Wordt Neuville ooit nog wereldkampioen bij Hyundai?

Met de ‘WRC Rallye Monte-Carlo’ van 20 tot en met 23 januari zijn we nog amper twee weken verwijderd van de start van het wereldkampioenschap 2022. 2022, het jaar dat de Rally1 wagens hun intrede zullen maken, maar ook het jaar dat Sébastien Ogier een programma à la carte gaat rijden. Biedt dit mogelijkheden voor onder andere onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe? Zeker en vast wel, dat moeten we niet onder stoelen of banken steken. Wordt het daarom in 2022 iets makkelijker? Zeker en vast niet.

Volgens onze landgenoot doet de beslissing van Ogier niets af aan het feit dat 2022 een seizoensthriller kan worden, dat liet Neuville gisteren immers weten aan WRC.com. “De uitdaging voor het komende seizoen blijft nog steeds dezelfde als de voorbije jaren en dat is die titel. En ook al wordt het dan, gezien zijn deeltijds programma, niet Ogier dan kan het evengoed iemand anders worden, denk maar aan de tweede van 2021 Elfyn Evans of mijn teamgenoot Ott Tänak of … Het zal ook dit jaar niet aan spanning ontbreken,” aldus Neuville.

De cijfers zijn de cijfers

Loeb pakte in zijn carrière negen wereldtitels, Ogier heeft er met acht eentje minder en dat zijn indrukwekkende cijfers. Over cijfers gesproken, wij hielden van de laatste vijf jaren de resultaten in het WRC bij en daar zien we toch een aantal zaken opvallen.

De snelste op de proeven is niet Sébastien Ogier of Thierry Neuville maar wel Ott Tänak. De Est was de voorbije vijf jaar 23 keren sneller dan Neuville. In vergelijking met Ogier maar liefst 81 keren.

Je mag snel zijn op de proeven, om titels te veroveren moet je echter wel de finish halen en punten scoren. Dat is iets wat Sébastien Ogier perfect in de vingers heeft. Het bewijs daarvan zijn zijn acht titels. De voorbije vijf seizoenen scoorde de Fransman 123 punten meer dan Thierry Neuville.

De meeste punten scoor je met een podiumfinish en hier zien we op zich geen grote verschillen naar boven komen. 35 podiums voor Ogier, 31 voor Neuville en 30 voor Tänak.

Als we dezelfde oefening bij de merken maken zien we toch dat Hyundai de beste resultaten kan voorleggen, maar het verschil op Toyota is met 26 punten flinterdun.

Ook met betrekking tot het aantal podiumplaatsen zien we Hyundai bovenaan, dit echter wel door de ereplaatsen. Toyota stond de voorbije vijf jaar wel 26 keren op het hoogste schavot ten opzichte van Hyundai met 17.

We willen hier met deze cijfers voor alle duidelijkheid niks bewijzen want achter ieder cijfer zit 5 jaar topsport van de bovenste plank en iedereen heeft er zijn of haar eigen kijk op!

Neuville wereldkampioen

Thierry Neuville is enorm populair, zowel in ons eigen Belgenland als ver daarbuiten, zoveel is zeker. Maar het is onze landgenoot nog nooit gelukt om op het einde van het seizoen op de eerste plaats te eindigen. Wordt Thierry Neuville nog ooit wereldkampioen in het WRC? Daar hopen we uiteraard met z’n allen op, maar vooralsnog blijft hij ons geduld beproeven. Of hij die persoonlijke wereldtitel ooit aan het Koreaanse merk kan verbinden is een ander gegeven.

Volgens autosportjournalist Olivier de Wilde van La Dernière Heure/Les Sport gaan er stemmen op dat Hyundai overweegt om op middellange termijn haar activiteiten in de rallysport stop te zetten en vervolgens de aandacht zal verplaatsen naar het circuit. Een vervanger voor Andrea Adamo is er nog steeds niet gevonden en in de wandelgangen van het Koreaanse merk circuleert het gerucht dat diens opvolger over de nodige ervaring op circuit moet beschikken. Ondertussen werden ook de namen van onder andere Yves Matton en Bart Mampaey genoemd, maar op een definitieve beslissing van Hyundai Motorsport is het vooralsnog even wachten.

Onze mening … ja, Thierry Neuville wordt nog wereldkampioen! Het zou mooi zijn moest dit bij Hyundai, het merk waar hij destijds zijn carrière in het WRC startte, behalen. Langs de andere kant … het merk maakt niet uit.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws