Te vroege opgave voor Ruben Wostyn en Steven Ramboer

Ruben Wostyn en Steven Ramboer behoorden in Ieper tot de ‘echte’ amateurteams, die hun droom ook wilden verwezenlijken om aan de start te komen van een heuse WRC-rally met hun Subaru Impreza.

“Na een aanloop die heel moeilijk bleek leek vrijdag de 13de ons geluk te bezorgen. Want na nachtelijke werkuren werd de auto op vrijdagmorgen bij de herkeuring ok bevonden. De belangrijkste klip leek genomen want menig auto werd niet goedgekeurd en reeds wat deelnemers wierpen de handdoek. Roslar rally team beet echter door en door de zware inspanningen van Ruben kon de wagen gekeurd worden. Maar we vergeten echter ook de hulp niet van Johan van ASH-cars en Alltec Seys en zijn medewerkers. Ook zonder hen geen Renties Ypres Rally voor ons. Want de FIA en de RACB lieten ons ‘last minute’ heel wat financieel zware aanpassingen uitvoeren, die wegens late communicatie voor tijdsgebrek zorgde.

De wedstrijd zelf dan. Op Kp1 werd naar het juiste ritme gezocht want door het afkeuren op donderdagmiddag konden we ook de testrit in Nieuwkerke niet rijden. Er werd een vlot tempo gereden, maar nog met marge, omdat we nog de feeling zochten en we ook voor het eerst op het verplichte Pirelli WRC-rubbers reden. Hierdoor waren vooral de beginkilometers een ontdekkingstocht.
Op Kp2 werd zeer goed gestart en Ruben leek op weg om zijn tempo van 2019 te gaan halen tot … de auto begon nukkig te doen. Na elke korte bocht duurde het vele honderden meters vooraleer de wagen terug op snelheid kwam. Dit resulteerde uiteraard in zeer slechte tijden maar desondanks stonden we na kp2 1ste in onze klasse NCE ondanks zeker minimaal een halve minuut te hebben verloren.
We besloten ons niet op te winden en te proberen de service te halen na 4 proeven. Nog twee te gaan. Op KP Kemmelberg begon het echt zeer snel slecht te worden. We moesten tot wel vijf auto’s laten passeren maar haalden uiteindelijk de finish. Nog 1 proef. Gelukkig starte deze proef in dalende lijn maar al snel werd het heel zwaar. We haalden op sommige stukken slechts 30 kilometer per uur maar haalden nog net de finish aan een slakkengangetje. Op verbinding, op anderhalve kilometer van de service, was het echter ‘game over’. Ons assistentieteam begon met goede moed aan de herstelling en het leek erop dat de wagen toch de start van de tweede dag ging halen. Maar omstreeks 2u30 zaterdagmorgen kregen we de melding dat het niet gelukt was. Het euvel kon door de mecaniciens niet tijdig hersteld worden.

De juiste reden van de opgave is momenteel nog niet gekend maar de ‘never give up’ mentaliteit die deze week werd getoond zal nog lang bij iedereen in het geheugen staan. Dank aan de helpers die hun nachtrust lieten deze week om ons erdoor te helpen. Zowel Ruben en ikzelf hebben heel veel respect voor jullie doorzettingsvermogen. Bij deze een welgemeende ‘dank je wel’. We zullen uiteraard vandaag, morgen en misschien wel de dagen erna nog heel ontgoocheld zijn. Maar ik ben er zeker van dat het nu even slikken is en dat we zoals een echte Flandrien gaan zeggen: “we doen voorts”” aldus co-rijder Steven Ramboer.

Foto: Met dank aan David Derdaele(Rallylovers)

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws