De Zolder 200 in het teken van de Australische Silhouette wagens

Het weerzien zaterdag op circuit Zolder met de Hundred Series by BGDC, vormt het eerste deel van dde finale van een Super Season 2020-2021 in twee tijden. Het werd een kamp van 200 minuten die vooral in het teken stond van de MARC Cars, met de Focus V8 VDS Racing Adventures van Raphaël van der Straten en José Close als laureaat in het algemene klassement…

Het waren nochtans de Porsche Cayman wagens, die steeds populairder worden in deze competitie, die de hele voorste startrij opeisten met de #63 van Arthur Peters en Gunther Van den Bergh. Zij gingen met een haarbreed voor aan de #219 van de jongeren Benjamin Paque en William Godefroid. De aanvang van de wedstrijd zag een gespierde klim doorheen het klassement van een andere Porsche Cayman, de #16 die gereden werd door Fred Bouvy. De zoals steeds ontketende Bouvy leidde de dans voordat hij de leiding moest afstaan aan de Australische Silhouette wagens ontworpen door MARC Cars.

Zolder 200, Circuit Zolder, Hundred Series by BGDC

Zij werden op het laatste ogenblik nog vervoegd door José Close, en Raphaël van der Straten loodste de Focus V8 VDS Racing Adventures voorbij de BMW V8 van Chris Van Woensel, Dirk Mertens en Mauritz Van Egdom. De twee bolides uit de Divisie 3 tekenden voor een onberispelijke dubbelzege in het algemene klassement. Ze gingen daarbij in hun klasse ruim voor aan de Porsche 996 GT3 Cup van de la familie Van Peperzeel, de laureaten in de Klasse G-.

We hadden een Porsche Cayman kunnen verwachten in het kielzog van de twee MARC Cars op het einde van deze 200 minuten durende wedstrijd, maar uiteindelijk bleek het voor die rijders geen eenvoudige race. Benjamin Paque en William Godefroid verdwenen al redelijk snel uit het klassement met een verlies aan vermogen terwijl Fred Bouvy en Denis Van Mol de vierde plaats pakten nadat ze achteruit geslagen werden door technische problemen. Het leverde hen desalniettemin de zege op in de Divisie 4, voor de Cayman van de polemen Peters-Van den Bergh en voor de BMW M4 van Sari-Sari-Yucesan. Verder in het algemene klassement vonden we nog de twee andere Porsche Cayman van Wijnschenk-Van Eenaeme-Van Es en Lietart-Renmans.

Zolder 200, Circuit Zolder, Hundred Series by BGDC

Dat betekende dat op het einde van de rekening het een bolide uit de Divisie 2 was die het algemene podium vervolledigde. Dat werd de Volkswagen Golf GTI van Michaël, Louis en Camille Mazuin, die daarmee hun efficiëntie over de duur van een wedstrijd niet verder hoeven aan te tonen. De #17 had een ruime voorsprong in de Klasse E op de Cupra van Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck, de Peugeot 308 van Caren Burton, Jérôme Heinen en Damien Dussoul, die een nogal gecompliceerde race kende, en op de Seat Leon van Manfred Verbeke en Denis Smets. Een olielek kelderde helaas al snel de kansen van de Audi RS 3 LMS van Roberto Nale, Gaël Frère en Stéphane Cristinelli.

In de Klasse F van deze Divisie vermelden we nog de uitstekende prestatie van de BMW M3 die werd gedeeld door het duo Roelants-Wijtszes, Zij hesen zich naar een zeer mooie 5de plaats in het algemene klassement en gingen ruim voor aan de Seat Leon Supercopa MK2 van De Boeck-Peigneur. De BMW Z4 van de familie Patze daarentegen, diende op te geven met een defecte versnellingsbak.

Blijft er dan nog de Divisie 1, waar de gewoonlijke referentie in de materie, de Vauxhall Astra Coupé #777 van Philippe Ménage en Guy Katsers, deze keer nogal snel uit het klassement verdween met motorproblemen! Patrick Van Billoen van zijn kant kende averij aan zijn remmen en belandde daardoor in de muur aan de ‘Rea’ met de Honda Civic die hij deelde met Navric De Laet!

Zolder 200, Circuit Zolder, Hundred Series by BGDC

Het was dan de Renault Clio Cup #510 van Patrick Asnong, Eric Duthoit en Olivier Debroux die erin lukte de kastanjes uit het vuur te halen en de zege pakte in de algemene stand van de Divisie voor de beste vertegenwoordiger uit de Klasse A (1600cc), namelijk de Honda Civic van Marco Iron Man Van Belle! Van Billoen-De Laet werden ondanks alles nog als derde geklasseerd in de Klasse B, achter die andere Renault Clio Cup van Vankeirsbilck-Rogiers, en voor de Honda Civic van Franken-Muller.

In de Klasse A vervolledigden de Honda Civic van Faucon-Ronveau en de “nieuwe” Peugeot 206 van Vander Eecken-La Monica het podium. Ze gingen voor aan de Honda Civic van De Coninck-Van Espen-Wagenaar. Geen geluk voor de Renault Clio II van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten, die een aandrijfas braken tijdens de trainingen. Het team trachtte dan nog een reparatie uit te voeren in een nabijgelegen atelier maar diende snel in te zien dat ze het hierbij moesten laten voor deze race!

De BMW’s domineerden zoals verwacht de Klasse D, De M3 E36 van Carlier-Duelz won er voor de 325i Clubsport van Steegmans-Sterken-Dexters.

Na deze wedstrijd, die werd afgewerkt in zeer aangename, nazomerse, weersomstandigheden, maken de Hundred Series by BGDC zich nu klaar voor de laatste afspraak van het Super Season 2020-2021. Die is er op zaterdag 23 oktober op het Circuit van Spa-Francorchamps, als voorprogramma van de 24H2CV/C1…

(persbericht, foto’s met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws