Toyota Gazoo Racing klaar voor het World Rally Championship 2022

Toyota’s internationale motorsportverhaal begon in de rallysport in 1957, toen het op verzoek van het Japanse consulaat in Australië met een Toyopet Crown-sedan deelnam aan de Round Australia Rally. De auto voltooide de 17.000 km lange, 19 dagen durende rally als 47ste en markeerde zo het begin van Toyota’s rallygeschiedenis.

In 1972 debuteerde de Toyota Celica in handen van de Zweedse coureur Ove Andersson in de RAC Rally in Groot-Brittannië als eerste in zijn klasse en negende algemeen. Dit leidde tot de oprichting van een fabrieksteam met Andersson aan het roer voor 1973. Dit was ook het eerste jaar van het Wereldkampioenschap Rally, en de Canadese coureur Walter Boyce behaalde de eerste WRC-overwinning voor Toyota, door de Press on Regardless Rally in de Verenigde Staten te winnen in een Corolla. In 1975 verhuisde Andersson’s team van Zweden naar België en kreeg het de naam Toyota Team Europe (TTE). Hannu Mikkola behaalde de eerste overwinning van het team in de 1000 Meren Rally in Finland.

Een ander beroemd evenement zou het toneel worden van Toyota’s volgende mijlpaal in de rallysport: de Safari Rally in Kenia. Tussen 1984 en 1986 behaalde Toyota een hattrick van overwinningen in dit slopende evenement dankzij Björn Waldegard en Juha Kankkunen.


De meest succesvolle periode in Toyota’s rallygeschiedenis begon met de introductie van de Celica GT-Four ST165 in 1988. Kankkunen behaalde het jaar daarop de eerste WRC-overwinning in Rally Australia, voordat Carlos Sainz de auto gebruikte om het 1990 voor zich opeiste. De ST185 Celica debuteerde in 1992 en leverde meteen een tweede rijderstitel op voor Sainz.

Voor het seizoen 1993 keerde Kankkunen terug naar Toyota en pakte de rijderskroon, terwijl Toyota voor het eerst de constructeursprijs won, en werd daarmee de eerste Japanse fabrikant die dat deed. Beide kampioenschappen werden in 1994 behouden, met Didier Auriol ditmaal die de coureursprijs in de wacht sleepte. Toyota won zijn derde constructeurstitel in 1999 met de Corolla World Rally Car.

De rallygeschiedenis van Toyota als fabrieksteam werd vervolgens onderbroken tot 2015, toen Akio Toyoda aankondigde dat Toyota vanaf 2017 zou terugkeren in het WRC met de Yaris WRC.

De nieuwe auto won zijn tweede wedstrijd in Zweden met Jari-Matti Latvala, en behaalde later dat jaar een tweede overwinning in Finland met Esapekka Lappi. In 2018 kwam Ott Tänak bij het team en won vier rally’s, waarbij hij streed voor het rijderskampioenschap tot de laatste ronde. Latvala pakte ook een overwinning in Australië, terwijl het team Toyota’s vierde constructeurstitel opeiste. Tänak ging door om de rijderstitel in 2019 te pakken met in totaal zes overwinningen in de Yaris WRC. In 2020 bracht een volledig nieuwe rijdersbezetting voor het team een eerste en tweede plaats in het eindklassement, waarbij Sébastien Ogier de titel opeiste na een beslissende wedstrijd in de laatste ronde met teamgenoot Elfyn Evans – beide coureurs wonnen elk twee rally’s in een seizoen dat werd onderbroken door de COVID-19 pandemie. Het seizoen 2021 duurde 12 ronden.

12 ronden in 2021 en Ogier en Evans gingen opnieuw de strijd aan in de laatste ronde, waarbij Ogier zijn achtste kroon in negen jaar veiligstelde. Met Kalle Rovanperä die ook zijn eerste overwinningen behaalde, won de Yaris WRC negen van de 12 rondes en claimde het fabrikanten kampioenschap in het laatste seizoen van het World Rally Car reglement.

2022 is de start van een nieuw tijdperk, ook voor Toyota die de strijd aan zal gaan dit jaar let de GR Yaris Rally1. De teams die het stuur in handen gaan nemen zijn niet de minste!

Sébastien Ogier die in 2021 zijn eerste wedstrijden won in het WRC is opnieuw van de partij, echter niet voor een volledig programma. De Fransman heeft ondertussen 156 keer aan de start gestaan van een WRC wedstrijd en won er 49, in totaal 84 podiums en 589 snelste tijden. Hij doet dit jaar beroep op Benjamin Veillas om de nota’s te lezen, deze Franse co-plioot stond 41 keer aan de start van een WRC wedstrijd.

We zien dit jaar ook opnieuw Esapekka Lappi verschijnen bij Toyota die het stuur zal overnemen van Ogier tijdens de manches die de Fransman niet rijdt. De 30-jarige Fin heeft 65 keer aan de start gestaan van een WRC wedstrijd en won er 1, Finland in 2017. De nota’s in de wagen worden gelezen door Janne Ferm.

Vorig jaar tweede in het eindklassement Elfyn Evans gaat dit jaar ongetwijfeld op jacht achter zijn eerste titel. De 33-jarige Brit won in het verleden reeds 5 WRC wedstrijden en was goed voor 99 snelste tijden. Hij kan rekenen op de ervaren Scott Martin om de juiste weg te wijzen.

Rising star Kalle Rovanperä kan dit jaar mogelijks voor verrassingen zorgen in de Toyota met nummer 69 op de deuren. Hij stond al 39 keer aan de start en won er twee, 5 podiums en 29 snelste tijden. Jonne Halttunen leest de nota’s.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws