Thierry, Ott, Oliver en Dani moeten voor perfecte mix zorgen bij Hyundai Motorsport

Hyundai Motorsport luidt een gloednieuw tijdperk in voor het FIA World Rally Championship met zijn Hyundai i20 N Rally1 wagen en een bezetting van vier teams die Hyundai Motorsport in 2022 nog meer succes zal bezorgen.

Het team heeft onvermoeibaar gewerkt aan de ontwikkeling van zijn nieuwe wagen voor het negende seizoen op het hoogste niveau van de internationale rallysport en heeft een intensief test- en ontwikkelingsprogramma uitgevoerd. De WRC-versie is gebaseerd op de Hyundai i20 N voor de weg en zal de link tussen de autosport en de productietechnologie van Hyundai verder verstevigen, aangezien het team streeft naar meer overwinningen en kampioenstitels in 2022.

President van Hyundai Motorsport Scott Noh: “We zijn verheugd om deel uit te maken van dit nieuwe hybride tijdperk van het WRC en om Hyundai’s sterke betrokkenheid bij de internationale autosport te tonen. In het WRC gaat het erom de technisch meest geavanceerde auto’s, bestuurd en genavigeerd door de beste crews, op de zwaarste proeven ter wereld te zetten: het seizoen 2022 is klaar om de zaken naar een hoger niveau te tillen. Bovendien is het vanuit bedrijfsperspectief belangrijk voor Hyundai om geassocieerd te worden met technologie die relevant is voor de weg; de overstap van het WRC naar hybride brengt de motorsport- en wegautoactiviteiten van het merk samen. We zijn ervan overtuigd dat we het pakket hebben om voor onze derde constructeurstitel te strijden – en om onze teams te ondersteunen in de jacht op de rijders- en co-piloottitels.”

Aan het roer van de Hyundai i20 N Rally1-auto’s staan in alle rondes van het kampioenschap van 2022 de rallywinnende equipes Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe en Ott Tänak/Martin Järveoja. Beiden zullen erop gebrand zijn indruk te maken in de jacht op de titel na de wisselvallige resultaten in 2021.

Neuville zal proberen zijn overwinningsreeks in 2022 verder uit te breiden, want de Belg gaat nu met 15 WRC-overwinningen zijn negende jaar bij Hyundai Motorsport in. In zijn eerste seizoen met co-piloot Wydaeghe vormde het duo al snel een sterk partnerschap dat goed was voor twee overwinningen en in totaal zeven podiumplaatsen. In hun derde campagne met het team uit Alzenau zullen de Esten de enige wereldkampioenen zijn die aan alle rondes van het seizoen 2022 deelnemen. De equipe heeft sterk gepresteerd in de eerste twee jaar bij het team, met twee overwinningen en acht podiumplaatsen in 2020 en 2021.

Een derde Hyundai i20 N Rally1 zal het hele seizoen gedeeld worden door de Zweedse rijzende ster Oliver Solberg, die naar het constructeursteam overstapt nadat hij vorig seizoen in een aantal rondes een opwindend tempo liet zien, en de ervaren Spanjaard Dani Sordo. Solberg zal worden bijgereden door Elliott Edmondson, terwijl Sordo in 2022 aan zijn negende seizoen als piloot voor Hyundai Motorsport begint, naast Cándido Carrera.

De teams zullen in 13 ronden de gebruikelijke mix van terreinen van het WRC rijden – gravel, asfalt, sneeuw en ijs – met terugkerende klassiekers en nieuwe aanwinsten. Rally Nieuw-Zeeland en Rally Japan maken hun verlate debuut, nadat ze de afgelopen twee seizoenen hun rally moesten opgeven vanwege de Covid-19 pandemie.

Hyundai Motorsport Team Manager Pablo Marcos: “We hebben het geluk dat we een van de meest veelzijdige teams in het WRC hebben om een van de meest eclectische kalenders van de laatste jaren aan te pakken. We hopen dat de unieke combinatie van Thierry, Ott, Oliver en Dani ons de juiste mix van ervaring, jeugd en passie zal brengen om de resultaten te leveren waar we zo hard voor hebben gewerkt. Het is een geval van derde keer goede keer voor de nieuwe evenementen in Nieuw-Zeeland en Japan, waar we al een tijdje naar uitkijken. Er is veel intrige en onbekendheid voor het seizoen 2022, waardoor het WRC voor motorsportfans over de hele wereld een vooraanstaande plaats zal blijven innemen.”

Hoewel de nieuwe evenementen door de teams zullen worden verwelkomd, zal het hele kampioenschap een gedurfde stap in het onbekende zijn met de introductie van de hybride technologie van het WRC. Hyundai Motorsport is sinds mei vorig jaar bezig met het testen van de nieuwe Rally1 auto, waarbij het voertuig op verschillende ondergronden in Europa aan de tand wordt gevoeld.

Het nieuwe technische reglement van de Rally1 is opgesteld om te laten zien dat het WRC streeft naar een duurzame toekomst, en om de veiligheid en gelijkheid tussen de deelnemers te verbeteren. Voor het eerst wordt hybride technologie in het WRC geïntroduceerd, wat een nieuwe benadering van de ontwikkeling van rallyauto’s vereist, samen met 100% duurzame brandstof.

De Hyundai i20 N Rally1 is het product van de nieuwe reglementen – een combinatie van een traditionele 1,6-liter verbrandingsmotor met een gemeenschappelijke plug-in hybride-eenheid – en de ruime ervaring die het team in acht competitieseizoenen in het WRC heeft opgebouwd.

Vice-teamdirecteur Julien Moncet van Hyundai Motorsport: “We hebben de technische uitdaging van het nieuwe hybride tijdperk van het WRC verwelkomd. Het belooft voor elk team een stap in het onbekende te worden, maar we zijn ervan overtuigd dat we met onze Hyundai i20 N Rally1 het best mogelijke werk hebben geleverd. Het belangrijkste doel was om de verbrandingsmotor en de plug-in hybride unit te combineren en alle componenten harmonieus te laten samenwerken binnen het chassis. We hebben met de auto tests uitgevoerd in verschillende scenario’s op verschillende terreinen om zoveel mogelijk realtimegegevens te verzamelen. Tijdens onze simulatietest in oktober hebben we de auto onderworpen aan een representatieve ervaring van een echt rallyweekend, en op basis daarvan hebben we de Hyundai i20 N Rally1 verder kunnen tunen met het oog op zijn competitiedebuut. Het prestatieniveau van de auto zal pas echt duidelijk worden wanneer we het op de rallyproeven tegen de concurrentie opnemen.”

De vier teams van Hyundai Motorsport genieten allemaal van de nieuwe hybride uitdaging. Elke rijder is klaar om het volledige potentieel van de Hyundai i20 N Rally1 te benutten op de meest veeleisende klassementsproeven ter wereld.

Thierry Neuville: “Ik hou er altijd van om aan nieuwe avonturen en uitdagingen te beginnen, dus dat is het spannendste aan dit nieuwe hybride reglement. Ons doel blijft ongewijzigd ten opzichte van de vorige seizoenen. Als team willen we opnieuw voor het constructeurskampioenschap strijden, maar de rijderstitel is altijd een van mijn persoonlijke doelstellingen, die we nastreven. In dit nieuwe tijdperk zal iedereen zijn prestaties willen tonen, evenals zijn betrouwbaarheid, die dit jaar cruciaal zal zijn. We hebben goede stappen gezet met onze nieuwe Hyundai i20 N Rally1. Met elke test voelen we ons meer op ons gemak in de auto, maar het begin van het seizoen is een leerperiode voor alle crews en teams. Ik zie echt een spannend seizoen tegemoet, maar waarschijnlijk met veel ups-and-downs voor iedereen.”

Ott Tänak: “Het doel voor dit seizoen is eenvoudig: winnen. Er ligt een grote uitdaging in het verschiet, maar het is spannend en ik kijk zeker uit naar de nieuwe start. Iedereen in het team heeft hard gewerkt; met de veranderende reglementen is er niet veel tijd geweest om te ontspannen. Het is zeker een grote inspanning geweest. De sleutel voor dit seizoen is betrouwbaarheid. We moeten de wagens door de rally’s loodsen, ze maximale kilometers laten afleggen en zoveel mogelijk ervaring opdoen. Het zal ook belangrijk zijn om de beste prestaties uit de nieuwe hybride motoren te halen en om de juiste mapping strategie te gebruiken. We zullen nog veel moeten leren, maar we willen weer een kampioenschap winnen en daar zullen we dit jaar hard voor vechten. Ik ben er klaar voor.”

Oliver Solberg: “Het is een droom die uitkomt voor mij om voor de eerste keer bij een fabrieksteam te rijden. Ik ben erg opgewonden; het is gewoon fantastisch cool om aan dit nieuwe seizoen te beginnen. Het feit dat de auto’s voor iedereen compleet nieuw zijn, helpt me een beetje. Ik voel me goed voorbereid en heb er alle vertrouwen in, maar het is gewoon een geweldige kans om vanaf het begin in dit nieuwe tijdperk te zitten. Deze auto’s zijn geweldig. Ze klinken beter dan ooit en zijn erg snel. Ik voel me zeker goed in de Hyundai i20 N Rally1, en het is best leuk met dat extra beetje vermogen. Het belangrijkste voor mij is om een consistent jaar te hebben. Het is een leermoment. Ik ben nog erg jong, dus het is goed voor me om samen te werken met de andere rijders die een schat aan ervaring hebben. Ik voel me klaar om de stap te maken.”

Dani Sordo: “Voor mij wordt het een heel speciaal jaar vanwege het nieuwe hybride tijdperk. Er zijn veel nieuwe elementen om rekening mee te houden, dus het zal voor iedereen een grote uitdaging worden. De auto’s zullen echt mooi zijn met de prestaties – en snel, wat we tijdens het testen al hebben gezien. De fans kunnen aan de hand van enkele testvideo’s al zien en horen dat het geluid van de auto ook geweldig is. Ik denk dat het een ‘echt’ WRC-jaar wordt. Ik ben bijzonder enthousiast dat ik de derde auto met Oliver mag delen en dat ik met al mijn teamgenoten mag samenwerken. Ze zijn als familie voor me en ik wil er alles aan doen om de best mogelijke resultaten te behalen en het constructeurskampioenschap terug te pakken.”

Foto’s Hyundai Motorsport Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws