Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin in de Dakar Classic: ideale mix van ervaring en passie

Dirk Van Rompuy zal zijn derde Dakar betwisten met een van de meest ervaren Belgische woestijnvossen; Nl. Jean-Marie Lurquin die ooit op het algemene podium stond en wagens deelde met ondermeer Schlesser, de Villiers, Servia, Shinozuka, Sousa, Henrard,…. Het duo zal van start gaan in de Dakar Classic met een Toyota HDJ 80 van 1995 van het Spaans team TH-Trucks dat ook assistentie verleent aan Prodrive waar zoon Fabien Lurquin de wagen deelt met Sebastien Loeb.

Toen de organisator van de moeder van alle rallyraids vorig seizoen een Classic klasse maakte voor historische wagens kwamen er 24 teams opdagen en dacht iedereen aan een aantal jaren van groeipijnen. Maar niets is minder waar, want méér dan 160 auto’s en vrachtwagens schreven zich in voor deze tweede editie. Waaronder dus ook VR Racing met het duo Dirk Van Rompuy / Jean-Marie Lurquin met een Toyota HDJ 80 uit de stal van TH-Trucks. Het Spaanse team zet voor VR Racing ook een assistentie racetruck in en nog een tweede truck die van bivak naar bivak rijdt.

Jean-Marie Lurquin ‘Lulu’ maakt rentrée in Dakar

Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin leerden elkaar kennen als concurrenten in het Belgisch rallykampioenschap eind de jaren ’70 in hun respectievelijke Opels. Jean-Marie Lurquin maakte nadien vanaf 1990 furore als copiloot in de Dakar en reed gedurende 10 jaar binnen het team van Jean-Louis Schlesser. Met Schlesser zelf haalde hij in 2004 met een derde plaats het podium en behaalde drie vierde plaatsen met Jean-Marie Servia ( 2000 -2001) en Giniel de Villiers (2005). In 2010 raakte ‘Lulu’ ernstig gewond bij de race-ongeval. Nadien werd de ervaren waal parcoursopener voor de FIA tot 2021. Tien jaar later tekent hij opnieuw paraat voor de Dakar, nu verreden in Saoedi-Arabië.

Dirk Van Rompuy, de specialist inzake regularity

Dirk Van Rompuy is een duizendpoot die quasi alle disciplines van de autosport op zijn palmares heeft staan. De ex winnaar en recordhouder inzake aantal deelnames aan de 24 Hours of Zolder heeft ook een voorliefde voor rally en dan vooral regularity waarin hij de laatste jaren hoge ogen gooide met ondermeer een zege in de Legend Boucles de Spa. Ook Dirk heeft ervaring in het zand met ondermeer twee deelnames aan de Dakar en andere rallyraids met Marc Flamand (Dakar 1998) Serge Bruynkens (Dakar 2003) en andere woestijnrally’s met JM Lurquin. Het feit dat de Dakar Classic ook een regularity is waarbij een opgelegde snelheid en de chrono zo dicht mogelijk moet worden benaderd, deed Dirk opnieuw zin krijgen om opnieuw de Dakar te rijden.

En waarom niet met een van de beste copiloten van het land die de valkuilen van de woestijn beter kent dan eender wie.

“Jean-Marie is mijn levensverzekering,” klinkt het bij Dirk Van Rompuy. “Hij heeft zoveel ervaring dat ik hem blindelings vertrouw. We reden samen reeds de Rallyraid van Egypte en als ouvreur van de FIA voor rallyraids heeft hij een niet te onderschatten kennis verzameld. Ons doel is uiteraard uitrijden en via een zo goed mogelijke navigatie een zo dicht mogelijk klassement rijden.

Achter het stuur van een Toyota HDJ 80 uit 1995 in de kleuren van VR Racing, geprepareerd en geassisteerd door het Spaanse TH-Trucks-team, zullen deze twee Belgische autosportlegendes hun eerste Dakar Classic rijden. Beiden zijn onlangs met de wedstrijdwagen en het Spaanse TH-Trucks-team vijf dagen gaan trainen in Marokko en hebben een pak tests gedaan met ondermeer verschillende bandenspanningen om de duinen te lijf te gaan, het wisselen van wielen in het zand, enz. Kortom, een generale repetitie voor wat hen staat te wachten na de jaarwisseling.

Zoon van Jean-Marie naast Sebastien Loeb binnen zelfde assistentie team

Jean-Marie Lurquin was zeer tevreden toen Dirk Van Rompuy hem contacteerde voor deze loodzware uitdaging. Hij kreeg carte blanche in zijn zoektocht naar een geschikt team en dito wagen. ‘Lulu’ kwam uit bij een Toyota HDJ 80 en het team TH-Trucks van Rafa Tibau. Diezelfde Tibau die voor rekening van Prodrive ook de assistentie verzorgt voor toprijder Sebastien Loeb die zoon Fabien Lurquin naast zich krijgt in de praatstoel. “Ondanks de strenge maatregelen inzake de heersende pandemie zal het mogelijk zijn om contact te onderhouden met Fabien. Maar hij zit in een topteam en zal al zijn energie nodig hebben om Loeb naar goede prestaties te begeleiden. Vroeger was hij de zoon van Jean-Marie, terwijl ik nu meer de fiere vader van Fabien ben,” aldus Jean-Marie Lurquin.

“TH-Trucks is een professioneel topteam en onze Toyota is volledig nieuw is opgebouwd. We hebben gekozen voor fiabiliteit. We moeten nu nog beslissen voor welke gemiddelde we gaan kiezen. Er is low, intermidiate en high. We zijn er nog niet uit, maar hoe sneller je gaat des te langer moet je op de piste wachten op de assistentietruck. De trucks zijn verplicht om low als gemiddelde te pakken en starten achter de laatste wagen. Maar we moeten nog een en ander tegenover elkaar afwegen voor we een definitieve beslissing nemen ter plaatse. Voor de veiligheid en het verschil in snelheid tussen enerzijds de moderne wagens, motoren en trucks en anderzijds de Classics rijden we over verschillende pistes, maar we arriveren iedere dag in hetzelfde bivak. Ons voornaamste doel is deze zware beproeving tot een goed einde te brengen en de finish te halen”.

Aftellen naar 1 januari

De monsterrally start op 1 januari in Jeddah en zal daar op 14 januari ook aankomen. Op 8 januari is er een rustdag. De deelnemers aan de Dakar Classic krijgen in totaal 6133 km voor de wielen geschoven waarvan 2611 in competitie en 3521 km aan verbindingsetappes.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws