Verrassende zege van Michel Vandergeeten

Het minste dat we kunnen zeggen is dat de topfavorieten het tegenwoordig erg moeilijk hebben om punten te scoren in het Historic Belgian Rally Championship. Ook de Sezoensrally werd een afvallingswedstrijd met uiteindelijk een erg verrassende winnaar, Michel Vandergeeten in zijn Lancia Delta Integrale. 

Vooraf werd voorspeld dat we een duel zouden krijgen tussen Dirk Deveux, die met zijn Escort aan de start kwam om punten te scoren in het kampioenschap, en Bocholtenaar Christophe De Leeuw, die met zijn Opel Ascona voor winst ging voor eigen publiek. Voor beiden was het erg snel afgelopen. 

Dirk Deveux klokte de snelste tijd op de openingsproef, Steenberg, waarna de motor op de tweede proef brak. Christophe De Leeuw haalde evenmin de eerste onverharde strook: “Ik was duidelijk te fel. Op de eerste proef hadden we al een paar warme momentjes en op de tweede proef schoven we in een gracht. Gelukkig zonder schade, maar de wedstrijd was wel voorbij. We hebben ons daarna gelukkig nog geamuseerd als “0”-wagen.”

Door het wegvallen van Deveux, leek Pierre Jamin op zijn 74ste op weg naar de leidersplaats in het kampioenschap met zijn unieke DAF 66 Marathon, een wagen opgebouwd volgens de specificaties van het fabrieksteam van het Nederlandse merk. “De Variomatic-transmissie wordt geprepareerd door Wim Luijbregts, die in de jaren ’70 nog fabrieksrijder was voor DAF. Als we finishen, doen we een heel goede zaak in het kampioenschap,” vertelde Pierre Jamin, wiens vaste navigator René Beyers deze keer belet was om… getuige te zijn op het huwelijk van zijn kameraad Chavan. 

Helaas viel de DAF 66 in de slotfase ook uit met technische problemen. Zo ging de overwinning naar Michel Vandergeeten met zijn Lancia Delta Integrale en navigator Serge Bruynkens. “We hebben beslist om geen regelmatigheidsrally’s meer te rijden, maar te gaan voor het echte werk. Dit was onze tweede wedstrijd, nadat we vorige week de ELE in Nederland reden. Ach, deze zege is mooi, maar we rijden gewoon om ons te amuseren,” vertelde de Antwerpenaar die eind jaren ’80 actief was met een Toyota Corolla. 

Philip Smets werd tweede met zijn Chrysler Avenger 1600 GT, een wagen die hij al meer dan 40 jaar in zijn bezit heeft, en wijnbouwer Dirk Vermeersch werd derde met zijn unieke Fiat 124 Abarth. Van een verrassend podium gesproken!

Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws