West-Vlamingen: sant in eigen Ieper-land?

De West-Vlaamse rallypiloten praten jaar na jaar hun woordje mee in de debatten om de ereplaatsen in de Renties Ypres Rally. Al hebben ze het vaak wel moeilijk om het ereschavotje te halen. Uitzondering hierop vormt in de laatste jaren de dubbele tweede plaats van co-pilote Veronique Hostens(in 2018 met Vincent Verschueren, in 2019 aan de zijde van Kevin Abbring). Om een piloot op het podium terug te vinden moeten we al terugkeren naar 2016, toen Bernd Casier zich naar een derde stek reed. Met de verzamelde WRC-top aan de start in de kattenstad, wordt het quasi onmogelijk om deze ‘stunt’ te herhalen. De meeste mikken dan ook op een plaatsje net in of buiten de top-10.

Met zijn overwinning in de Monteberg, en de WRC-ervaring die hij opdeed in de Monte-Carlo, lijkt Davy Vanneste één van de sterkste pionnen te worden uit de kustprovincie. In 2019 was Vanneste nog goed voor een vijfde stek, nu zou hij het een succes vinden als hij dicht bij de top-10 zou arriveren.

Filip Cuvelier moet dan weer Vincent Verschueren, na een grondige test in Staden, in de Godrive VW Polo kunnen begeleiden naar een ereplaats.

Bernd Casier kan zeker ook een rol van belang spelen aan het stuur van de Ford Fiesta, al vreest de man uit Deerlijk dat er toch nog wat competitieritme zal gemist worden.

Pieterjan-Michiel Cracco bewees naar het einde van de rally van Staden toe, toen hij wat toptijden liet noteren, dat hij er zeker klaar voor is. De kleine misstap op de laatste proef zien we maar als een schoonheidsfoutje. Al lijkt zijn voornaamste betrachting in Ieper toch wel de nodige punten te scoren voor het BRC.

Filip Pyck is aan zijn 27e deelname toe in de Renties Ypres Rally, en als Poperingnaar kent het parcours nog weinig of geen geheimen voor hem. De koffiebrander ging eerder dit seizoen van start in de Griekse rally Fhtiotidos, waar hij met de Mitsubishi als 8e werd afgevlagd.

Kurt Dujardyn is dan weer het type gentleman-driver, maar met resultaten in zowel de 24 uren van Francorchamps als in Parijs-Dakar. Hij rijdt een Skoda Fabia voor uit de BMA-stal, en laat zich begeleiden door een ervaren rot in het vak als Jeannick Breyne.

Een mooie strijd in de strijd kan het zeker worden tussen de verschillende Alpine A110-rijders. De streekkennis speelt natuurlijk in het voordeel van iemand als Stefaan Prinzie. Voor Chris Vandamme wordt het afwachten of hij al terug het nodige vertrouwen heeft na de zware sortie in Le Touquet. De tegenstand zal zeker niet min zijn, met Emmanuel Guigou, winnaar in Monte-Carlo, op kop. Uit eigen land krijgt Prinzie tegenstand van Marc Duez, genavigeerd door Jacques Castelein, en Gino Bux.

Ook bij de Porschisten kan het een boeiende strijd worden. Claudie Tanghe wordt door de meesten getipt als favoriet in deze debatten, maar onder andere Tuur Van den Abeele wil het hem wel moeilijk maken. Al vreest laatstgenoemde dat hij nog altijd aan het leren is in de Porsche. Wouter Muylle wilde eens afstappen van zijn vast patroon als 0-rijder, en start in Ieper met gematigde ambities.

Kurt Boone is dan weer de enige Vlaamse Mitsubishi-rijder die in deze rally aan de start komt. Moesten de hemelsluizen tijdens het weekend open gaan, dan kan dit zeker in zijn voordeel spelen.

De klasse RC4 lijkt heel boeiend en spannend te gaan worden met in de hoofdrol vooral West-Vlamingen. Enerzijds heb je gevestigde waarden als Steven Dolfen, Frederic Berville, beiden met Opel Adam, Damon Noyelle en Manuel Merlevede, alle twee op Peugeot 208, en aan de andere kant heb je beloftevolle debutanten als Lander Dhaene(Ford Fiesta), Jonas Dewilde en Aaron Ollevier, alle twee met een Peugeot . Of zorgt Vincent Verstraete(Ford Fiesta) voor de verrassing in deze strijd?

Ook al een leuke strijd in het verschiet met de Renault Clio RS Line-rijders. Jonge leeuwen, en beiden streekrijders, Gilles Pyck en Matthias Delplace, moeten zich gaan bewijzen tegen bijvoorbeeld Benoit Verlinde, al goed dit seizoen voor winst in de South Belgian en de Nederlandse GTC-rally en een tweede stek in Monte-Carlo, Jeroen Catelin, die sinds jaar en dag trouw zweert aan Renault Clio, Ieperling Nichias Priem, met flnk wat ervaring, en Michael Pittellioen, die de BMW even aan de kant plaatst voor een Clio.

En gesproken over BMW, dan hebben we nog een deel mensen die vooral kunnen instaan voor een flinke portie spektakel. Denken we maar aan Wim Soenens, Wouter Lievens en vooral Bjorn Syx, die met de M3 driftwerk en knappe tijden perfect kan combineren.

Mo vint toch!!!

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws