Stof speelt Van Loon parten in Italië

Erik Van Loon is één van de deelnemers aan de World Cup for Cross Country Baja’s, eigenlijk het Wereldkampioenschap. De manche dit weekend gaat door in Italië, waar de Nederlander hoopte om van de vijfde eventueel naar de derde plaats te kunnen doorstoten.

De proloog van zeven kilometer werd gekenmerkt door het ontbreken van een bordje naast het parcours. Hierdoor verloren Erik van Loon en Sébastien Delaunay twintig seconden, net als enkele andere rijders. Deze tijd kregen ze nog terug, maar daardoor vertrok Van Loon vanaf de zesde plek op de tweede proef in plaats van de derde plek. Het stof op de proef van 75 kilometer bleef hangen waardoor een andere auto rechtdoor schoot en vlak voor Van Loon bleef rijden. Het grootste deel van de proef reed Van Loon in het stof en verloor daardoor kostbare minuten.

“Dit was niet de beste dag,” vertelt Van Loon. “Maar dat kwam niet door ons. Dat bordje wat weg was, stond in het roadbook dus daar zoek je naar. Dat is gewoon heel erg lullig en kan achteraf nog meer kosten dan die twintig seconden. De proef daarna was alleen maar stof, er was weinig wind dus het stof bleef hangen. Voor ons schoot Saeidan rechtdoor maar hij ging niet aan de kant voor ons en dat kostte tijd. In het kampioenschap zijn de kansen nog niet verkeken, want onze belangrijkste concurrenten verliezen meer tijd dan wij. We gaan kijken hoe het morgen gaat.”

Vandaag worden er drie proeven verreden, iedere proef heeft een korte neutralisatie waardoor het voelt als zes proeven. Iedere proef heeft een lengte van 92 kilometer. De eerste proef start rond 8:00 uur, de tweede rond 12:00 uur en de laatste rond 16:00 uur. De rally is live te volgen via http://timing.sporttraxx.com/races/itbaja-2021/#itinerary.

Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws