedemonteerd en gecontroleerd, maar nauwelijks tekenen van slijtage vertoonde. Bovendien had de werkplaats van het Porsche Museum een racekoppeling in voorraad om de aandrijflijn te completeren, en had leverancier Pirelli ook nog een set banden in de maat 255/55 R15 met het profiel uit die tijd.

De auto draagt nog steeds het handschrift van degenen die hem bouwden. Bij de uitvoering van de werkzaamheden konden de specialisten uit Weissach een beroep doen op de ervaring, knowhow en complete voertuigdocumentatie van een oud-collega: Roland Kussmaul, testrijder, ingenieur en zelf rallyrijder, had de auto in 1981 binnen twee maanden opgebouwd voor het Duitse rallykampioenschap, terwijl Schmidt Motorsport uit Neurenberg verantwoordelijk was voor de servicewerkzaamheden tijdens de race-uitstapjes. Tot de bijzonderheden van de 924 in rally-uitvoering behoorden de in glasvezelkunststof gelamineerde achterasstangen als bescherming tegen steenslag, dikke metalen platen aan de onderzijde als bescherming voor de oliepan en de versnellingsbak, alsmede de brandstofverdeler van de V8-motor in zijn grote Type 928-relatie, die de brandstoftoevoer naar de motor bij hoge toerentallen waarborgde. Het dry sump voor de olietoevoer bevond zich aan de achterzijde en werd gevuld via een opening naast het slot van de bagageruimte.

Maximale geheimhouding

“Kuno Werner, hoofd van de museumwerkplaats: “Het grootste probleem bij het opnieuw in gebruik nemen van de auto was niet de techniek, maar het geheimhouden ervan. Het plan was dat de 924 Carrera GTS op zijn 74e verjaardag bij de tweevoudig wereldkampioen rally aan de voordeur zou staan. “Maar Walter Röhrl kent hier zoveel mensen dat het moeilijk was om het project geheim te houden.” Maar de rallyrevival werd met succes afgerond: Samen met Roland Kussmaul verraste het team van de afdeling Porsche Erfgoed en Museum Walter Röhrl met de rijklare “Monnet” Porsche. “Het was een enorme verrassing voor me. Ik ben 40 jaar geleden uit de auto gestapt en heb er sindsdien niet meer in gezeten. Ik was dan ook stomverbaasd toen Roland plots opdook in deze auto”, aldus een opgetogen Walter Röhrl. “Deze auto heeft voor mij de deur naar Porsche geopend. Daarom voel ik me er ook zo nauw mee verbonden. Voor mij is het een reis terug in de tijd. Ik voel me meteen 40 jaar jonger.”

Turbocharging was 40 jaar geleden nieuw. En ook onwennig, zoals Röhrl zich herinnert toen hij op de wegen van zijn gebruikelijke route door het Beierse Woud reed. “Als bestuurder van auto’s met natuurlijk aangezogen motoren, werd je gek van de eigenschappen van turbomotoren. Het turbogat was enorm. Om snel uit bochten te kunnen rijden, moest je kort voor de bocht al weer gas geven en het toerental hoog houden.” Het nieuw gevormde Porsche-team verwachtte in 1981 niet dat ze echt een kans zouden maken tegen de gevestigde concurrentie. Gewoon finishen was het primaire doel. “Maar de auto was vanaf het begin snel. In het begin hadden we ongeveer 250 pk, later ook meer – maar de sterke punten van de 924 waren zijn handling en tractie, niet het vermogen. En alles bleef werken. Dat is typisch Porsche.” De verrassing was een groot succes.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws