Neuville pas zesde na de eerste dag in Finland

In de WRC Secto Automotive Rally Finland zit de eerste dag er op en het zijn Craig Breen en Paul Nagle die in hun Hyundai i20 WRC aan de leiding gaan. Het duo had na de vijfde klassementsproef nog een achterstand van 1,5 seconden, maar na een mindere tijd van Tänak op de zesde klassementsproef vandaag werd dit omgebogen in een voorsprong van 2,8 seconden op hun teamgenoten Ott Tänak en co Martin Järveoja.

WRC Finland, Craig Breen

Voor de derde plaats was er lange tijd strijd tussen Evans, Lappi en de jarige Rovanperä, maar het was uiteindelijk Elfyn Evans, mede door een scratch op de laatste klassementsproef, die zijn Toyota Yaris WRC op P3 mocht parkeren. Hyundai dus op één en twee, maar op die derde is het voorlopig nog even wachten.

WRC Finland, Ott Tänak

Onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe zien we pas terug op een zesde plaats. Zij hebben al een achterstand van maar liefst 31,3 seconden op leider Breen. Neuville liet na de eerste lus al weten dat hij om dezelfde tijden van zijn teamgenoten te kunnen draaien, hij grote risico’s zou moeten nemen. Ook na de laatste klassementsproef gaf Thierry nog mee dat een klein gebrek aan motivatie aan de basis zou kunnen liggen van de mindere tijden van vandaag, alsook de slechte visibiliteit tijdens KP6 waardoor hij geen risico’s wou nemen. Hopelijk krijgt hij deze eerste dag goed verteerd en zien we morgen een andere Thierry aan de start.

Sébastien Ogier, genavigeerd door Julien Ingrassia staat momenteel op een zevende plaats, net achter Neuville. Hij volgt op 2,3 seconden van onze landgenoten.

De Japanner Takamoto Katsuta, genavigeerd door de Brit Aaron Johnston, had de eer om de eerste scratch van de WRC Rally Finland achter zijn naam te zetten. Daarna volgden Breen (KP2 & KP5) en Tänak (KP3 & KP4) en ook Evans was één keer (KP6) het snelste van de bende.

WRC Finland, Elfyn Evans

Al had de scratch van die laatste klassementsproef vandaag ook naar thuisrijder Esapekka Lappi kunnen gaan, maar die verloor dit mogelijks tijdens de laatste meters. Lappi, vorig jaar nog deel uitmakend van M-Sport maar nu in een Toyota Yaris WRC, mag gerust de verrassing van de dag genoemd worden. Samen met co Janne Ferm staat Lappi op een schitterende vierde plaats en dit op amper 0,6 sec. van Evans.

Om 07.16 uur Belgische tijd wordt de start gegeven van de eerste van negen klassementsproeven die morgen worden afgewerkt.

Foto’s met dank aan Hyundai Motorsport (HMSG Press) en Toyota GAZOO Racing WRC (Facebook).

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws