Spa Six Hours: The sound of history!

Het is een traditie met …enkel positieve kanten. Wanneer de bladeren van de Ardense wouden beginnen te verkleuren, komen de bolides die enkele van de mooiste hoofdstukken uit de autosport hebben geschreven naar het Circuit van Spa-Francorchamps. Meer dan ooit zal de Spa Six Hours van 30 september tot 3 oktober de passie van het racen uitademen, met startvelden met Grand Prix-wagens en eenzitters, prachtige prototypes, GT’s en legendarische toerwagens.

De Spa Six Hours is vooral een race die anders is dan de andere. Traditioneel is de wedstrijd gepland op zaterdag tussen 15u55 en 21u55, wordt deze confrontatie door veel deelnemers vaak als de revanche van de Goodwood Revival beschouwd, de bekende meeting die één of twee weken eerder wordt verreden. Het deelnemersveld van deze prestigieuze uithoudingswedstrijd bestaat uiteraard uit GT’s en toerwagens van vóór 1965, waaronder de legendarische Ford GT40, Jaguar E-Type, Aston Martin DB4 GT, Shelby Cobra en Cobra Daytona, Lotus Elan en andere juweeltjes. Een race van een zeldzame intensiteit, gekoppeld aan een soundtrack die gewoon uitzonderlijk is…

De verschillende ‘Masters’-series zijn trouw aan de Spa Six Hours en dat zal ook dit jaar het geval zijn. Met de mooie en snelle Formule 1-auto’s van 1966 tot 1985, maar ook de Sports Cars – waaronder de Lola T70 -, de modernere prototypes en GT’s van de Endurance Legends, de Grand Touring-auto’s van de jaren zestig die uitkomen in de Masters Gentlemen Drivers, en de toerwagens van vóór 1966 in de Masters Touring Cars.

Het programma wordt vervolledigd door de Historic Grand Prix Cars Association en zijn Grand Prix-wagens tot de jaren 1950, de sportwagens en GT-wagens van de jaren 1950 en 1960 van de Woodcote Trophy en de Stirling Moss Trophy samen, de vooroorlogse sportwagens van de jaren 1920 en 1930, de toerwagens van de HTCC en de U2TC, en niet te vergeten de Formule Junior eenzitters met hun 1000cc- en 1100cc-motoren, die tussen 1958 en 1963 hebben geracet.

In dit honderdjarig jubileumjaar van het Circuit van Spa-Francorchamps zal de Spa Six Hours liefhebbers en nostalgici de gelegenheid bieden om met plezier het grote boek van de geschiedenis van de autosport te heropenen, met auto’s die er nog net als gisteren uitzien.

Het publiek is meer dan ooit welkom, op vertoon van het inmiddels befaamde Covid Safe Ticket, dat ofwel een volledige vaccinatie inhoudt, ofwel een negatieve PCR-test die 48 uur voor uw aankomst is uitgevoerd, ofwel een negatieve antigeentest die 24 uur voor uw aankomst is uitgevoerd, ofwel een Covid-19 certificaat, dat is verkregen na een besmetting minder dan 180 dagen geleden.

Vier dagen lang nodigt Roadbook, organisator van de Spa Six Hours, u uit om terug te gaan in de tijd en te genieten van een concert dat het Circuit van Spa-Francorchamps tot zijn recht laat komen: the Sound of History…

Foto’s: met dank aan Roadbook

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws