Patrick Thiry wint Critérium in Spa

De experten van de regularity, ingeschreven in de afdeling VHRS, hadden hun bolides nog maar net geparkeerd op zaterdagavond of de deelnemers aan het Criterium begonnen aan hun wedstrijd… in de WRX-arena van het Circuit de Spa-Francorchamps, waar het startschot van ‘hun’ Spa Rally 2021 weerklonk!


Stéphane Grosjean en Xavier Collard (Peugeot 205) sloegen als eerste toe, waarbij de beste voorwielaandrijvers meteen beter deden dan de snelste achterwielaandrijvers, in de competitie waar tweewielaangedreven auto’s het voor het zeggen hebben…
In de loop van de dag verdween de beste BMW van het Criterium, de M3 E36 van Nicky Thijs, al snel uit het klassement. Dat betekende een vrijgeleide voor de Peugeot en Renault die de top van het voorlopige klassement innamen.


Vanaf de eerste doortocht in Stavelot nam Patrick Thiry (Peugeot 306) de maat van Stéphane Grosjean. Hij veroverde op die manier ook de leiding in de wedstrijd. De 306 met rugnummer #205 realiseerde vervolgens vier besttijden en isoleerde zichzelf in de spits van het peloton. Patrick Thiry en Arnaud Garsou wonnen uiteindelijk met een voorsprong van 46”4 op de Renault Clio van Antoine Luxen en Clément Pirotte, de snelsten tijdens de tweede doortocht in de erg delicate proef van Theux.


Het podium van het Criterium werd vervolledigd door de Peugeot 205 van Guy Grosjean en Jean-Marc Piret, die maar net konden weerstaan aan de opmars van de Renault Clio Ragnotti van Raphaël en Denis Beaufort, meer en meer in hun sas in de loop van het weekend.
Stéphane Grosjean en Xavier Collard, de eerste leiders van de wedstrijd, moesten genoegen nemen met de vijfde plaats, voor de Citroën Saxo van Jean-Marc Henrard en Julien Lagamme en de traditionele Renault Mégane RS van Stefaan Tsjoens en Greet Passchijn.
De top 10 in Spa bestond verder uit de Ford Escort MK2 van Jean-François ‘Kiki’ Olivier en ‘Gene’ Magnette, de Peugeot 206 van Victor Job en Pierre-Yves Wertz, en de BMW 320i versie E21 van Patrick Michiels en Geert Van Hoppe.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws