Gereden: de Porsche 718 Cayman GTS 4.0

In 2016 kwam Porsche met de nieuwe Cayman op de proppen onder de naam “718 Cayman”. Helaas voor de puristen onder ons werd deze ‘baby Porsche’ enkel maar geleverd met 4-cilinder motoren. Ook de GTS, die normaal een tikje agressiever, sportiever en brutaler is, kwam met een ietwat teleurstellende 4-cilinder. Porsche zag in dat het anders moest en lepelde hun 4.0-liter zescilinder in de Cayman. RallyandRaces voelde deze nieuwste Cayman GTS aan de tand.

Porsche 718 Cayman GTS 4.0

Vorig jaar toonde Porsche de nieuwe 718 Cayman GT4 aan het publiek met, jawel, een 4.0-liter motor. Die fantastische zescilinder lepelde Porsche, lichtjes teruggeschroefd, ook in hun Cayman GTS. In GTS-uitvoering levert deze 4.0-liter zescilinder boxer een maximum vermogen van 400 pk en 420 NM koppel. Het sprintje van 0 tot 100 km/h is daarmee geflikt in 4,5 seconden en daarna blijft deze Duitser lustig doorrazen tot 293 km/h. Cijfers zeggen veel, maar niet alles. Puur op papier doet de extreme GT4 alles beter. Hij is krachtiger, heeft een hogere topsnelheid en ga zo maar door. Toch zou de 718 GTS 4.0 wel eens de ‘sweet spot’ kunnen zijn in het Cayman-gamma.

GTS als gulden middenweg

De ‘Gran Turismo Sport’-lijn van Porsche is als het ware een gulden middenweg in het Porsche gamma. Wie een gewone Cayman te braaf vindt, maar een GT4 te ruig, heeft met de GTS de perfecte metgezel gevonden. Ook wij kunnen dat beamen. Neen, wij reden de Cayman GT4 (nog) niet. Wat we wel vaststelden is dat deze GTS voor de Belgische wegen voldoende, zo niet het maximale rijdersplezier aanbiedt.

Deze GTS biedt vier rijmodi aan: Normaal, Sport, Sport+ en Individueel. Laat ons stellen dat de nood om de Sport+-modus te gebruiken er eigenlijk nooit was. Het onderstel wordt daarmee té hard voor onze Belgische wegen en daarmee quasi onbruikbaar. De Sport-modus volstaat. Daarmee gaan de kleppen van de uitlaat open en hoor je de magistrale zescilinder janken in je nek.

Je zou je daarom kunnen afvragen: is een GT4 wel bruikbaar op de Belgische wegen, wetende dat deze nog een tand harder afgesteld is? De GTS 4.0 biedt immers dezelfde beleving en geniale soundtrack voor een dikke €15.000 minder.

Porsche 718 Cayman GTS 4.0

Manueel goedkoper dan PDK

Aan ons testmodel, uitgevoerd in het knappe GT Zilver, hing een prijskaartje van €94.500. Deze GTS 4.0 is beschikbaar vanaf €85.250, maar vink enkele opties aan zoals parkeersensoren en achteruitrijcamera (€1.680), het uitgebreide navigatiesysteem (€2.480), … en de prijs dikt al snel aan.

De grote troef van het exemplaar dat wij konden testen was toch wel de manuele versnellingsbak. Het schenkt je als chauffeur veel meer voldoening tijdens het rijden. In Sport(+) geeft de versnellingsbak trouwens een dot tussengas bij het terugschakelen. De tijd dat je voor een automatische versnellingsbak extra moest betalen is bij de meeste constructeurs al lang voorbij. Vandaag de dag zien we vaak het omgekeerde en moet je extra betalen wil je nog een handbak krijgen. Niet bij deze GTS 4.0. De automatische versnellingsbak (PDK) is maar liefst €3.500 duurder en geloof ons, de handbak is diegene die je écht wilt.

GTS ‘4.0’: zowel een troef als achillespees

De grootste troef van deze 718 Cayman GTS is uiteraard zijn magistrale 4.0-liter zescilinder. Onder 4.000 toeren per minuut gebeurt er weinig. Daar mist hij wat kracht, maar het blijft natuurlijk een atmosferisch blok. Bij 6.000 toeren per minuut begint het feest pas echt. De zescilinder voelt in het hoge toerenbereik zeer vol aan en blijft hard doorsleuren tot de rode zone. De fantastische soundtrack krijg je cadeau.

Porsche 718 Cayman GTS 4.0

De 4.0-liter motor is zowel de troef als de achillespees van deze wagen. Met een CO2-uitstoot van 247 g/km wordt deze Cayman niet bepaald gunstig belast. De BIV voor deze wagen bedraagt net geen €7.000 en de jaarlijkse verkeersbelasting maakt je ook nog eens €2.500 armer. Dat is bijna €10.000 bovenop een nieuwprijs van €85.000…

Kijk je door het zware kostenplaatje heen, dan krijg je een fantastisch pakket met prestaties die ruimschoots voldoen voor de Belgische wegen. Zoals we al eerder stelden is deze GTS de gulden middenweg in het gamma. ‘Less is more’, en dat heeft Porsche met deze 718 Cayman GTS 4.0 perfect begrepen!

Porsche 718 Cayman GTS 4.0

Het complete album kan u hier bekijken.

Met dank aan Porsche Belgium
Tekst: Korneel Debruyn

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws