De muziek was heerlijk!

The Sound of History ! Drie dagen lang konden de liefhebbers van auto’s uit vervlogen tijden genieten van een absoluut fabelachtig spektakel op het mooiste circuit ter wereld. Het publiek nam enthousiast bezit van Spa-Francorchamps, vooral omdat het weer op zaterdag meer zeer mild bleef, om vervolgens op zondag de herfst zijn intrede te laten maken. Niet genoeg om diegenen te ontmoedigen die maanden hebben moeten wachten, maar nu van een geweldige en mooie show genoten hebben…

Met niet minder dan twaalf Ford GT40 op de eerste twaalf startplaatsen konden we ons zaterdag tussen 15u55 uur en 21u55 uur aan een prachtige strijd verwachten in de hoofdrace van Spa Six Hours. En we bleven niet op onze honger! Frank Stippler, die in de wagen met startnummer #30 van op de polepositie startte, had vanaf het begin problemen, terwijl Eric van de Poele een groot deel van de tijd aan de leiding reed. De #98 viel vervolgens ook terug, waardoor de beste Britse rijders de leiding overnamen. En het was de #21 van Oliver Bryant en James Cottingham die de 15de overwinning voor een Ford GT40 tijdens de Spa Six Hours op zijn naam schreef!

Met nog een paar minuten te gaan, ging de #6 van Tony Wood van de baan, waardoor de #7 van Davies-Newall-Jordan en de #9 van Meins-Lillingston Price samen de rest van het podium vormden. Er was ook een opmerkelijke 6de plaats voor de eerste niet-GT40, de #60 Gipimotor Shelby Cobra van Christophe Van Riet en Fred Bouvy, winnaars ook van hun klasse. De Ford Mustang van Van Laenschot-Milner-Greensall won de strijd tussen de toerwagens, terwijl auto’s als de Aston Martin DB4 GT DP214 en de Elva GT160 de race ook mee gekruid hebben! Kortom, een prachtige race, die eens te meer voor het merk met het blauwe ovaal was…

F1 racen… ook als het regent!

Een traditioneel ander hoogtepunt van de de Spa Six Hours, zijn de twee races voorbehouden aan de historische F1 auto’s uit de jaren ’70 en ’80. In race 1 werden de eerste ronden gekenmerkt door een duel tussen de Williams FW07C van Mike Cantillon en Christophe d’Ansembourg… die nadien beiden moesten opgeven! Jamie Constable had meer nodig om in de Tyrrell 011 ex-Michele Alboreto te zegevieren, voor Nick Padmore, in de schitterende Lotus 77 ex-Gunnar Nilson, en de Lotus 91 ex-Nigel Mansell van Steve Brooks.

Het scenario veranderde op zondag, met regen, wat de taak van de rijders erg moeilijk maakte. Padmore domineerde het begin van de race, maar keerde uiteindelijk terug naar de pitlane en liet de Ier Mike Cantillon, die achteraan de startgrid vertrokken was, naar de overwinning rijden. De jonge Oostenrijker Lukas Halusa, die de dag voordien afwezig was wegens motorproblemen met de McLaren M23 ex-Jochen Mass, pakte een sterke zilveren medaille voor Steve Brooks en Christophe d’Ansembourg.

Een van de mooiste startvelden dit weekend was zonder meer dat van de Woodcote Trophy en de Stirling Moss Trophy samen. De race werd gedomineerd door de superieure Tojeiro Ecosse Jaguar van de Brit James Cottingham, die nooit uit de top van het klassement verdween. De Amerikaan Michael Gans pakte de tweede plaats in de Lotus XV, terwijl de uitzonderlijke en gestroomlijnde Lister Costin van de Nederlanders Hans Hugenholtz en Nicky Pastorelli de top 3 vervolledigde. In de Woodcote Trophy was het de Cooper T38

van Fred Wakeman en Patrick Blakeney-Edwards die het haalde, terwijl de Jaguar Classic Challenge werd gewonnen door Rhea Sautter uit Duitsland en Andy Newall uit Groot-Brittannië.

Pech voor de T70!

De wedstrijd van de Masters Historic Sports Cars, die op zondagmorgen in zeer moeilijke omstandigheden met hevige regenval werd verreden, verliep niet in het voordeel van de favoriete Lola T70. De bolides van Hart-Hart en Bryant reden aan de leiding alvorens terug te vallen. Dat maakte de weg vrij voor de Chevron B19 van Tom Bradshaw, een meester in de regen… alvorens motorproblemen te krijgen, waardoor de overwinning naar Manfredo Rossi di Montelera, in de Abarth-Osella PA1, ging! Michael Gans maakte met zijn een Lola T290 het podium compleet. Een opmerkelijke 8ste plaats was er voor Fred Bouvy aan het stuur van de krachtige IMSA Chevrolet Monza, des te meer opmerkelijk in deze omstandigheden en met zulke banden…

Terug naar de oorsprong van de motorsport, met de Pre-War Sports Cars. Dat zijn auto’s uit de jaren 1920 en 1930! En het werd een ongelooflijk duel tussen de Frazer Nash van Fred Wakeman en Patrick Blakeney-Edwards en de spectaculaire G.N. Parker van Justin en Ben Maeers, met een voorsprong van slechts een paar tienden aan het eind van de 40 minuten durende race! De indrukwekkende Talbot AV105 Brooklands van Michael Birch en Gareth Burnett maakte het podium compleet.

Eentje voor Cooper, en eentje voor Lotus

Een geweldige show was ook de race van de Historic Grand Prix Cars Association, met Grand Prix-auto’s uit de jaren ’50 en ’60. De zege was voor de poleman Will Nuthall (Cooper T53) in race 1, terwijl Phil Keen (Lotus 18) een onwaarschijnlijke comeback maakte vanaf de achterste startplaatsen. Hij werd 2de voor Rudi Friedrichs (Cooper T53). Bij de eenzitters met de krachtbron vooraan was het de prachtige Ferrari 246 Dino van Richard Wilson die de race won voor de Maserati 250F van Steve Hart en de indrukwekkende Scarab van Eddie McGuire…

Onder de zondagse regenbuien nam Phil Keen een verbluffende revanche door te winnen voor Will Nuthall en Rudi Friedrichs. De Maserati 250F bleven ditmaal de meerdere van de Ferrari 246 Dino, met Richard Wilson die met de tracklimits kennis maakte. Steve Hart kreeg de beker voor de winnaar overhandigd.

De Formula Junior, die we zagen in de jaren vijftig en in het begin van de jaren zestig, zorgden opnieuw voor heel wat entertainment, met poleman Alex Ames (Brabham BT6) die race 1 vrij comfortabel won voor de vermaarde Italiaan Manfredo Rossi di Montelera (Lotus 22) en de Brit Mark Shaw (Brabham BT6). Een opmerkelijke prestatie was er van de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt (Elva 100), die eindigde op de 22ste plaats. Rossi du Montelera nam zondag in de regen revanche door in zijn Lotus te winnen voor de Brabham van Ames en Shaw.

Show met toerwagens

In de Historic Touring Car Challenge domineerde de Mensley-Ellis Ford Sierra Cosworth in race 1 de openingsronden, maar vlak na de verplichte stop in de pitlane ging het mis: de Ford finishte in de grindbak ter hoogte van Stavelot! De indrukwekkende Nissan Skyline GT-R pakte de dubbel, met het duo Wood-Hill voor Garrad. Christophe Van Riet reed met zijn ‘nieuwe’ BMW M3 E30 look Bigazzi naar een eerste podium.

Diezelfde Van Riet had minder geluk op zondag, toen een olielek de #52 M3 tot stilstand bracht. Het was Simon Garrad die in de Nissan Skyline GT-R opnieuw voor naar de zege reed, terwijl de zusterauto van Wood-Hill net voor de finish opgaf. Mensley-Ellis eindigde als tweede voor de BMW 3.0 CSL van Lukas Halusa.

De Ford Cortina Lotus heersten in de Masters Pre-66 Touring Cars. Richard Dutton en het duo Marcus Jewell/Ben Clucas versloegen na 61 minuten de Alfa Romeo Gulia Sprint GTA van de Duitser Alexander Furiani.

Het is… al gisteren!

Bij de Masters Endurance Legends, die waar ook de jongere fans herinneringen aan hebben, kwamen de prototypes en GT’s uit de jaren 2000 aan hun trekken. In race 1 won de Peugeot 908 van de Brit Shaun

Lynn, voor de BR 01 van Maxwell Lynn, niemand minder dan Shaun’s zoon! Jamie Constable, aan het stuur van een Pescarolo LMP1 in Gulf-kleuren, vervolledigde de top drie, terwijl Christophe d’Ansembourg pech had met zijn prachtige Lola Aston Martin. Hij crashte aan Les Combes. De overwinning in GT was voor de Audi R8 LMS Ultra GT3 van Marcus Graf von Oeynhausen.

Op zondag deed Shaun Lynn het weer met zijn Peugeot 908, als werd het einde van een race door de regen wel erg moeilijk. De Brit bleef de twee BR 01 van Rui Aguas en Maxwell Lynn voor. Marcus Graf von Oeynhausen won weer de GT-klasse in zijn Audi.

Een soort korte versie van de Spa Six Hours Endurance, de Gentlemen Drivers Pre-66 GT Cars zag de AC Cobra Daytona Coupé van het duo Alderslade-Jordan winnen, terwijl Mowle-Keen hun Jaguar E-Type als tweede over de meet stuurden, voor de snelste Lotus Elan, die van Haddon.

Na een onderbreking van een jaar heeft de Spa Six Hours een geslaagde terugkeer gemaakt op de kalender van het circuit van Spa-Francorchamps, met de aanwezigheid van een talrijk kennerspubliek. De editie 2022 staat al in de startblokken…

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws