Dit weekend op Circuit Zolder, de Historic Grand Prix

Blitse wagens, een brok racegeschiedenis en de gekende Circuit-Zolder-event-sfeer: de Historic Grand Prix op 21 en 22 augustus is vintage fast moving history! Met bovendien een speciale Concours d’Élégance in het teken van het Italiaanse ontwerphuis Pininfarina. Na een moeilijk corona jaar slaagt Circuit Zolder er duidelijk in om weer op toerental te komen. De Historic Grand Prix zal het eerste evenement van 2021 zijn waarbij het publiek – met Covid Safe Ticket! – toegang krijgt tot alle zones rond het circuit, ook de Paddock. Dat is een kleine mijlpaal, want tot dusver hebben we onze races vooral visibiliteit kunnen geven dankzij tv-verslagen. Of met een beperkt aantal zitplaatsen zoals tijdens de afgelopen DTM-manches. Maar nu kunnen alle oude trommel- en schijfremmen helemaal los!

Ongetemd vermogen in de Belcar Historic Cup & Belcar Youngtimer Cup

In de Belcar Historic Cup komen oldies zoals een Austin Healy, Ford Sierra Cosworth, Porsche 964, Lotus Elan, Mazda RX3… Deze vintage cars met echt chroom ouder dan bouwjaar 1982 racen in afzonderlijke manches. Dat doen ook de Belcar Youngtimers tot bouwjaar 2000. Dat zijn meestal wagens die ooit de Belcar kleurden. Bewonder in deze klasse de power van BMW’s E36 of E30, allerhande Porsches….

Circuit Zolder Historic Grand Prix

Bloedmooie eenzitters van het ‘Rush Drivers Collective’

Met het Rush Drivers Collective verwelkomen wij talloze bloedmooie eenzitters. Dit gaat van Historic Formula Ford wagens tot Historic Formula 1 bolides. Deze zijn te bewonderen in de paddock gedurende het hele weekend en tijdens 2 tracksessies op zondag.

Een concours met geselecteerde en zeldzame paradepaardjes

Zorgvuldig geselecteerde klassiekers worden op zondag per klasse aan het publiek gepresenteerd in een aparte smaakvol ingericht zone in de paddock. Bij vorige edities van de Concours d’Élégance ging prijs van ‘Car of the show’ naar een originele Lamborghini Miura SV, met 14.000 kilometer op de teller, een BMW M1 ProCar ex-Hans Stuck en een uiterst zeldzame Volvo P1800 ‘Volvoville’. Er is niet alleen aandacht voor exclusieve ontwerpen van onder meer Ferrari en Lancia maar ook voor de toegankelijke modellen van onder andere Peugeot en Alfa-Romeo. Een aparte klasse is voorbehouden aan de iconische Jaguar E-Type die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert. Oud-Formule 1-piloot Thierry Boutsen zal de vakjury als guest of honour bijstaan en daarom presenteert Circuit Zolder ook de Formule 1 ARROWS ‘Barclay’ waarmee Boutsen destijds de pannen van het dak reed.

Circuit Zolder Historic Grand Prix

Twee Belcar Endurance Races op het scherp van de snee

Wel zijn er twee races van het Belcar Endurance Championship, de race op zaterdag vervangt namelijk de race die in Spa omwille van noodweer niet gereden kon worden. In deze uithoudingsraces zie je een gevarieerd deelgaan: GT’s zoals Lamborghini’s en Porsches rijden samen met tous – voornamelijk BMW’s – en voor het racen gebouwde auto’s zoals Norma en Wolf om ter meest rondes.

Circuit Zolder Historic Grand Prix, Belcar Endurance Championship

Fiere oldtimers beheerst achter de pace car

De Belgian Historic Vehicle Association vereert het tarmac zowel op zaterdag – tussen de kwalificaties – als op zondag – tussen de races – met een waardig en beheerst ritje door hun leden achter een pace car.

Met Covid Safe Ticket of Europees Corona-certificaat & identiteitskaart

Er zijn twee manieren waarop racefans, IN HET BEZIT VAN HUN IDENTITEITSKAART, de Historic Grand Prix op Circuit Zolder kunnen bijwonen: met een Covid Safe Ticket of met een Europees Coronacertificaat dat je misschien hebt aangevraagd en uitgeprint om te reizen. Beide zijn hetzelfde en werken met QR-codes die automatisch op je smartphone verschijnen via de CovidSafeBE-app. Een negatieve PCR-test van meer dan 48 uur geeft een rood licht als de QR-code van je Covid Safe Ticket wordt gescand aan de ingang van een evenement (terwijl diezelfde code maar dan zogezegd op het Europees Corona-certificaat groen licht zal geven in de luchthaven om te kunnen reizen).

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws