Bob de Jong nipt tweede in Hellendoornrally

Bij de finish van de ongemeend spannende laatste klassementsproef van de Eurol-Hellendoorn stond de spanning te lezen op het gezicht van Hyundai-rijder Bob de Jong: “Het zal close worden,” was het enige wat hij kon zeggen in afwachting van de tijd van Gert Jan Kobus. Toen die over de finish kwam van de proef Notter was het duidelijk: niet Bob de Jong behaalde zijn eerste zege in Hellendoorn, maar de jongere broer van Hermen Kobus – winnaar in 2018 – duwde de regerend kampioen van het hoogste treetje van het erepodium. “Gert Jan is een verdiende winnaar, maar ik ben wel zeer teleurgesteld,” aldus een ontgoochelde Bob de Jong na de prijsuitreiking. “We waren er zo dicht bij!”

Vooraf hadden weinig rallykenners deze ontknoping durven te voorspellen. Van de 10 snelle coureurs met R5’s was Bob de Jong topfavoriet met zijn Hyundai i20 R5, maar werden vooral ook Jim van den Heuvel (VW Polo) en Kevin van Deijne (Skoda Fabia) hoog ingeschat, met Gert Jan Kobus (Skoda Fabia) als gevaarlijke R5-debutant in de Eurol-Hellendoorn Rally. De eerste drie klassementsproeven rond Hellendoorn werden een prooi voor Bob de Jong, wiens navigator Bjorn Degandt zeer te spreken was over de snelheid: “We zitten in een goede flow!” Bob de Jong merkte ook dat de update van de schokdempers en de vernieuwde Michelin banden een duidelijke verbetering brachten: “We hebben meer grip op de onverharde stukken en ook op asfalt geeft het veel vertrouwen.” In het Service Park na 3 proeven constateerde de service crew van De Jong een lekkage aan het stuurhuis. “Ik had nog niets gevoeld, de auto stuurde goed en de stuurbekrachtiging werkte naar behoren,” was de reactie van Bob de Jong, die voor de zekerheid een busje olie meenam om tussen de proeven door bij te kunnen vullen. “Toch gaat zoiets tussen je oren zitten en daardoor verloren we onnodige tijd op de volgende proeven.” Voor KP6 wist Bjorn Degandt echter de knop om te zetten bij Bob de Jong, waardoor er weer een snelle tijd op de klokken werd gezet en met een voorsprong van 5,1 sec op Kobus stonden de proeven Ypelo en Notter twee keer op het programma ter afsluiting van de onder zomerse omstandigheden verreden rally.

Intussen leek ook de turbodruk bij Bob de Jong niet optimaal en werd geprobeerd dit op te lossen met een andere pop-off valve: “Maar dat bracht ook geen verbetering voor mijn gevoel.” Ondertussen was Gert Jan Kobus ontketend en hij noteerde twee supersnelle tijden op KP7 en KP8, terwijl Bob de Jong juist een mindere fase kende. Kobus pakte de leiding en met nog twee proeven te gaan keek de Hyundai-equipe De Jong/Degandt tegen een achterstand van 6,5 seconden aan. De Jong herpakte zich echter en snelde naar een toptijd op KP9 en vond zichzelf terug aan de leiding met slechts 0,3 seconden voorsprong. De laatste proef (Notter) moest de beslissing brengen, waarbij Bob de Jong wist dat die proef Kobus beter lag dan hemzelf, en dat bleek ook zo te zijn. Met slechts 2,3 seconden voorsprong wist Kobus de Eurol-Hellendoorn Raly op zijn naam te schrijven, drie jaar nadat zijn oudere broer Hermen dat ook al deed, toen ook met Bob de Jong als tweede. “Nu doet het pijn en voelt het als een nederlaag, maar ik weet ook dat we een sportieve strijd hebben gestreden en Gert Jan verdient de overwinning,” aldus Bob de Jong, die op zaterdag 9 oktober aan de start zal staan van de ELE Rally.

Foto: Met dank aan Marije Van der Vliet

Uitslag Eurol-Hellendoorn Rally

  1. Gert Jan Kobus/Martin Nortier, Skoda Fabia R5, op 1 uur 12 min 32,7 sec; 2. Bob de Jong/Bjorn Degandt, Hyundai i20 R5, op 2,3 sec; 3. Jim van den Heuvel/Jouri Dockx, Volkswagen Polo R5, op 40,8 sec; 4. Bas van Kamperdijk/Erwin Berkhof, Volkswagen Polo R5, op 1 min 13,1 sec; 5. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren, Skoda Fabia R5, op 1 minuut 44,7 sec.
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws